Весняні паводки: Де в Україні готуватися до "великої води"

Погода в Україні в березні здивує українців.

Різка зміна температури призведе до швидкого танення величезних кучугур. Найбільше снігу лежить у Карпатах, тому жителям гірських регіонах можуть загрожувати паводки. Які села і міста в небезпеці – розповів еколог, голова Національної екологічної ради України Олександр Чистяков, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

На його думку, уникнути підтоплення в цьому році не вдасться, оскільки зима була досить сніжна. "Так, це 100% будуть паводки та водопілля буде сильним у Карпатах. Якщо в центральній частині такого катастрофічного паводка не буде, звичайно, там буде весняне водопілля, але воно буде у мірах звичайного, природного, та на господарську діяльність це не вплине. А ось в Карпатах буде очікуватися дуже сильний паводок", — говорить Олександр Чистяков.

Також фахівець підкреслює, що постраждають з більшою ймовірністю саме ті населені пункти, які розташовані поблизу гірських річок. За його словами, небезпеку для сіл і міст несуть як великі, так і малі річки. "Незалежно (великі або малі річки, — ред). Адже великі річки будуть приймати у себе більше вологи, а маленькі річки, тому, що не зможуть прийняти великої кількості вологи, — швидше буду розливатися", — зазначає еколог.

На думку Олександра Чистякова, найбільше від повеней постраждає Закарпатська область. "В основному постраждають наші південні області, такі як Миколаїв, Херсон, Одеська область — там буде дуже серйозна посуха. Водночас карпатські регіони навпаки тепер будуть більш схильні до сильних злив, потопів і тому подібне", — говорить експерт.

Еколог зазначає, що існує кілька незалежних від опадів факторів, які призводять до погодних аномалій. І ці фактори провокуються людиною. "Ці річки обов'язково вийдуть зі свого русла. Тому що є декілька причин для цього: перше — йде масова вирубка лісу, адже ми зі школи знаємо, що кожне дерево акумулює і тримає своїми коренями понад 400 літрів води. І якщо не буде дерева, то ця вода перетворюється на смертельний потік, який змиває все на своєму шляху", — наголошує еколог.

Другий причиною підтоплення може стати руйнування річок. "Також у нас, на жаль, дуже багато гірських річок просто зруйновані — річкова галька, яка тримала ці річки в руслах, — обрана на продаж. Тепер, не маючи свого русла, річка розливається і завдає просто катастрофічні збитки народному господарству", — розповідає експерт.

Чистяков також зазначає, що в Україні в цілому змінюється клімат, що погіршує ситуацію. "За останнє десятиліття, через глобальне потепління, ми змістилися на більш ніж 200 кілометрів у бік півдня. І ті райони, які були степовими, вони стали посушливими, вони мало не входять в регіони напівпустель", — підкреслив фахівець.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...