"Воїн не має статі, коли йдеться про захист Батьківщини": Історія багатодітної матері, яка пішла воювати на Донбас

Жінку довго не хотіли призивати до лав Збройних сил, бо вона – багатодітна мати. Але війна на сході не давала спокою. Оббиваючи пороги військкоматів, "під розписку" таки призвалась і стала офіцером.

У мережі розповіли історію багатодітної матері, лейтенанта Альони Павлової-Федченко, яка з перших днів російської агресії на Донбасі була заступником командира роти 11-го окремого мотопіхотного батальйону "Київська Русь" та брала участь у боях під Попасною й Широкиним, передають Патріоти України з посиланням на АрміяInform.

Альона брала участь у подіях на Майдані, потім стала волонтером у шпиталі.

"Дуже хотілося бути корисною, тому вирішила допомагати в шпиталі. Ніколи не забуду, як привезли перших поранених. Це – справжній шок і розуміння того, що війна дуже близько. Тоді весь вільний час намагалася присвячувати бійцям. До обіду читала лекції, а після бігла до шпиталю. Готувала їсти, допомагала пораненим до глибокої ночі. Діти у мене були маленькі, тож мусила брати їх із собою. Вони змалку бачили, що відбувається в країні", – каже Альона.

Згодом вона й сама стала воїном. Поїхала добровольцем у район проведення АТО. Жінку довго не хотіли призивати до лав Збройних сил, бо вона – багатодітна мати. Але війна на сході не давала спокою. Оббиваючи пороги військкоматів, "під розписку" таки призвалась і стала офіцером.

"Мені досі складно розриватися між війною й дітьми. Дуже вдячна батькам, що підтримують мене і допомагають з дітьми, коли їду виконувати свій військовий обов’язок", - каже вона.

Присутність тендітної білокосої жінки з охайною зачіскою і легким макіяжем на війні – справжній розрив шаблонів для більшості бійців. Побратими до неї звикли і дуже пишаються, що служать пліч-о-пліч з такою красунею і бойовим офіцером. За це, каже, отримала позивний "Анаконда".

"Чому "Анаконда"? Мабуть, тому, що пітон за зовнішнім виглядом приховує вміння не лише добре нападати, а й захищатися та душити. Люблю, щоб все було правильно і по справедливості, щоб усе було дороблено чесно й до кінця. Щоб кожен отримав те, що заслуговує, і совість не розбігалась з діями. За це й воюю. Знаєте, у бунтівних підлітків є "юнацький максималізм", який вони переростають. У мене ж цей максималізм досі залишається. Я люблю допомагати людям і завжди завершую розпочаті справи", – зазначила жінка.

І ці справи говорять більше, ніж вона сама. Попри жіночу витонченість, вона – водночас добра і сувора, вимоглива до підлеглих. У районі бойових дій їй довелось виконувати обов’язки командира роти вогневої підтримки. Тож на тендітні плечі лягли ще важчі обов`язки. Але для Альони немає нічого складного, треба – значить треба, зібралась і виконувала.

"Часто доводилося чути: "Ти хто? Лише лейтенант? Ще й жінка! А, ну тоді зрозуміло…" А що може зрозуміти людина, яка не знає моєї роботи? На практиці виходило, що в деяких питаннях я орієнтувалася швидше і краще, ніж досвідчені офіцери. Пам’ятаю, були кумедні випадки, коли до нас приїхала перевірка, й ми всі здавали нормативи. Перевіряльники не одразу зрозуміли, що я – жінка. Важкий бронежилет, балаклава та зброя на плечах не завадили всі нормативи здати на відмінно… І добре, що військова форма іноді дає можливість приховати стать. "Радянський" менталітет лише заважає виконувати роботу і дослухатися до колеги через якісь упередження чи амбіції", – каже співрозмовниця.

Район бойових дій, полігони, бойові залагодження лише зміцнили бойовий дух і витримку офіцера. За старанність і наполегливість її перевели на посаду заступника командира дивізіону 44-ї ОМПБр, де Альона Павлова-Федченко гідно виконувала свої обов`язки.

"Ми всі йшли добровольцями, щоб захищати країну, творити нову історію. Це все не заради грошей, а заради майбутнього наших дітей. І не важливо, хто ти – чоловік чи жінка. Воїн не має статі. Коли йдеться про захист Батьківщини, гендерне питання має лишатися осторонь", – переконана жінка.

Нині зі справжнім бойовим досвідом лейтенант Альона Павлова-Федченко два місяці, як у декретній відпустці, – нещодавно вона вже вчетверте стала мамою. Та і цього разу Альона не збирається довго відсиджуватися вдома, поки в країні війна. Щойно її маленька донечка стане самостійнішою, жінка готова знову повернутися на службу до виконання бойових завдань на українському сході.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...