Вода для Криму: Окупанти планують побудувати чотири опріснювачі морської води на окупованому півострові (відео)

Ситуація з водопостачанням - на межі гуманітарної катастрофи, останніми місяцями стверджує окупаційна влада Криму.

З понеділка Ялта переходить на шестигодинний режим подачі води. Такий графік вже діє у Сімферополі та в сусідніх населених пунктах. Про це йдеться в сюжеті Ірини Сисак на "5 каналі", передають Патріоти України.

Ситуація з водопостачанням - на межі гуманітарної катастрофи, останніми місяцями стверджує окупаційна влада Криму. А днями заявили, що воду в Ялті подаватимуть 6 годин на добу вже з 14 грудня. Такий графік вже кілька місяців діє у Сімферополі та прилеглих районах. Про гарячу воду там вже і забули. Частково воду підвозять у цистернах, про це розповідають у кремлівських новинах.

Ситуація критична, підтверджує українська сторона. Втім зазначають, що посуха - не єдина причина. Останніми роками Росія масово переселяє до Криму тисячі своїх, збільшуючи населення. "За різними оцінками від 200 тисяч до пів мільйона громадян РФ перебувають у Криму, що дає додаткове навантаження на водний ресурс", - говорить Еміне Джапарова, перша заступниця міністра закордонних справ.

Воду витрачають не на потреби людей, пояснюють українські посадовці. Здебільшого використовують для підприємств та численних військових баз, якими з анексією обріс увесь півострів. "Їм потрібно утримувати свої Збройні сили, кораблі, повітряний компонент. Все це вимагає води", - зазначає Ігор Яременко, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій.

"У них вистачає коштів на те, щоб проводити там пропаганду і мілітаризувати півострів, але не вистачає коштів для забезпечення цивільного населення", - каже Таміла Ташева, заступниця постійного представника президента України в АР Крим.

Окупанта Україна не буде поїти - така офіційна позиція української влади. "Ми не можемо потурати країні-окупанту. Вода в Крим потрапить відразу ж після звільнення півострова", - каже Ігор Яременко, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій.

"Згідно з міжнародним правом, за постачання гуманітарних ресурсів, зокрема води, відповідальність несе Росія як окупант", - зазначає Еміне Джапарова.

Але в Кремлі про звільнення Криму і не згадують. Зате планують будувати опріснювальні підприємства. Їх кримчанам обіцяли ще 6 років тому. Але нарешті начебто на це вже є гроші. Про це окупаційна влада заявила в листопаді. "Вони планують споруджувати 4 опріснювачі солоної морської води в Криму", - розповідає Алім Алієв, співзасновник громадської організації "Крим SOS".

"Це досить дорогі технології, будуть питання щодо тих фірм, які працюватимуть у Криму, бо на окупованій території міжнародні компанії працювати не можуть", - зазначає Таміла Ташева, заступниця постійного представника президента України в АР Крим.

А поки що Росія звинувачує Україну у водній блокаді. "Будуть провокації і політичні маніпуляції, інформаційні атаки, спотворення, звичайно", - каже Ігор Яременко, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій.

"Наші міжнародні партнери дуже чітко підтримують позицію України", - каже Таміла Ташева.

Позицію України підтримують і проукраїнські кримчани, які в очікуванні звільнення від окупанта готові терпіти незручності з водою.

Але навіть коли Крим повернеться в Україну, пустити воду відразу не вдасться. На відновлення інфраструктури каналу знадобиться кілька років.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...