Вшанування завершення Другої світової війни викликало скандал у Берліні: Посол України відхилив запрошення бургомістра Берліна

До 75-річчя звільнення Європи від гітлеризму посол України у ФРН Андрій Мельник закликав Бундестаг та уряд Берліну нарешті спорудити у центрі німецької столиці меморіал на пошану 8 млн українських жертв нацизму.

Про це він розповів головній берлінській газеті Tagesspiegel (більше 300 тис. читачів), передають Патріоти України з посиланням на офіційний сайт посольства України в Німеччині.

З дозволу редакції дипломати оприлюднили український переклад публікації:

"1 травня 2020 року

Вшанування [завершення Другої світової війни] викликало скандал у Берліні!

Посол України відхилив запрошення [бургомістра Берліна] Міхаеля Мюллера

Мер Берліна хотів би відзначити завершення Другої світової війни спільно з представниками Росії і України. Для посла з Києва це було б "найбільшим нічним жахіттям".

Кілька тижнів тому три посли отримали запрошення бургомістра Берліна Міхаеля Мюллера (Соціал-демократична партія). Разом з представниками Росії, України і Білорусі цієї суботи [2 травня 2020 року] мер хотів вшанувати завершення Другої світової війни покладанням вінків.

При цьому згадана церемонія мала відбутися не поряд із одним з поважних меморіалів міста, а перед непомітним на перший погляд житловим будинком на вулиці Шуленбурґринґ у районі Берлін-Темпельгоф.

У квартирі на першому поверсі цього будинку в останні дні війни знаходився штаб командування 8-ї гвардійської армії СРСР. Саме там 2 травня 1945 р. німецький генерал Гельмут Вайдлінґ підписав наказ про капітуляцію військ, які до останнього воювали в Берліні. Таким чином, війна для столиці була завершена.

Мер Мюллер хотів з дипломатами вшанувати бійців Червоної Армії

Вшанувати 75-у річницю цієї історичної події Мюллер хотів спільно з трьома дипломатами, держави яких колись входили до складу Радянського Союзу. "На передньому плані цього заходу є вшанування передусім російських, українських і білоруських бійців Червоної Армії, які взяли Берлін", - повідомила речниця міського голови у відповідь на наш запит.

Однак того, що подібне запрошення може викликати обурення одного із адресатів, осільки канцелярія при своєму плануванні вочевидь не врахувала. Посол України Андрій Мельник відмовився від участі у заході!

Виданню Tagesspiegel Мельник пояснив, що цінує запрошення очільника Берліна: "У такий спосіб визнається незаперечний внесок українського народу у визволення Європи від насильницького нацистського режиму".

У Червоній Армії воювали 6 млн українців, і кожен другий з них не дожив до кінця війни. Повністю окупована Україна була однією з головних арен нацистської війни на винищення. Понад 5 млнмирних мешканців України було вбито німцями. Однак у публічних дискусіях у Німеччині радянських жертв часто ототожнюють із російськими.

Посол підкреслив, що вшанування жертв нищівної війни є для нього моральним обов’язком, проте від участі у поминальних урочистостях 2 травня він був змушений утриматися.

"Навіть у найжахливішому сні я не міг би собі уявити покладання вінків поруч із представником країни, яка понад 6 років веде цинічну і криваву війну на Сході України, - заявив Андрій Мельник. - Станом на сьогодні 14 тис. українців було вбито у ході все ще триваючої російської агресії. Щодня і щоночі моїх співвітчизників ранять і вбивають".

Саме через це посол України і попросив у своєму листі до берлінського мера про розуміння, що він не може прийняти його запрошення.

Через війну на Донбасі вже 5 років у Берліні не було жодних заходів вшанування жертв Другої світової війни, у яких би спільно брали участь посли Росії і України. РФ святкує День перемоги 9 травня, і у Берліні традиційно відбуваються урочистості поруч із радянським меморіалом в Трептов-парку. Натомість Посольство України щороку, починаючи з 2015 року, запрошує представників німецького уряду і суспільства на покладання вінків до радянського меморіалу у парку Тірґартен 8 травня. Цього ж дня європейці і американці відзначають завершення війни.

"Нам би хотілося більше тактовного підходу до України [з боку Німеччини]"

"Росія всупереч міжнародному праву анексувала Кримський півострів та окупувала значну частину Донбасу", - наголошує посол України. За його словами, "агресивна політика господаря Кремля" породила набачене досі відчуження між українцями і росіянами. "Відтак і спільне вшанування пам’яті є немислимим". "Дуже шкода, що міський голова очевидно недобачає ці всі шокуючі факти, від яких волосся стає дибки, - додає Мельник. - Нам, українцям, хотілося б бачити більш тактовний підхід, розуміння та емпатію".

Через 75 років після завершення Другої світової війни дипломат вбачає "білі плями" у німецькій культурі пам’яті, особливо з огляду на нищівну війну Гітлера в Україні. За його словами, "просто ганебно", що в Берліні до цих пір немає пам’ятника українським жертвам нацизму. Навіть знання серед німецької громадськості про ці величезні жертви є вкрай обмеженими. "Відтак я закликаю Бундестаг і Берлінський сенат (уряд) спорудити меморіал українським жертвам націонал-соціалізму у визначному місці в самому центрі федеральної столиці Німеччини, а також відповідний інформаційний центр".

Німецько-українська комісія істориків минулого року привітала ініціативу щодо побудови пам’ятника у Берліні польським жертвам нацизму і висловилася за те, "щоб до цього проєкту були залучені також Україна і Білорусь". Історики закликали замислитись і над тим, що документаційний центр, можливо, краще ніж пам’ятник міг би слугувати роз’ясненню на цю тему і вшановувати пам’ять й інших груп жертв з країн Центральної та Східної Європи."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...