"В Україні є люди з картою поляка, які ніколи не бували в Польщі", - Дамян Цярціньскі

Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці розповів про економічні та культурні зв'язки українців і поляків.

За рік безвізу Польща стала одним з основних гравців на ринку в Україні. Підприємці сусідньої держави інвестують в економіку та будують нові підприємства, зокрема деревообробне "Барлінек" у Вінниці, завод з виготовлення кераміки "Церcаніт" у Новоград-Волинському, "Мостосталь" - у Житомирі, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

- За останній рік Україна дуже тісно співпрацює з Польщею у всіх галузях. Нещодавно у Вінниці відбулась регіональна зустріч Polish-Ukrainian Startup Bridge, де молоді підприємці могли зустрітись з польськими інвесторами. Також маємо серйозний обмін сільськогосподарською продукцією. До Польщі імпортуються українські кондитерські вироби, металургія. Практично немає галузі, де нема якогось обміну чи запозиченого досвіду, - каже Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі. Він очолює консульство, яке об'єднує Вінницьку, Чернівецьку, Житомирську та Хмельницьку області.

Чим особливий наш регіон для консульства?

- На території Вінницького консульського округу офіційно проживає більше 70 тисяч корінних поляків, це майже половина всіх поляків, що живуть в Україні. Насправді, неофіційна цифра значно більша. На нашу думку, сягає 400 тисяч поляків.

Торік побували у селі Олешківці на Хмельниччині, де люди, які ніколи не жили в Польщі, розмовляють старопольською мовою. 20 років тому на території села збудували костел і живуть досить закритою общиною зі збереженням всіх традицій. Торік побували у тому селі, а цього року організували зустріч польської діаспори в палаці президента у Варшаві. Якраз кілька мешканців цього села потрапили на цю зустріч. Таким чином Польща наголошує, що пам'ятає про поляків, в тому числі тут, в Україні.

Також є села Мацьківці і Шаровечка на Хмельниччині, де також збереглася польська мова і традиції. І це унікальний регіон.

Відомий поляк Ігнацій Ян Падеревський народився в селі Курилівка Хмільницького району на Вінниччині, видатний музикант та прихильник музики Шопена. Ще Томаш Падура народився в Іллінцях і довгий час жив у Козятині. Він написав відому в Україні та Польщі пісню "Гей, соколи!" Також поет Ян Бжехва, зі Жмеринки.

Що крім економіки, об'єднує українців і поляків?

- Збільшився культурний обмін між народами. У Вінниці тісно співпрацюємо з місцевою владою і проводимо ряд заходів. Торік у Вінницькому педагогічному університеті пройшов великий концерт з нагоди 100-річчя відновлення незалежності Польщі, також ми провели джазову ніч, куди запросили відомих польських джазових виконавців. Наші художники були на "Ленд-арт фестивалі" у Немирові. Нещодавно консульство відкривало виставку польських сучасних художників у Вінниці та Житомирі, щоб показати, чим живе польське мистецтво сьогодні.

Хороший проект - угода між Інститутом національної пам'яті Польщі та обласними архівами Хмельницької, Вінницької та Одеської областей стосовно оцифровування архівів НКВС 1937 -1938 років, періоду Антипольської операції, яка проводилась і на українській території. Результати цієї співпраці можна подивитись у Міській раді у Вінниці: "Наказ 00485. Антипольська операція НКВС в Радянській Україні 1937-1938".

Молодь теж залучаєте до вивчення культури й мови?

- Багато уваги приділяємо вивченню мови. Школярів залучаємо до написання диктантів, відкрили десятки недільних шкіл при польських організаціях та парафіях, де викладається польська безкоштовно. Постійно бачимо зацікавленість суспільства у вивченні нашої мови. До того ж, свої знання легко перевірити, адже з Польщею в нас гарне сполучення і можна сісти на потяг, перетнути кордон і почути справжню мову.

Проводимо конкурси читців польської поезії, олімпіади з польської мови. Це великий стимул для дітей та можливість отримати гарні нагороди для бажаючих вивчити мову. В нас є учні, які виключно завдяки знанню мови отримали можливість безкоштовно навчатися у польському ВНЗ. Хто здобуває високі місця в олімпіадах з польської мови, може потім навчатися на факультетах полоністики або журналістики.

Торік закінчився термін дії карт поляка, які отримували в перший рік запровадження цього документу. Зараз продовжують терміни?

- Для тих, хто вчасно звернувся, термін дії карти поляка продовжується автоматично на 10 років. Для цього потрібно подати заяву у консульстві. Якщо людина не звернула увагу на термін і він закінчився, потрібно знову подавати документи та проходити співбесіду.

Деякі люди старшого покоління, які отримували карти поляка ніколи не були і не будуть у Польщі. Карта для них - символічне підтвердження, що мають польське коріння. Багато молодих людей, які отримали Карту Поляка, вступили у польські університети, закінчили їх і бачать своє майбутнє у Польщі. Цей документ дає певні привілеї на території Польщі: знижка на проїзд потягами по території Польщі, безкоштовна медична страховка в негайних випадках, безкоштовне навчання у ВНЗ, відвідування національних музеїв.

Коли була найбільша хвиля отримання таких карт?

- Перші кілька років був сплеск, потім кількість бажаючих зменшилась. Є багато осіб, котрих така карта стимулювала досліджувати свій рід. Є історії, коли люди почали шукати польські документи, а в результаті знайшли своїх племінників десь у Польщі, ці зв'язки відновлювались і для нас це важливо. Є трагічні історії, які показують важкі долі поляків. Малгожата Мєдвєдєва, яка зараз є керівником "Польського дому" в місті Бар на Вінниччині, знайшла документи свого дідуся Федеріка Бутішевського, який був розстріляний у Вінниці в 1937 році, за те, що був поляком. І такі трагічні випадки не поодинокі.

Які проблеми найчастіше вирішують у консульстві?

- Консул має допомагати громадянам своєї країни. В цьому сенсі до нас звертаються громадяни Польщі, які загубили свій паспорт, мають юридичні проблеми в Україні. Вони звертаються до нас за допомогою, коли потрапили в аварію на території України. В кожному консульстві є черговий консул, який на зв'язку 24 години на добу. Крім того, наша установа видає візи до Польщі на роботу та навчання. Щодня це 600-700 віз.

Як давно ви в Україні та які зміни тут помітили?

- В Україні проживаю вже дев'ятий рік. За цей час змінився рівень демократичності, самосвідомості, патріотизму. За останні роки покращилась якість доріг транспортної інфраструктури. Дуже добрим прикладом є поїзд Київ-Пшемисль, який курсує щодня. Країна дуже цікава, як місце роботи.

Ви вивчили досконало українську, щоб працювати тут?

- Знання мови для мене, повага до держави, в якій працюєш. Знаючи мову, легше адаптуватися в країні. Мої діти ходять до місцевих шкіл і говорять українською краще, ніж я. Маю підтверджені сертифікати з української, російської, німецької мов, вивчаю англійську.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...