Всеукраїнський тур на підтримку бранців Кремля розпочали в Одесі (фото)

В Одесі розмістили цікаву інсталяцію – 121 капкан з відкритими пащеками, які символізують 97 політв'язнів та 24-х військовополонених моряків. Стільки українців незаконно утримують в тюрмах Росії та в тимчасово окупованому Криму.

Ці капкани на Приморському бульварі символізують пастки, до яких на території Росії та окупованого півострова може попасти кожен українець. У деяких капканах лежать речі політв'язнів – взуття, одяг. До кожного прикріплений ланцюг і табличка з написом "Сделано в Кремле". Посередині інсталяції – інформаційний куб, де одесити ознайомлювались з інформацію про заґратованих українців та способами їх підтримати, передають Патріоти України з посиланням на 24 канал.

Це – перша акція глобальної кампанії "Save Oleg Sentsov" у рамках всеукраїнського туру 10 містами України. На черзі – Херсон, Харків, Маріуполь, Львів та інші міста.

"Ми робимо усе можливе, аби підняти це питання в інфопросторі і домогтися, аби наші громадяни дожили до звільнення. У російських колоніях бранців катують, не надають належну медичну допомогу, немає доступу до незалежних юристів. Тому ми піднімаємо це питання різними шляхами, проводимо публічні акції в різних містах. Наразі запрошуємо підписати листівки українським політв'язням і просто поговорити про цю проблему. Кожен може зробити свій внесок у цю кампанію. Можна приділити 5-10 хвилин – розшарити інформацію в соцмережі, написати пост чи надіслати листа. Це дуже важливо, бо показує ув'язненим, що про них думають і борються за їх звільнення", – сказала волонтер кампанії "Save Oleg Sentsov" Єлизавета Мей.

Активісти також наголосили, що написання листів зменшує як фізичний, так і психологічний тиск російських тюремників на бранців. Адже це демонструє, що про людину пам'ятають. А, отже, будь-який злочин проти неї і порушення її прав гучно зазвучить в інфопросторі, що призведе до посилення міжнародного тиску на Росію.

Близько сотні листівок підписали одесити і гості міста бранцям Кремля. Серед них – і батьки з дітьми, і учасники бойових дій на Донбасі, і навіть росіяни-противники Путінського терору. Акція видалась настільки емоційною і болючою, що направду ніхто не стримував сліз. Підписані листівки зі словами підтримки організатори розподілять між всіма в'язнями і відправлять поштою до колоній.

Я написав фразу "Разом і до кінця" російським транслейтом, як і попросили організатори, аби хлопці розуміли, що вони не самі, що ми боремось і про них пам'ятаємо. У нинішніх умовах їм важливо відчувати підтримку не лише цивільних, а й військових,
– сказав морпіх 503 батальйону на псевдо "Дизайнер".

Координаторка Медійної ініціативи за права людини Марія Томак повідомила, що наразі в російських тюрмах та в тимчасово окупованому Криму утримуються за сфабрикованими обвинуваченнями 97 політв’язнів та 24 моряки зі статусом військовополонених. Більшість з них – кримські татари.

"Людей переслідують за релігійні та політичні погляди, за їх світосприйняття, громадянську позицію та громадянську діяльність. Є й такі, кого звинуватили у плануванні "диверсій", "терактів", щоб створити картинку для російської пропаганди", – повідомила Томак.

Серед учасників глобального туру і Людмила Шумкова – тітка українського політв'язня, учасника "Правого сектору" Олександра Шумкова, якому інкримінують участь в екстремістській організації.

"Хочете почути, яке до нього ставлення в Росії? Якось ми шукали перекладача, бо Сашко відмовлявся говорити російською.. І конвоїр сказала таку фразу: "Вивести цього хохла на мороз і він швидко заговорить російською." Наразі Сашка утримують в колонії Тверської області в одиночній камері – карцері у зв'язку з "особливою небезпечністю". У цій колонії його 4 рази закидали до штрафного ізолятора, а зараз на півроку запроторили в одиночну камеру", – сказала Шумкова.

На думку активістки Лізи Мей, також найтяжче зараз буде бранцю Павлу Грибу, адже його – невиліковно хворого – готуються етапувати.

"Ми через 2 тижні святкуватимемо День незалежності, а цього дня буде 2 роки, як Гриба викрали і запроторили у російську в'язницю. Він невиліковно хворий, йому треба приймати підтримуючі препарати. Належної медичної допомоги йому в колонії ніхто не забезпечив... Зараз Павло також готується піти до етапу в колонії, ми боїмось, що він цей етап може не пережити. Нам треба боротись не лише за звільнення, а й за те, аби вони могли дожити до звільнення", сказала активістка.

Написати листа можна звичайною поштою або через електронну мережу "Фсин-Письмо". Адреси людей, яких утримують в Росії можна знайти за посиланням. Для надсилання листа ув'язненим кримчанам треба пересилати їх в Центр громадянських свобод за адресою 01024, м. Київ, вул. Басейна, 9-Г, оф. 25, а далі їх перешлють адресатам.

Одна з головних ідей акції – підтримка бранців Кремля та їхніх родин. Допомогти фінансово родинам можна перерахувавши гроші на рахунок ГО "Об'єднання родичів політв'язнів Кремля" – ЄДРПОУ 41807583 р/р 26 00 10 55 74 67 97 в АТ КБ "Приватбанк" ЄДРПОУ 14360570 код банку 313399 або за номером картки організації у "Приватбанку" – 5169 3305 1740 9675

Наостанок, в Одесі показали фільм "Півостров Крим" чеського документаліста про російську агресію після окупації. Наступна акція глобального туру відбудеться вже 15 серпня в Херсоні. Ці акції по всій Україні зберуть довкола небайдужих, які разом продовжать підтримувати і боротись за звільнення незаконно заґратованих Росією українців аж до повернення кожного з них живими додому.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...