Великий понеділок: Що не можна робити в перший день страсного тижня

У перший день Страсного тижня християни шанують старозавітного Йосипа Прекрасного, із заздрості проданого братами в Єгипет.

22 квітня українські православні зустрічають перший день Великої Седмиці – Великий понеділок. Це перший день Страсного тижня, присвяченій пам'яті останніх днів земного життя Ісуса Христа, передають Патріоти України.

У дні Великої Седмиці церква закликає вірян взяти участь в особливих пам'ятних богослужіннях і стати причасниками священних спогадів про страждання та жертви Христа.

У перший день Страсного тижня християни шанують старозавітного Йосипа Прекрасного, із заздрості проданого братами в Єгипет. Його доля передвістила страждання Ісуса.

Крім того, в ході богослужіння згадується також висушення Господом вкритої листям, але безплідної смоківниці – біблійного символу фарисеїв, які демонструють побожність, але позбавлені віри та благочестя.

Великий понеділок – що робити

У Великий понеділок починається підготовка до зустрічі недільного свята Великодня. Наші предки в цей день чистили двори та хати. Чоловікам належало полагодити або викинути усе зламане в господарстві.

Ті, кому здоров'я дозволяло дотримуватися суворого посту, в цей день відмовлялися від їжі та води.

У православних храмах справляються особливі літургійні служби. Відбувається також молебень на початок чину мироваріння. Миро – спеціальна суміш з масел, яка використовується для миропомазання. Вона готується лише раз на рік – з понеділка по середу Великої Седмиці.

На півдні України на «Живий понеділок» здійснювалися великі поминки за померлими родичами.

Великий понеділок – що не можна робити

Великий понеділок – перший день пам'яті про останні дні Ісуса в земному житті. В цей день слід уникати розважальних заходів.

Крім того, необхідно уникати сварок, лихослів'я та гріховних помислів.

Великий понеділок – прикмети

Народна пам'ять зберегла ряд прикмет, пов'язаних з Великим понеділком.

У ході прибирання на Великий понеділок господині підмітали закутки будинку вологою ганчіркою, щоб «вигнати» хвороби.

Якщо Великий понеділок видався сонячним, то врожай буде рясним, а всі шлюби, укладені влітку, будуть щасливими.

Вважалося, що якщо у цей день промочити у воді золоті або срібні прикраси, а потім вмитися цією водою, то можна зберегти молодість і здобути багатство.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...