"Війна закінчиться. І точно не через референдум про капітуляцію", - Сенченко

Під тиском народу українській владі доведеться піти у справжній дипломатичний наступ, мета якого – доведення рівня економічних санкцій до примусу агресора до миру і повернення Криму і Донбасу.

Андрій Сенченко

Про це у своєму блозі пише український політик і громадський діяч, лідер правозахисного руху «Сила права», координатор Воєнного кабінету Юлії Тимошенко Андрій Сенченко, передають Патріоти України.

"І армію доведеться зміцнювати не промовами і парадами. Тому що успішної дипломатії без сильної армії не буває.

Війна закінчиться, але що далі? Країна залишиться один на один з проблемами десятків тисяч скалічених солдатів і родин загиблих, з проблемами мільйонів вимушених переселенців і наших громадян, що на довгі роки опинилися в окупації, з травмованим війною суспільством, зі зруйнованим і замінованим Донбасом, з важкими наслідками масової трудової міграції?

Так, нам обіцяли міжнародну допомогу на післявоєнне відновлення Донбасу, і ми вдячні за це. Але навіть найоптимістичніші оцінки можливої допомоги не покриють і десятої частки шкоди, завданої українським громадянам, українському бізнесу і українській державі.

Якщо все інше ляже на плечі українців, то наші діти отримають не процвітаючу Україну, а лише мрію про неї.

За все горе і руйнування, принесені війною, повинен платити той, хто її розв'язав, – Російська Федерація. Але дива не буде – потрібні дії, кожного дня.

Ще в перший рік війни команда "Сили права" розробила правову стратегію і пішла в наступ на юридичному фронті. Тоді в успіх вірили одиниці. Сьогодні – набрали чинності сотні судових рішень, заарештовані перші російські активи на суму 3,5 мільярди доларів, готовий механізм виконання судових рішень.

Заковика в малому – впродовж всіх п'яти років війни влада байдужа до болю і страждань чужих для неї українців. Постраждалий бізнес кинутий напризволяще; шкода, завдана країні, теж не турбує тимчасових правителів у владі.

Але наш наступ на агресора не захлинувся. Команда "Сили права", яка працювала весь цей час рука об руку з родинами загиблих, пораненими солдатами і вимушеними переселенцями, переходить в наступ по всьому фронту.

Для кожного мешканця зони АТО/ООС і кожного учасника бойових дій нами розроблені типові позови проти РФ.

Позов проти агресора зможе подати кожен український громадянин: лікар, вчитель, студент, бабуся-пенсіонерка, яка, щоранку слухаючи новини з фронту, п'є корвалол – і так п'ять років поспіль.

Всій країні цією війною нанесена травма, і тому кожен громадянин України має право на компенсацію моральної шкоди. Агресор повинен платити!

Ми не забули і про шість мільйонів наших співгромадян, які мимоволі стали беззахисними мешканцями окупованих територій. Нашою допомогою з отримання компенсації шкоди, завданої РФ, вони зможуть скористатися одразу після звільнення Криму і Донбасу.

Для генерального наступу на юридичному фронті потрібні нові сили, і тому ми оголошуємо набір волонтерів, завдання яких допомогти кожному українському громадянину у всіх куточках нашої країни подати позов проти держави-агресора і отримати компенсацію моральної шкоди. Волонтером "Сили права" за місцем свого проживання може стати кожен незалежно від віку та професії.

З кількох тисяч євро компенсації, на які може розраховувати кожен громадянин, складаються сотні мільярдів, для виплати яких доведеться заарештувати російські активи не лише в Україні, а й за кордоном. Ми націлені на арешт частки РФ в "Північному потоці" та інших подібних проектах."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...

Хіти тижня. День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети

субота, 16 вересень 2023, 6:41

17 вересня за новоюліанським календарем (до 1923 року - 30 вересня) українці святкують день ангела Віри, Любові, Надії і Софії. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в церкву, і попросити у ікони трьох великомучениць здоров'я...