Всесвітній день метеоролога: Як українські полярники відзначили професійне свято (фото)

На цьому тижні на станцію вирушила 26 річна Українська антарктична експедиція, учасники якої проведуть на крижаному континенті близько 13 місяців. Середній вік полярників - 36 років.

Українські вчені, що знаходяться на науковій станції в Антарктиді «Академік Вернадський», днями відзначили своє професійне свято - Всесвітній день метеоролога. І в честь свята привели в Instagram кілька цікавих фактів про себе і про роботу на станції, передають Патріоти України.

Так, вчені встановили, що з початку спостережень за кліматом на станції (а це 1947 рік) середня температура там зросла на + 3 С⁰, що відповідає різниці між Україною і Скандинавією, а цієї антарктичної взимку (червень-серпень) на станції зафіксували температурний максимум століття - 7 липня стовпчик термометра досяг + 5 ° C.Фіксувати це допомагає найсучасніша в Україні метеостанція, яка з'явилася на «Вернадського» в 2020 році. Однак дістатися туди не так-то просто - для цього необхідні снігоступи або лижі.

Вчені знімають показники 8 разів на добу за всесвітнім скоординованим часом: в 00, 03, 06, 09, 12, 15, 18, 21 ч. Фіксується температура і вологість повітря, атмосферний тиск, хмарність, сила вітру, опади та інші показники. Всі вони кодуються і відправляються у Всесвітню метеорологічну організацію не пізніше ніж через 20 хвилин. Крім цього, вчені фіксують інші метеорологічні дані, відбирають зразки опадів, проводять ряд досліджень, а також ведуть візуальне спостереження за атмосферними явищами.На цьому тижні на станцію вирушила 26 річна Українська антарктична експедиція, учасники якої проведуть на крижаному континенті близько 13 місяців. Середній вік полярників - 36 років.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...

Хіти тижня. День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети

субота, 16 вересень 2023, 6:41

17 вересня за новоюліанським календарем (до 1923 року - 30 вересня) українці святкують день ангела Віри, Любові, Надії і Софії. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в церкву, і попросити у ікони трьох великомучениць здоров'я...