Валютні гойдалки, або Що далі буде з доларом (відео)

У деяких обмінниках валюти в продажу немає.

Після кількамісячного зниження курсу долара останні дні спостерігалося його стрімке зростання. Валюта піднялась у ціні майже на гривню. І одразу з'явився дефіцит у валютних обмінниках. Коливання курсу гривні, що спостерігається останнім часом, є закономірним процесом, заспокоюють у Національному банку України, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

В одному зі столичних обмінників з доларів є лише двадцятки. На відміну од міняйли, який стоїть поряд під вивіскою обмін валют.
Напередодні соціальні мережі "підірвала" світлина, зроблена в одному з банківських відділень. Вивіска біля каси попереджала: доларів та євро - в них немає. Сьогодні ми вирушили до фінустанови, щоби дізнатися, чи є в них валюта. "300 доларів буде", - відповіли там.
Ажіотаж викликало і давно небачене зростання курсу. За два дні вартість долара зросла на 65 копійок. І це попри те, що Нацбанк цього тижня вийшов на ринок з інтервенціями. На міжбанку НБУ продав 200 мільйонів доларів, аби згладити коливання курсу.

На думку економіста, зараз курс долара підвищується, бо влітку був штучно зменшений у рази.

"Це було штучне зміцнення гривні і воно мало колись відіграти назад. Ми зараз це бачимо. Зараз це просто повернення до природних рівнів курсу, яке взагалі мало відбутися", - пояснює головний редактор економічного видання Олександр Крамаренко.
У Нацбанку наполягають, що за курсом стежать. Проте, на нього - не впливають.
Вересневі показники долара, які не дотягували до 25 гривень за долар, були аж надто заниженими. Такої думки економіст Григорій Кукурудза. Незважаючи на вересневі розрахунки України за боргами, за якими країна розраховується у валюті, гривня щодо "зеленого" низько не падала.
"Це наднормальне укріплення гривні, яке ми бачимо в 2019 році. Воно призвело до того, що дефіцит торгового балансу від 15% експорту до 17%. Ми рухаємося плавно до 26-27 гривень за долар, тобто оптимального курсу, який дозволить виправити ситуацію з платіжним балансом", - зазначив економіст.
Девальвацію прогнозують до початку січня. Головне, щоби різких стрибків не було. Бо вони не вигідні як економіці країни, так і для заощаджень українців.
"Усі намагання населення заробити на курсових коливаннях завжди закінчуються невдало. Виходить, що ви дорого купуєте долар, а потім його дешево продаєте і це завжди закінчується збитками для населення", - пояснює економіст Григорій Кукурудза.
Фахівці ринку не радять українцям аврально скуповувати валюту, бо це збільшить попит, а від цього "зелений" і надалі зростатиме. Гривню слід міняти на долар або євро, лише якщо не міняти їх у довгостроковій перспективі.
"Те, що плануємо витрачати найближчі два-три місяці, точно не варто конвертувати в іноземну валюту", - радить головний редактор економічного видання Олександр Крамаренко.

Тим часом долар і євро стабілізувалися в курсах Нацбанку на 4 жовтня. У п'ятницю долар США здорожчає на 2 копійки і становитиме 24,87 грн. Євро втратить 10 копійок й коштуватиме 26,24 грн.

Експерти, серед інших причин знецінення гривні, називають політичні - пов'язані із можливим запровадженням "формули Штайнмаєра" на Донбасі. Відповідно паніка й "повела" людей до обмінників та банків - у деяких із них купити валюту не могли через її відсутність у касах.
Історичні антирекорди гривні стосовно іноземних валют в офіційних курсах НБУ: долар США 26 лютого 2015-го сягнув найвищого показника в 30,01 грн, євро встановив свій рекорд 26 січня 2018 року - 35,66 грн.

У травні Кабмін спрогнозував, що 2020 року курс долара становитиме 28,2 грн. Такий показник заклали і в проєкті держбюджету на наступний рік. Проте новий уряд пообіцяв найближчим часом переглянути прогнози й внести зміни до проєкту.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...