"Врятувати Путіна від трибуналу, або Як Вишинський став обличчям обміну", - Портников

У російській столиці пройшла перша після обміну ув’язненими між Росією і Україною прес-конференція журналіста Кирила Вишинського.

Кирило Вишинський

"Власне, відразу після того, як російський літак із звільненими Україною росіянами і українцями (як відомо, більша частина людей, яких зажадала Росія – не її громадяни, а громадяни України), стало ясно, що саме Вишинський і буде обличчям цього обміну", - пише у своєму блозі журналіст Віталій Портников, передають Патріоти України.

"Про решту звільнених, перш за все про колишнього командуючого ППО «Донецької народної республіки» Володимира Цемаха, видача якої і стала причиною обміну, російські ЗМІ намагаються мовчати. Головний редактор телеканалу Russia today Маргарита Симоньян навіть заштриховала на опублікованій в соціальних мережах фотографії звільнених практично всі обличчя – крім, власне, Вишинського.

«Залізний зек» замовк

Замовк і телеграм-канал «залізного зека» і «снайпера ДНР» Ігоря Кимаковського, який той вів з кінця серпня. Як відомо, Україна – не Росія і вести такий канал виявилося більш простим з української в’язниці, ніж з російської волі.

Втім, в своєму телеграм-каналі Кимаковський, який воював за «ДНР», називає себе постачальником гуманітарної допомоги населенню Донбасу – не більше того.

Саме такий колективний образ несправедливо заарештованих і засуджених створював на своїй прес-конференції і Вишинський, який стверджував, що деякі з переданих Україною ні в чому не винні.

У компанії вбивць і терористів

Втім особливого ентузіазму в цих словах журналіста РІА Новості не спостерігалося: Вишинський намагався максимально дистанціюватися від своїх попутників і зазначив, що мало з ними знайомий. Це й не дивно: ігнорувати інформацію про те, що серед переданих Росії людей є класичні вбивці і терористи, дуже важко – якщо, звичайно, замислюєшся про своє майбутнє.

А Вишинський про своє майбутнє замислюється – саме тому він практично до останнього часу не погоджувався на обмін і висловлював бажання залишитися в Україні, щоб довести свою невинність.

Але присутність Вишинського серед звільнених виявилася необхідною Кремлю з однієї простої причини: його видача завершувала архітектуру обміну. Архітектуру, в якій Цемах, показань якого на процесі по «Боїнгу» побоювалося російське керівництво – це і є головна і, по суті, єдина постать, заради видачі якої Володимир Путін погодився з обміном, Вишинський – прикриття, а всі інші – навантаження, про яке в Росії не згадували аж до затримання Цемаха.

І те, що Вишинський, який усвідомлював свою роль у всій цій операції «порятунку Цемаха», а по суті, порятунку Путіна і російського керівництва від міжнародного трибуналу, виконанню цієї ролі опирався, є цілком природним.

Як цілком природним є і те, що він не міг цієї ролі уникнути."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...