"Влада не хоче визнавати провал у боротьбі з епідемією": Лікар розповів про реальну катастрофу з коронавірусом в Україні

В нинішніх реаліях недостатньо тестувати щодня по 50 тисяч осіб.

Україна повинна в кілька разів збільшити обсяги тестування населення на наявність коронавірусу, який не стихає в країні. Про це розповів лікар-інфекціоніст Вадим Арістов, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

За його словами, статистикою заражених коронавірусом маніпулюють і в нинішніх реаліях недостатньо тестувати щодня по 50 тисяч осіб. "COVID, як і грип, діагностується лабораторно. Просто на грип надсилали зразки лише кількох тисяч пацієнтів. Тобто можна припустити, що це важкі випадки, які лежать з дихальною недостатністю, гострим респіраторним синдромом вже в лікарні, а можливо навіть в реанімації. Ось для уточнення діагнозів тоді і запускали ці ПЛР-лабораторії. Тому вони теж були у нас, тому що було дуже легко лікувати на око. Зараз COVID лікують тільки через тестування біологічних зразків. Тобто від кого надсилають, від того і отримують результати. Надсилають їх дуже мало. Я ж кажу, якщо 50% позитивних тестів, то скільки потрібно разів їх робити? Ми рахували. Потрібно тестувати 367 тисяч на день, при тому, що ми тестуємо 50 тисяч і то не кожен день", - заявив Арістов у спілкуванні з журналістом.

Лікар-інфекціоніст також підкреслив, що сьогодні МОЗ не контролює сферу тестування населення. Більше того, влада не хоче визнавати провальний курс у боротьбі з епідемією коронавірусу, в який було вкладено багато грошей. "Великий комплекс питань "чому". Перше - Міністерство охорони здоров'я фактично взагалі не контролює цю галузь, тому що вона підконтрольна Центру громадського здоров'я. ЦОЗ знаходиться під захистом МВФ та інших іноземних радників і партнерів, як і НСЗУ, які поставили туди вже своїх вихованців. Вони їх розвивають за власними програмами. Відповідно, МОЗ не може туди прийти і все змінити, тому що це потрібно погоджувати, а вже багато грантів розписано, є звітність. Ніхто не хоче визнавати, що це був неправильний курс, помилка. І взагалі, як це: ми сюди вклали стільки грошей, а ти зараз перебудуєш всю команду, всі напрямки та інше. У цих структурах дуже важко це змінити, потрібно будувати паралельну структуру. Так, як було з поліцією - ніхто прямо не перейменував міліцію на поліцію. Створили паралельно інститут - нову поліцію. Над цим працювали 500 керівників, проектних менеджерів з шаленим фінансуванням в десятки мільйонів доларів, щоб запустити паралельно нову поліцію. Коли її запустили, тоді перевели частину старої міліції під нову табличку. У медицині такого не зробили", - продовжив фахівець.

Підсумовуючи, Вадим Арестов попередив, що реанімації на всіх пацієнтів вже зараз не вистачає. "Вже не вистачає (реанімації - ред.), ми просто цього не бачимо, тому що за каскадом реанімаційних місць є ліжка з киснем. Когось із них не переводять у реанімацію, бо бачать, що там вже проблеми і місць не вистачить. Вони вважають, що цей ще може протриматися, почекаємо. Тобто якщо людина вже буде в критичному стані,її переведуть в реанімацію. Однак щоб прийняти це рішення, і тримають певний резерв. Тобто по ліжках з киснем є перевантаження, тому когось не переводять з простих ліжок. А за цим когось не переводять з дому на ці прості ліжка, тому що за каскадом є всі ці затримки. Звичайно, що робить Степанов - це постійна комунікація і тиск на те, щоб адміністративно вичавити додаткові лікарні. І це дуже добре", - резюмував лікар-інфекціоніст.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...