Вухаті сови окупували спальні райони Дніпра (фото)

Дорослі птахи, може, залишилися б непомітними, але увагу людей притягують їх пташенята, які тільки навчилися літати і голосно шумлять.

Дніпро, судячи, з усього, ризикує перетворитися на справжню філію Хогвартса, вже дуже облюбували місто вухаті сови. Два-три десятка хижачок регулярно зимують в одному з дворів на околиці житлового масиву Лівобережний-3, передають Патріоти України з посиланням на КП в Україні.

А останнім часом їх все частіше почали помічати мешканці житлового масиву Парус, причому як вдень, так і вночі. Люди з цікавістю спостерігають за птахами, фотографують. Зізнаються, таким пернатим гостям дуже раді.

- Сови давно живуть в нас в місті і прекрасно себе почувають. Просто зараз вони більш помітні, тому що пташенята навчилися літати і стали справжніми непосидами, - пояснив орнітолог Олександр Пономаренко. - Вони бродять по гілках дерев, видають гучні звуки, свистять, шумлять різними голосами, перегукуються між собою, звуть батьків, щоб ті їх погодували. Дорослі сови поводяться акуратно, а це дурненькі совенята.Забавні сіро-коричневі скуйовджені підлітки до кінця не вилиняли і поки не обзавелися красивим дорослим оперенням. Зате досить сміливі - можуть навіть по землі пройтися навколо дерева. Неподалік на гілках сидять їх більш непримітні батьки, виблискуючи своїми круглими "бурштиновими" очима.За словами вченого, сови змушені тягнутися до оселі людини, тому що там більше корму для них - різних дрібних гризунів. Плюс, крім їжі, можна знайти безкоштовне житло. Сови зазвичай використовують старі гнізда, найчастіше сірої ворони або сороки. Своїх не в'ють.- Ворони теж підтяглися ближче до міста, бо в області скоротилася кількість рогатої худоби, а значить і пасовищ з низькою травою, де ті ж ворони дуже люблять полювати на різних жучків, - каже орнітолог. - Доводиться переселятися на пустирі в межах міста. Ось такий ланцюжок складний виходить - ворони "переїхали" в місто, тому що не вистачає місць для полювання, а за ними сови - селитися в їх кинуті гнізда.Олександр Пономаренко просить пернатих сусідок не ображати і ні в якому разі не брати пташенят в руки.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...