"Втрачена" субсидія, або Як повернути гроші тим, хто став заручником збою системи

Тисячі людей не отримали компенсації живими грошима.

Жителі кожної 10-ї квартири в Україні не платять комуналку. Середній борг одного домогосподарства – під три тисячі сімсот гривень, це підрахунок Держкомстату. Українці винні комунальникам 70 мільярдів гривень: 22 мільярди – за опалення і гарячу воду, шість – за електроенергію і 4 – за утримання будинків. Але найбільше недоплачують газовикам – 33 мільярди, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

Список боржників поповнили ще й субсидіанти. Тисячі людей не отримали компенсації живими грошима. Пенсіонери, які отримують виплати через Укрпошту, очікували, що готівкові принесуть листоноші.

А через збій в системі компенсація впала на рахунок в Ощадбанку, а субсидіантам забули сказати про це. Хто встиг зайняти гроші і оплатив рахунки – залишився в списку на видачу готівки. Інші – вилетіли. Як повернути кошти тим, хто став заручником ситуації і чи не дасть збій система і в цьому місяці?

Вам субсидії немає, – сказала жінці листоноша – і порадила їхати в райцентр. За двадцять кілометрів.

Катерина Ладика вже років десять навіть з дому не може вийти. Ледве пересувається з ходунками.

Каже – як якесь знущання – всім її сусідкам в березні листоноша принесла додому і пенсію і монетизовану субсидію – готівкою. А їй дала тільки пенсію. Сказала – за субсидією потрібно їхати в Ощадбанк. Мовляв, все через якусь помилку зі списками.

У селі Мазинки – де живе Катерина Іванівна через цю помилку субсидію вчасно не змогли отримати дванадцять осіб. Серед них і Лідія Кравець, яка також не може ходити. Після інсульту її не можна навіть на машині перевозити. Лідії Петрівні довелося просити сусідку – оформити в сільраді довіреність і поїхати в райцентр в Ощадбанк забрати її монетизовану субсидію. Дала жінці гроші на дорогу. Але їздити тій довелося чотири дні поспіль.

Але за газ платити треба – а лічильник накрутив близько трьох тисяч гривень. Лідія Петрівна змушена була позичати гроші – щоб розрахуватися з газконторою вчасно.

Проблеми виникали і у людей, які живуть в містах. Суми. Максим Лапін хворий на ДЦП. Отримує пенсію по інвалідності на картку в ПриватБанку. Сподівався, що і субсидія також прийде на неї. Але ні. Чоловікові повідомили, що треба їхати в Ощадбанк. Максим відправив туди батька – з довіреністю. Але приймати її відмовилися. Гроші не дали. Сказали – нехай сам приїжджає.

Тим часом, приміщення банку – для людей на візках не пристосоване. Довго відкривали двері, прибирали всі перешкоди. Максим не розуміє – чому субсидію відразу не нарахували на карту Привату – навіщо створювати маломобільним людям такі проблеми.

На Харківщині, наприклад, з такою ситуацією зіткнулися приблизно 15 тисяч громадян. А в цілому по країні – таких людей було близько ста тисяч. Це десь 2-3 відсотки від всіх одержувачів субсидії.

"І це була одноразова така помилка – можна говорити, що це була помилка. Можна говорити, що це була неточність", – говорить Тетяна Бабенко, заступник директора департаменту соціального захисту населення Харківської обласної адміністрації.

В Міністерстві соціальної політики кажуть – переважна більшість таких помилок – вже виправлені.

І зараз – в квітні – практично всі пенсіонери повинні отримати субсидії готівкою разом з пенсією. Що їхати вже нікуди не доведеться. Запевняють також, що люди, які так і не змогли забрати субсидію за березень, гроші ці не втратять.

"Вони можуть її отримати протягом трьох місяців – ці кошти на них чекають в Ощадбанку. Ось в березні, квітні, травні ці люди абсолютно спокійно можуть отримати свої гроші в банку", – запевняє Віталій Музиченко, начальник департаменту Міністерства соціальної політики.

Але є ще одна проблема – люди, які так і не отримали субсидію – не можуть розрахуватися за газ і інші послуги. Чи не вважатимуть їх за це боржниками? І чи не заберуть тому субсидію? В Мінсоцполітики запевняють – хвилюватися з цього приводу не варто.

"Проблем у людей за цим критерієм не буде. Їх ніхто не позбавить субсидії", – запевняє чиновник.

Більшість людей субсидію за березень вже отримали. Катерині Ладиці і Лідії Кравець – її привезли подруги – але для цього довелося оббивати пороги Ощадбанку. Більшість же людей прийшли в Ощадбанк самостійно. Житель Харкова Армен Абрамян каже – особливих проблем не було.

"Це перша спроба запустити цей механізм, по суті з нуля. Ми повинні розуміти, що державна служба спрацювала добре, тому що таких фактів було небагато, вони не були масовими", – говорить виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Більшість людей дійсно отримали субсидію готівкою без будь-яких проблем. І тепер – головне питання – чи витратять вони цю готівку на оплату газу, електрики та інших комунальних послуг? Або понесуть гроші на ринок – купувати, наприклад, їжу?

Пенсіонерка Клавдія Олександрівна каже – деякі її знайомі так і зробили. А все через те, що просто не розібралися – що таке монетизація – і чому в березні на карту прийшло набагато більше грошей, ніж раніше. Думали, що це перерахунок пенсій.

"Мало було зроблено роз'яснювальної роботи", – вважає пенсіонерка.

Чи багато таких випадків – поки невідомо. В Мінсоцполітики кажуть – відомостей про те, що люди масово не платять за комунальні послуги – немає. Хоча тривожні дзвіночки з'являються вже і зараз. Наприклад, Київводоканал повідомив – третина одержувачів субсидій не розрахувалися за спожиту воду в березні.

В Мінсоцполітики кажуть – людей, які отримають субсидію готівкою – і не платять за комунальні послуги протягом одного місяця – переведуть назад в безготівкові субсидії – тобто на систему, яка була раніше. Якщо борги накопичуватимуться і далі – субсидії просто позбавлять.

Головне, що тепер – чим раціональніше ви користуєтеся водою, газом, електрикою, чим більше економите – тим більше грошей вам залишається на інші потреби. У квартирі це зробити важче. Можна готувати на кілька днів, можна економно мити посуд.

Але справжня економія – ось де – опалення. Оскільки субсидію видають готівкою, людям вже не байдуже, чи є в їхньому будинку лічильник тепла – є сенс домагатися його встановлення.

А ще краще – на кожній батареї варто встановити регулятор і пристрій, який фіксує кількість спожитого тепла. Однак в Мінсоцполітики не очікують, що після монетизації всі масово почнуть утеплювати будинки, міняти газові котли на більш сучасні – для цього потрібні великі гроші. Але головне зараз – змінити свідомість людей.

Середній розмір субсидії по країні зараз – 1700 гривень. Для людей, які обігрівають приміщення газовими котлами – ця сума зазвичай ще більше. Наприклад Катерина Іванівна отримала субсидію готівкою – 2500 гривень. Для порівняння – у жінки пенсія всього лише 2000 гривень – і їй би цього навіть не вистачило, щоб розрахуватися за газ.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...