В Україні хочуть змінити податок на авто

Транспортний податок збираються поширити на автомобілі середнього класу.

Зареєстровані у Верховній Раді законопроєкти №3704, 3705 та 3706 не тільки скасовують акцизи і пропонують повернути пільгове розмитнення "євроблях". Якщо їх приймуть, зміни чекають також транспортний податок – він перестане бути збором на елітні автомобілі, передають Патріоти України з посиланням на Сьогодні.

Зараз цим податком обкладають нові авто вартістю понад 1,8 млн грн (375 мін. зарплат), або 57,5 тис. євро. Розмір податку – 25 тисяч гривень на рік протягом п'яти років від року виробництва авто. Законопроєкти передбачають зниження цієї планки. Крім легкових автомобілів, транспортним податком хочуть обкладати мотоцикли, судна та човни вартістю від 944 тис. грн (200 мін. зарплат), або 30,6 тис. євро.

Сам податок становитиме 28,3 тис. грн (шість мін. зарплат) і буде стягуватися протягом восьми років. Однак податком не будуть обкладати машини швидкої допомоги і авто на балансі держави або місцевих органів влади. "Насторожує, що в законопроєкти внесені пункти, які не належать до розмитнення. По суті, в два рази зменшується поріг вартості, за якої застосовується транспортний податок на розкіш. Купуючи елітний автомобіль, людина розуміє, що протягом п'яти років буде платити приблизно 1000 дол. на рік. Тепер "стелю" знижують майже в два рази – до 31 тис. доларів. Під цей податок підпадає дуже великий сегмент далеко не преміальних автомобілів. Автоматично треба платити податок протягом восьми років, якщо автомобіль дорожче 31 тис. доларів. Той, хто може купити авто за 100 тис. дол., швидше за все, може платити по 1000 доларів у бюджет вісім років. Але якщо я купую авто за 35 тис. доларів, то додаткові податки по 1000 дол. – це все-таки дуже багато", – каже Михайло Катрук.

Якщо планку транспортного податку знизять, то нові авто ніхто не захоче купувати, впевнений Олег Назаренко, директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів. "Інші країни зацікавлені, щоб люди їздили на хороших, безпечних автомобілях. У всьому світі податком обкладаються старі автомобілі. А в нас виходить, що держава, навпаки, підвищує податок на нові авто і стимулює купівлю старих авто з високим рівнем вихлопів. Наприклад, якщо я купую авто за 31 тис. дол., то я плачу всі податки, і з мене хочуть ще вісім років брати по 28 тис. грн. Це нонсенс ", – вважає експерт.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...