Ватні метаморфози: "Росіян на Донбасі ненавидять, а от Путіна поважають", - Асєєв

Ставлення до Ху*ла на Донбасі не змінюється, незалежно від того, що відбувається, переконаний журналіст.

Станіслав Асєєв

Захід втомився від війни в Україні. Європа готова аплодувати, готова співчувати, але не готова вирішувати наше питання і вплутуватися в боротьбу з Росією на всі 100%. Вона б уже завершила цей конфлікт на користь того чи іншого боку, але з мінімальними політичними та економічними втратами для себе – сказав колишній полонений "ДНР", журналіст і публіцист Станіслав Асєєв, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

– Як у "ДНР" ставляться до самого Путіна, ким вони його вважають?

– Стосовно Путіна – це напевно, якийсь вид гіпнозу. Його політику вважають правильною, а його самого – великою людиною й одним із найсильніших лідерів планети. Ставлення до нього не змінюється, незалежно від того, що відбувається.

А ось до росіян в ізоляторі ставилися більш жорстоко, ніж до нас. Їх ненавидять. У місцевих бойовиків на них велика образа, особливо у тих, хто служить в "МГБ". Люди з цих структур – військові злочинці. Вони невиїзні, замкнуті в цій системі. Часто навіть бояться виходити за межі ізоляційного заводу. Та кількість людей, яких вони катували, зашкалює. Їм цього ніколи не пробачать. Водночас Росія не робить жодних кроків у бік того, щоб забрати їх до себе, як повноцінних громадян. І якщо в ізолятор потрапляють звичайні росіяни – на них зривають особливу злість.

– А до Зеленського як ставляться? Коли він переміг на виборах, якою була реакція у терористів?

– З адміністрацією підвалів я не спілкувався. А ось співкамерники, хто воював за цю "республіку", поставилися іронічно. Мовляв, тепер у вас у країні президент комік і якщо раніше була комедія, то тепер зовсім смішно буде.

Люди з проукраїнською позицією навпаки підтримували Зеленського. Не пам'ятаю жодного, хто б підтримав Порошенка в нашій камері, але багато в чому це було пов'язано з обміном. При Порошенку ж нічого не відбувалося. Путін прямо говорив, що ми не будемо нічого вирішувати з цією адміністрацією, тому люди сподівалися, що новий президент зможе їх звільнити і в Зеленського була велика підтримка серед нас.

– На Донбасі багато проукраїнських патріотів, які чекають повернення України?

– Вони в меншості, це безумовно. Напевно, їх не більше третини. Це пов'язано, зокрема, з катастрофічною гуманітарною ситуацією, і політикою, яка там проводиться. Плюс багато хто втратив близьких на цій війні і це теж сильно впливає.

– Скільки українців перебуває в підвалах "Л/ДНР"?

– Коли мене вивозили з ізоляції, там лишалося близько 30 осіб. Не всі збиралися на обмін. Частина – це бойовики, так зване ополчення, причому там дуже багато жінок. З 30 осіб їх близько 20. Ще близько сотні сиділи в СІЗО, в 50-й і 32-й колоніях. Сміливо можна говорити, що тільки в одній "ДНР" перебуває близько 200 осіб, усі чекають на звільнення. Є ще й інші місця утримання – "хатинка", це колишня СБУ, підвали на Шевченка 26, гауптвахта, занедбані заводи. Повсюди люди і незрозуміло, в якій кількості і в якому складі. Це я тільки описую Донецьк. А є ще Горлівка, Макіївка, "ЛНР". Цифри, озвучені Офісом президента, 300 осіб на дві "республіки", сильно занижені. Реальна картина набагато гірша.

– Усі полонені проходять через жорстокі тортури?

– 99%. У Донецьку через тортури проходять 95 із 100 осіб. І тут ще треба пошукати тих п'ятьох людей, яких не катували, а просто били. Це має бути або зовсім літня людина або ж людина з вулиці, що називається. Молоді хлопці, чоловіки 30-40 років – ніхто навіть не розбирається. Найпостійніше, що відбувається, це електричні дроти на різні частини тіла. Це критична ситуація, а не просто слова. Коли я виступав на Мюнхенській конференції з безпеки, я казав, що в цей момент когось там на Донбасі катують. Це була не просто лірична фраза чи поетика – це реальність.

У Донецьку щодня когось садять у підвали і жорстоко катують, зокрема і жінок. З цією ситуацією потрібно щось робити. Сам по собі обмін полоненими – вкрай важливий момент, але він не вирішує самої проблеми. Ми можемо поміняти 200 осіб, а вони через тиждень наберуть 400. Ось, що з цим робити, і як вирішити проблему жорсткого поводження з людьми в Донецьку?

– Ви згадали про жінок, а їх, напевно, ще й ґвалтують.

– На жаль, так. Сексуальне насильство має місце бути не тільки по відношенню до жінок, а й до чоловіків теж. Можу говорити про ізоляцію, де таке було. У цьому плані там зараз ситуація трохи змінилася: в ізоляції влаштували справжній бордель. Наловили молодих дівчат по 20-30 років, яких щонеділі возять у сауни і катають на БТРах. Ізоляція – це окрема історія. Не можу про все говорити відкрито, по-перше, тому що це жінки, яких, імовірно, будуть міняти. А по-друге, у мене там родина, і в якихось моментах я дуже обмежений.

Уявити, що там відбувається рядовому обивателю, складно. Коли починаєш розповідати в приватній бесіді – відбувається якийсь розрив шаблонів, як таке може бути в центрі Донецька!

– Ви вже адаптувалися після полону, де пробули 2,5 роки?

– Вже набагато легше з психологічної точки зору. Я ще не до кінця адаптувався, є низка психологічних проблем, порушення сну. 32 місяці спав при світлі, нам було заборонено вимикати його і зараз ці моменти мене дуже сильно напружують. У будь-якому випадку мені вже набагато краще, ніж у перший тиждень, коли я був просто в шоці від того, що бачу дев'ятиповерхівки або просто висотні будівлі.

– А коли в Європі буваєте... Наприклад, недавно тільки були в полоні, в підвалах, а тут стоїте поруч з європейськими лідерами. Як це поєднується у свідомості?

– У полоні я довгий час взагалі не бачив будинків і житлових будівель. У цю контору "МГБ" туди і назад возять у мішку на голові. Нічого не бачиш. У СІЗО було тільки одне невелике віконце в прогулянковому дворику, де можна було побачити краєчок якихось дев'ятиповерхівок Донецька. А тут через місяць полону я бачу архітектуру Праги і Мюнхена... Навіть для мене, людини з гуманітарною й філософською освітою, дуже складно укласти в свідомості, як таке може бути. Мені постійно здається, що ти або все життя маєш прожити в цьому Мюнхені і не потрапляти ні в які підвали, або померти в цьому підвалі і не бачити ніякого Мюнхена. А коли з одного в інше переходиш – психологічно дуже важко впоратися.

Я вже не кажу про зустрічі з усіма лідерами. Але намагаюся давати собі раду. Є й особисті моменти, в яких мені допомагає і моє оточення, і близькі люди.

– Хто вам допоміг налагодити побут, влаштуватися? Держава допомогла з житлом?

– Коли ми в Офісі президента зустрічалися із Зеленським, він запитав, чи є мені, де жити. Я сказав, що, по правді кажучи, ні, квартиру знімають друзі і він відповів, що протягом місяця ми вирішимо це питання. Ну як би місяць пройшов, нічого не вирішилося, жодної комунікації з Офісом президента немає. Я не знаю, може, вони в майбутньому згадають і якимось чином вирішать це питання.

Що стосується соціальної допомоги, то кілька перших днів після полону я провів у Феофанії, там мені провели обстеження. З боку держави допомогли зробити зуби, Кабмін виплатив по сто тисяч гривень. На такому рівні проблеми якось вирішуються, але знову ж таки, якби не підтримка друзів і того ж Радіо Свобода, яке мені оплатило 2 місяці квартири, було б важче в рази. Питання з житлом першочергове не тільки для мене, а й для всіх, хто втратив усе на тій території і приїхав в Україну з однієї сумкою речей. Людям потрібно десь жити і питання слід вирішувати. Повторюся, якби не мої друзі й оточення, на державу розраховувати поки б не доводилося.

– Цю тему треба обов'язково піднімати, це дуже важливо.

– Розумієте, вона дуже слизька і неприємна бо, як тільки починаєш говорити про такі практичні моменти вголос, одразу починаються якісь політичні моменти. Подивився, як це відбувалося з Сенцовим й іншими хлопцями, яких звільнили з полону в Росії. Не хотілося б вплутатися в таку ж ситуацію. Я взагалі сподівався, що це питання вирішиться по-тихому, зроблять і все. Але, на жаль, у мене мабуть, дотепер є якісь ілюзії щодо наших політиків. Нічого поки не відбувається.

Мені хоча б є, де жити, є друзі, які можуть допомогти. Але хотілося б, щоб держава звертала увагу не тільки на людину, на яку направлено 20 телекамер, тому що вона журналіст, а на тих, про яких і ніхто не знає, і вони живуть в якихось гуртожитках, не розуміючи, що їм робити далі.

– До речі, один зі звільнених українців у рамках великого обміну казав, що заплатив за своє звільнення 25 тисяч доларів. Багато таких?

– Мені невідомо ні про один такий випадок із того оточення, хто перебував зі мною в полоні. Є й інша тема. На свободу вийшли люди, які мали відношення навіть до військових злочинів в ізоляції. Вони співпрацювали з адміністрацією, били інших ув'язнених, зокрема і мене. Глибоко сумніваюся, що їх просто так включили в списки, якусь частину питання вони проплатили.

Знову ж, це мої припущення і я не можу отримати якусь частину адекватних коментарів ні від кого, тому що темою звільнення займаються всі. Це й Офіс президента, й омбудсмени та СБУ, і прокуратура, яка теж веде якісь списки. Коли починаєш задавати питання, чому ці люди потрапляють на свободу, а наші хлопці з ЗСУ продовжують сидіти, всі розводять руками і кажуть, що бог його знає, це ж не ми відповідаємо за це питання.

Тому я можу тільки припустити, що такі люди могли і проплатити своє звільнення, але якихось конкретних випадків назвати не можу. Мені вони невідомі.

– Нещодавно ви були на кількох конференціях в Європі. Є відчуття, що Захід досі зацікавлений у вирішенні конфлікту в Україні?

– Абсолютно незацікавлений. У мене таке враження склалося ще з парламентської асамблеї зі Страсбурга, потім із конференції в Мюнхені, і воно підтвердилося. Ми летіли з Мюнхена з Іриною Геращенко, і вона мені сказала, що Європа готова аплодувати, готова співчувати, але не готова вирішувати наше питання. Вона не готова допомагати і вплутуватися в боротьбу з тією ж Росією на всі 100%. Ментально й ідеологічно вони нас підтримують, але це політичний шлейф.

Колись цей камінь штовхнули і він котиться, по інерції вони говорять, що такого бути не повинно, але ці голоси все тихіші й тихіші. Боюся, в якийсь момент вони взагалі затихнуть і зникнуть. На сьогодні ситуація складається явно не на нашу користь, і насамперед це в Німеччині і Франції.

– Тобто вони б із задоволенням нас злили?

– Ну злили б чи ні, але точно б завершили цей конфлікт у той чи інший бік, але з мінімальними політичними та економічними втратами для себе. Насамперед, напевно, політичними, щоб не втратити обличчя після шести років підтримки. Вони там дуже від нас втомилися насправді і треба ж іще розуміти, як вони дивляться на нашу країну.

Той же пан Фукуяма прямо сказав, що Україна – це парадигма корупції. І допомагати людям, яких вони вважають засновниками корупційної системи, мало не світової... Ні, вони, звичайно, розуміють, що якщо приїхав Сенцов, Асєєв, хлопці, які начебто поки не замішані в цих процесах. Але з іншого боку вони і не впливають ні на що. А ті, які впливають і постійно крадуть. Переконати їх, що потрібно вплутатися повністю, з усією віддачею в боротьбу з РФ, надзвичайно складно.

– У першій частині інтерв'ю ви розповідали про російських військових на Донбасі. А скільки їх там взагалі?

– Це не зовсім військові. Я говорю про службу безпеки, яка представлена в так званому "МГБ ДНР". Ця лінія представлена росіянами з посади заступника міністра "МГБ" і вище. Що стосується армійського корпусу, росіяни там на рівні ротних, батальйонів, бригад. Ось є ротний, він місцевий, є командири батальйону, бригади, а всі їхні радники – це росіяни, причому всі з Далекого Сходу. У них навіть відповідні позивні – кореєць, китаєць. Про це розповідали ті, з ким я сидів у полоні. Після тортур вони особливо відверто про все говорять, нічого не приховують.

Що стосується кадрових військових, вони перебувають у складі двох батальйонів "ДНР". Там уже ніхто не тримає таких бригад, як у 2014 р, в цьому немає жодного сенсу. Вони там просто дислоковані, щоб закрити можливий прорив ЗСУ, поки не прибудуть основні частини з боку РФ. Їх просто тримають як резерв.

– Все це ополчення готове прориватися далі?

– Ні, вони не готові, у них немає жодних сил для цього. Більше того, та ситуація, яка зараз склалася на фронті, це рівень горизонтальний. Навіть не на рівні Донецька, а місцевої керівної ланки. Не думаю, що наказ на недавню провокацію в Золотому віддавав особисто Путін чи хтось із його оточення. На сьогодні політична ситуація в нашій країні не така, щоб загострювати ситуацію. Зеленський постійно говорить про якусь мирну риторику, вибори, нормандську зустріч. Так що РФ немає жодного сенсу ускладнювати ситуацію. Думаю, це просто місцева ситуація.

– Чому Росія посилає своїх військових на Донбас із Далекого Сходу?

– Насправді це люди, які займають вертикаль в армійському корпусі. Як правило, це штрафники. Тобто ті, хто проштрафилися в РФ, їх відправляють на Донбас, як на заслання. При цьому обіцяють соціальні гарантії і квартири на Далекому Сході.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...