Вибори 2019: Люди бідкаються, соціологи розводять руками

Порівнюємо прогнози з результатами виборів.

В Україні люблять критикувати і звинувачувати соціологів у замовності (майже як журналістів). Поствиборча реакція Юлії Тимошенко на результати екзит-полів є яскравою ілюстрацією цього феномену, передають Патріоти України з посиланням на Zaxid.net.

Втім, знеціненням соціології грішать не лише політики, для яких це лише частина виборчої гри. Гірше, що багато виборців у це вірять.

Звичайно, що під виглядом соціології часто поширюють відверті фейки, але насправді подив від результатів першого туру був би значно меншим, якби ми розуміли, що справжня соціологія – це серйозна наука і ретельна практика. Тому журналісти вирішили порівняти останні прогнози провідних соціологічних компаній з реальними результатами голосування.

Загалом авторитетні українські компанії доволі точно показали результати першого туру. Щоправда, ніхто з них не розгледів феномен Смешка, якому вдалося отримати 6% виборців і зайняти шосте місце. У кращому випадку соціологи показували, що за Смешка готові голосувати максимум 4% виборців. Але цифра тут навіть менш суттєвий показник, ніж те, що на виборах йому вдалося обійти Ляшка з Вілкулом, що теж залишилось непоміченим соціологами. Жодне опитування також не показало, що прізвище виведе Юрія Тимошенка у десятку найпопулярніших кандидатів, хоча й прогнозували близький до 0,6% результат.Результати КМІСу та «Демократичних ініціатив». Загалом різницю між результатами виборів та опитуванням КМІСу можна пояснити похибкою у 2%, про яку соціологи самі попереджають. Оприлюднене 25 березня опитування КМІСу є одним з небагатьох, яке показало, що Зеленський майже удвічі випереджає чинного президента (хоч в обох рейтинг виявився на кілька відсотків завищеним).

КМІС також точно спрогнозував результат Анатолія Гриценка, за якого проголосували 6,9% виборців. Але при цьому показав Вілкулу вищу підтримку, ніж у Ляшка. Різниця всього у піввідсотка, але її більше ніхто не підтверджував. Спільне опитування КМІСу і «Демініціатив», оприлюднене на кілька днів пізніше, явно недооцінило Зеленського (більше 2%) і трішки переоцінило Порошенка з Гриценком.

Одним з найцікавіших моментів є результати Центру Разумкова. Вони теж трішки переоцінили Гриценка, показавши, що той має підтримку більше 8%. Але це несуттєва погрішність у порівнянні з результатами Порошенка та Зеленського, адже Центр Разумкова виявився єдиним серед авторитетних компаній, що прогнозував різницю між лідерами перегонів 2,5%, хоча насправді розрив перевищив 14%. У випадку з Порошенком вони помилились на 6% (додали йому), у випадку із Зеленським – на 5% (відняли).

Результати групи «Рейтинг». Вони також трошки недооцінили Зеленського, показавши йому 27% підтримки, але також на 4% переоцінили Тимошенко. За лідерку «Батьківщини», згідно з цим опитуванням, готові були голосувати 17% і це найвищий показник з-поміж інших компаній.

Ще цікавішими є дані по Анатолію Гриценку та Юрію Бойку. Опитування «Рейтингу» показало, що Гриценко має майже 10% голосів, чого не підтверджували інші соціологи. І цих 10% було достатньо, аби він виявився популярнішим за Бойка. Насправді ж на виборах Юрій Бойко суттєво відірвався від Гриценка.

Результати «Фами». Львівські соціологи з «Фами» єдині спробували змоделювати результати виборів, враховуючи не лише рейтинг кандидатів, а й їх потенційний резерв, тобто можливість отримати додаткові голоси від виборців, які ще вагалися за кого голосувати. Модель «Фами» найточніше показала результат Зеленського, помилившись лише на 0,5%, і більш-менш точно відтворила реальну різницю між Зеленським і Порошенком. Однак вони теж помилились з результатами Гриценка та Бойка. Як і група «Рейтинг», «Фама» показувала, що Гриценко займе вищу позицію, ніж Бойко, але виявилося, що Бойка недооцінили на 4%, а Гриценка явно переоцінили.

Дослідження Socis значно занизили рейтинг Тимошенко – вони єдині показали, що лідерка «Батьківщини» не отримує навіть 10%. Socis також суттєво недооцінив і Зеленського, показавши, що за нього готові голосувати всього 24,6%, що майже на 6% менше, ніж виявилося у першому турі.

P. S. При порівнянні рейтингів ми брали до уваги показники тих, хто піде на вибори і вже визначився за кого голосувати, які, як правило, є найбільш близькими до реальних результатів виборів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...