Вибори 2019: Експрерти прокоментували явку виборців у другому турі

Немісцевим" виборцям доводиться витрачати забагато часу і коштів.

Низка явка у другому турі голосування за президента України може бути пов’язана з релігійними святами. Про це заявила секретар Центральної виборчої комісії Наталія Бернацька, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

«Дехто вчора вже святкував Великдень, Вербну неділю, вже люди пішли до церкви, святкування, після вже хтось не дійшов до дільниць. Хоча ми фіксували дуже велику зацікавленість громадян. Адже за 8 днів майже 300 тисяч українців змінили місце голосування. І ця цифра більша, ніж у першому турі і ці всі люди прийшли проголосувати. Збільшилася кількість людей, які з окупованого Криму приїхали, майже 70 тисяч людей – це Луганська і Донецька область, хоча ми бачимо, що ситуація там була напружена», - заявила Бернацька.

А генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель додав, що показниками задоволений і ця цифра навіть більша, ніж сподівались. «Є проблема на першій виборчій компанії, мільйони громадян не можуть проголосувати. Тобто ті громадяни, які мають проблеми з місцем реєстрації, мають штучні перешкоди – взяти довідку з місця роботи, прийти до Держреєстру, черга… Проблема друга: для людей, які проживають за кордоном - фінансова. Адже приїхати з свого містечка, до міста, де знаходиться консульство – це можуть бути сотні кілометрів, це можуть бути сотні євро. Зараз це важливо узгодити на законодавчому рівні, щоб ми не втрачали виборців, які хочуть проголосувати, але не можуть цього зробити», - зазначив Кошель.
Понад 11 млн громадян України, котрі мають право голосу, не скористалися ним у другому турі виборів президента. Про це свідчать дані щодо явки, оприлюднені Центральною виборчою комісією. Так, кількість українців, які були внесені до списків для голосування, перед другим туром складала 29,64 млн осіб. Бюлетені 21 квітня отримали 18,4 млн громадян. Не прийшли на виборчі дільниці 11,24 млн потенційних виборців. Таким чином, явка в другому турі виявилася нижчою, ніж була 31 березня, коли відбувся перший тур виборів-2019.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...