Велика середа: Народні традиції і прикмети

Сьогодні, 24 квітня, Православна церква святкує третій день Страсного тижня.

Велика середа - час особливих молитов і роздумів. В цей час віруючі згадають про велику жертовність і підлу зраду, про любов і ненависть, про добро і зло і про те, як кожен вибирає свій шлях, передають Патріоти України.

Для кожного православного віруючого, який всім серцем любить Господа, це знаменний день. В цей час священнослужителі закликають згадати про проповіді Христа, а ще про людей, які були поруч з ним в кінці його земного шляху.

У Велику середу на храмових богослужіннях проводиться паралель між грішницею, що догодила Господу, і близьким другом, що зрадив Його. Для святкування цього дня є молитовний порядок, який читає кожен православний перед походом до церкви для сповіді.

Велика середа - рубіж Страсної седмиці, що відокремлює дні Христової мудрості від початку Його страждань. У свято варто відвідати церковне богослужіння. При цьому день вважається хорошою можливістю для тих, хто хоче висповідатися.
На Велику середу заготовляли крашанки. Вважається, що яйця, підготовлені до Великодня в цей день, пробудуть свіжими довше. Однак не варто забувати і про те, що все ще діє Великий піст - його найсуворіший тиждень останній перед святом Воскресіння Господнього, тобто поточний.
З будинку прийнято прибирати все сміття, що залишилося. Наступні кілька днів будь-яка робота буде знаходитися під великою забороною, тому у Велику середу займалися невеликими домашніми турботами. За народною прикметою, якщо в цей день почистити щось в будинку - це принесе його жителям згоду і гармонію.
Протягом Страсного тижня заборонено надміру веселитися і проявляти негативні якості - не можна вступати в сварки або відмовляти в допомозі.
Прикмети Великої середи:
Злість, ганебність, погані помисли в такий день обернуться проти грішника, позбавивши його підтримки Господа.
Заготовлені в середу крашанки пролежать довше і не втратять своєї свіжості.

Якщо на вулиці все ще лежить сніг, його можна зібрати, розтопити і полити цією водою всі домашні квіти, щоб зберегти їх красу і здоров'я.

Гілочки верби, залишені з Вербної неділі, стануть оберегом для всієї родини. Їх бажано поставити поруч з іконостасом.
У середу неодмінно потрібно щось протерти, зішкребти, почистити - це принесе мир і гармонію в будинок.

Якщо вмитися крижаною проточною водою, то підуть усі негаразди. Зрозуміло, необхідно супроводити цей ритуал спеціальними молитвами.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...