"Валити путінський режим, або Чому росіяни скоро почнуть стріляти в поліцейських", - екс-депутат Держдуми РФ

У неділю, 8 вересня, у 12 регіонах Росії пройшли вибори до законодавчих зборів та обласних дум.

У Москві до виборів не допустили близько двох десятків незалежних кандидатів. Це стало причиною масових протестів, які тривали в столиці РФ більш як півтора місяці. У результаті протестів було затримано понад п'ять тисяч осіб, а п’ятеро людей отримали 3-4 роки колонії за нанесення шкоди поліцейським (наприклад, доторкнувся до шолома, схопив за руку, кинув у бік правоохоронців урну). Правоохоронці жорстко розганяли мітинги, б'ючи учасників. "У Росії зараз немає альтернативної політичної сили, яка могла б об'єднати протестні настрої, а нинішня влада своїми жорсткими силовими методами може спровокувати протестувальників на застосування вогнепальної зброї", - таку думку висловив колишній депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

"Результати місцевих виборів у Росії показали, що невдоволення дуже багато. Але альтернативи, яка б концентрувала на собі це невдоволення, немає. Навіть Москва, яка більш схильна підтримувати людей типу Олексія Навального або Дмитра Гудкова, не бачить в них чітко окресленої альтернативи. Тому головним бенефіціаром цих виборів є так звана системна опозиція, яка є опозицією досить-таки умовно. Для влади це не дуже страшно.

Раніше в Московській міській думі було 40 із 45 єдиноросів ("Єдина Росія" - російська політична партія, "партія влади", - "Апостроф"), а зараз буде 25 із 45. Збільшиться представництво КПРФ - їх буде 13 осіб. Не думаю, що це щось катастрофічне. Але це важливий індикатор того, що можна створювати нову політичну силу і використовувати її для того, щоб валити цей режим. Але те, що головним бенефіціаром є КПРФ, говорить про те, що ця політична сила повинна бути не неоліберальною, не праволіберальною, як велика частина несистемної опозиції, а лівою. Тоді вона буде результативною та успішною.

Що стосується посадок, то це все вкрай сумно. Результати московських виборів показують, що влада вибирала з двох зол. Вони розуміли, що розгойдають суспільне невдоволення. Але якщо вони не посадять тих людей, які були хоч якоюсь альтернативою, то буде значно гірше, тому що вони обов'язково потраплять в Мосміськдуму. Тому були такі жорсткі дії стосовно протестуючих.

Конкуренція між провладними елітами є, але Кремль жорстко її контролює. Якщо вона підвищує рейтинг єдиноросів, Кремль її підтримує. Наприклад, в Іркутській області "Єдина Росія" непогано виступила, незважаючи на те, що місцевий губернатор - комуніст. А в Новосибірську, де було найбільше протестів, губернатора засудили.

За незначні порушення - дотик до шолома поліцейського або захоплення його зап’ястку, люди отримали 3-4 роки колонії загального режиму. Такі жорсткі рішення були прийняті для того, щоб уникнути подій, що сталися в Україні. Хочуть заздалегідь поставити бар'єр для опору співробітникам поліції - спочатку доторкнувся, потім вдарив кулаком, а потім і арматурою. В Україні від самого початку не було такого жорсткого бар'єру.

У Росії правоохоронці спостерігають за мітингами за допомогою дронів, на вулицях розташовані камери з високою роздільною здатністю для того, щоб опізнати особу. Є заборона носити шарф, не можна на час мітингу натягнути балаклаву. Але такими діями влада доб'ється того, що люди просто почнуть безпосередньо стріляти в поліцейських.

На виборах у Мосміськдуму явка була всього 20%. Це означає, що люди в зміни не вірили і здебільшого залишилися вдома. На Майдан люди виходили, коли був явний вибір - у 2004 році між персоналіями, між командою Януковича і "помаранчевою" командою, а в 2014 - коли був вибір між європейською орієнтацією та євразійською, проросійською орієнтацією. Був зрозумілий вибір, і люди вийшли, щоб сказати своє слово. У Росії на даний момент такого просто немає. Єдиний явний вибір - між путінізмом та єльцинізмом (політичною системою початку 1990-х, яка асоціюється з першим президентом РФ Борисом Єльциним, - ред.). Серед цих варіантів більшість вибирає путінізм. Якби було щось інше, нормальне - свобода, демократія, процвітання, - вони б вибрали це."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...