Вперше після Нестайка: Українці претендують на "дитячу Нобелівську премію"

Премія імені Андерсена – одна із найпочесніших нагород світу для дитячого письменника та ілюстратора дитячих книжок. Її також називають "Нобелівською премією у сфері дитячої літератури".

Двоє українських митців стали номінантами на Міжнародну премію імені Ганса Крістіана Андерсена 2022. У довгий список претендентів на нагороду потрапили письменниця Галина Малик та ілюстратор Кость Лавро, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

"Я не маю великих ілюзій щодо отримання премії, - каже Галина Малик. - Україна не належить до країн із вибудуваною системою пропаганди сучасної дитячої книжки. Сучасної – адже премія присуджується лише живим письменникам. Але це чудово, що Національна секція IBBY (International Board on Books for Young People. - ред.) у нас запрацювала. Знаю, що також номіновано українських авторів і на премію Астрід Ліндгрен. Тобто йдеться про те, що Україна почала виходити на міжнародну арену й у сфері дитячої літератури.

Це не лише імідж для літератури. Будь-яка увага світової спільноти до України зараз нам допоможе у війні з Росією – навіть премія у сфері літератури для дітей".

Загалом у лонглисті 62 номінанти - письменники та ілюстратори - з 33 країн. Шортлист оприлюднять у січні 2022-го. Переможців оголосять у квітні 2022-го.

Премія імені Андерсена – одна із найпочесніших нагород світу для дитячого письменника та ілюстратора дитячих книжок. Її також називають "Нобелівською премією у сфері дитячої літератури". Заснована 1956 року з ініціативи президента Міжнародного комітету з дитячої та юнацької літератури ЮНЕСКО Єлли Лепман. Вручають не за окремий твір, а за творчий доробок автора.

Жоден українець не здобував цієї відзнаки. 1979-го до Почесного списку премії внесли Всеволода Нестайка.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...