"Вони потребують нас, і нам потрібен такий союзник": Туреччина виступила за прийняття Грузії в НАТО

У 2015 і 2016 роках Тбілісі відвідував генсек альянсу Йенс Столтенберг, запевняючи, що Грузія стане членом НАТО, але при цьому зазначав, що не може назвати точних термінів вступу країни до альянсу.

Мевлют Чавушоглу

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Туреччина виступає за прийняття Грузії до складу Північноатлантичного альянсу. Про це він сказав у четвер, 23 січня, на дискусійній сесії Майбутнє НАТО на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.
"Я не розумію, чому ми не запросили Грузію або не запуститься для Грузії план дій для членства в НАТО. Грузія потребує нас, і нам потрібен такий союзник. У зв'язку з цим Туреччина вважає, що [альянс] повинен розширюватися, а Грузія повинна стати державою-членом НАТО", - сказав Чавушоглу.
У свою чергу глава МЗС Грузії Давид Залкаліані висловив подяку своєму турецькому колезі. "Я дякую вам за підтримку Грузії на шляху безперервного прагнення в НАТО. На тлі існуючих викликів важливість вашої підтримки стає ще більш наочною. Ми твердо стоїмо на обраному шляху в НАТО", - написав Залкаліані в Twitter.
Грузія співпрацює з НАТО з кінця 1990-х років, в листопаді 2002 року президент країни Едуард Шеварднадзе на саміті в Празі заявив про бажання республіки стати членом альянсу. Це прагнення підтвердив і наступний президент Михайло Саакашвілі. Новий уряд, який прийшов до влади після перемоги коаліції Грузинська мрія в жовтні 2012 року, продовжив курс на інтеграцію в НАТО, назвавши в той же час "найважливішим завданням поетапну нормалізацію відносин з РФ не на шкоду територіальній цілісності Грузії".
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...