Врятувати від знищення річку, де князь Володимир хрестив киян: У столиці активісти розпочали будівництво великого парку “Почайна”

За словами активістів, парк буде великим та повністю інклюзивним.

У Києві нарешті почали будувати довгоочікуваний парк “Почайна” на Оболоні. Про це повідомили київські активісти-природозахисники. Відповідну публікацію вони розмістили на Facebook-сторінці майбутнього парку, передають Патріоти України.

За словами активістів Аннабелли Моріни та Костянтина Богатова, парк буде великим та повністю інклюзивним.

«Ми починаємо будівництво парку, ми 5 років до цього йшли… тут де хащі зможуть ходити і гуляти люди… не дивлячись на інклюзивність (парку – ред.) сакральність і казка тут залишаться» — йдеться у відеоповідомленні.

Чому цей парк такий важливий?

Почайна – це перший проект із ревіталізації історичної водойми Києва. Активісти побоювалися, що річку остаточно спрямують у підземний колектор заради будівництва дороги від ТРЦ «Блокбастер». У 2018 році ці роботи було призупинено, а створення бетонного підземного колектора заморожено.

«Ми домоглися, щоб Київрада дала статус парку її (Почайни – ред.) берегам, а потім роками воювали за кожен клаптик її землі, за справжню історію України… важливо, щоб люди ходили вздовж русла річки: від вулиці Йорданської і проспекту Степана Бандери до сучасного гирла – під Північним мостом, там, де парк Почайна з’єднується з парком Наталка» — йдеться у дописі під відео.

Що передбачає будівництво?

Зазначимо, що озеленення території уздовж Почайни передбачає утворення парку навколо озер Йорданське та Кирилівське, який планують з’єднати з парком Наталка на Оболонській набережній та торговельною зоною біля станції метро Почайна — між цими локаціями прокладуть велопішохідний маршрут. У 2017 році цей задум на конкурсі архітектурних проектів відновлення Почайни підтримала КМДА.

Річка Почайна — це права притока Дніпра, яка вже майже зникла. Вона вважається офіційним місцем хрещенням Русі – київський князь Володимир, за свідченнями літописів, хрестив киян саме у її водах. Тривалий час у верхів’ї річки велися археологічні розкопки, які виявили залишки унікального давнього поселення.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...