В Україні з'явиться національна цифрова валюта: Що відомо

Законопроект про віртуальні активи розробило Міністерство цифрової трансформації спільно з парламентською групою Blockchain for Ukraine та іншими депутатами.

В Україні планують запустити ринок віртуальних активів і ввести цифрову національну валюту - "електронну гривню". Відповідний проект закону №3637 вже був схвалений Верховною Радою за основу в грудні. Цей законопроект є базою, він створить правове поле для бізнесу і для громадян, розповів заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков в ефірі телеканалу "Україна 24", передають Патріоти України.

"Наприклад, коли він буде проголосований у другому читанні, громадяни зможуть навіть у банку зберігати криптоактиви, наприклад біткоїн може бути в тебе на депозиті", - пояснив чиновник.

У Мінцифри також роз'яснили відмінність між Е-гривнею та іншими криптовалютами. "Якщо, наприклад, взяти біткоїни, це щось створене людиною, яке навіть ніхто не бачив. Ніхто не несе відповідальності, ніхто не знає, як це контролювати, і це є певний феномен. А якщо ми говоримо про національну цифрову валюту, це відомо, цим проєктом займається Національний банк України, ми сприяємо, тому що це діджиталізація і цифровізація. Але ми маємо повний контроль. Навіть люди, українці, також мають певний контроль над тим, що стосується національної цифрової валюти", - сказав Борняков.

Чиновник звернув увагу, що якщо зупинити транзакцію по біткойну ніхто не може, то з національною цифровою валютою це буде можливо.

Він зазначив, що сьогодні електронна гривня поки знаходиться поза правового поля.

Також Борняков уточнив, що розраховуватися в магазинах Е-гривнею та іншими криптовалютами буде не можна. "Згідно з Конституцією України єдиним платіжним засобом є гривня. Це була дуже наполеглива позиція НБУ, і ми з нею згодні. Це як долар - ти можеш мати долар, можеш мати євро, але не можеш прийти до крамниці й розрахуватися доларом чи євро. Але можеш мати депозитарний рахунок у банку. Хочеш робити якісь операції - міняєш на гривні. З біткоїном і іншими криптовалютами буде саме так", - розповів чиновник.

Законопроект про віртуальні активи розробило Міністерство цифрової трансформації спільно з парламентською групою Blockchain for Ukraine та іншими депутатами.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...