Вибори, вибори..: Що обіцяють виборцям фаворити парламентських перегонів

Минув тиждень, як Конституційний суд виніс рішення про законність дострокових парламентських виборів.

Судді прийшли до думки, що указ президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради не суперечить Конституції і дали добро на активну передвиборчу гонку. Штаби партій і кандидатів чекали цього рішення місяць. Тепер у них є три тижні на роботу з виборцями, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

Якими обіцянками планують годувати українців цілий липень?

Слуга народу

Пропрезидентська сила займає перше місце у рейтингу партій. За різними соціологічними даними, підтримка виборців коливається в районі 45-48%. У самій політичній силі налаштовані отримати ще більше, щоб не довелося створювати з кимось коаліцію у парламенті.

"У нас є мрія - взяти одноосібну відповідальність, тому що, на жаль, за 28 років незалежності в Україні не знайшлося партії, яка могла б відверто сказати "Ми готові взяти на себе відповідальність", - розповідає представник президента в парламенті, а також кандидат в нардепи Руслан Стефанчук.

Але навіть з високою підтримкою серед електорату досягти таких результатів буде складно. Тому на даному етапі для партії важливо не розгубити підтримку. Але після опублікування партійного списку та списку мажоритарників такі шанси є.

За інформацією "Апострофа" зі штабу "Слуги народу", передвиборна кампанія на парламентські вибори практично нічим не буде відрізнятися від президентської. Все той же зелений фон, кожен кандидат буде представлятися як слуга народу. Головний слоган партії залишається незмінним - "Зробимо їх разом".

Також партія планує допомагати мажоритарникам на місцях. Кандидати отримують методички з головного штабу, вимоги яких вони повинні виконувати. Це і активне ведення соцмереж, і зустрічі з виборцями, і публікації газет і бюлетенів, які повинні відповідати корпоративним кольорам. Втім, парламентська кампанія "Слуги народу" нічим не буде відрізнятися від кампаній інших партій і кандидатів.

Головні обіцянки "СН" - це зняття недоторканності з нардепів, відновлення покарання за незаконне збагачення, реформування охорони здоров'я, скасування формули "Роттердам+". Також в партії обіцяють впровадити механізм відкликання нардепа, якщо він втратив довіру виборців. Крім того, програма кожного мажоритарника включатиме обіцянки, що стосуються його регіону.

Вся кампанія буде побудована на головному меседжі: президенту потрібна допомога нового парламенту, щоб впровадити всі заплановані реформи. Але якоїсь конкретики від партії чекати не варто.

Опозиційна платформа - За життя

Політична сила займає в рейтингах то друге, то третє місце. За п'ять років після Революції гідності їх популярність впала у порівнянні з дореволюційним часом. Але їм вдалося зберегти свій електорат, який розділяє риторику партії, незважаючи на всі події в країні.

"Опозиційна платформа - За життя" раніше була "Опозиційним блоком". Але в минулому році в ОБ стався розкол на дві сили. Перша на чолі з Юрієм Бойком, Сергієм Льовочкіним, Віктором Медведчуком і Вадимом Рабиновичем перейменувалася в "Опозиційну платформу". Інша частина ОБ продовжила представляти канонічний "Опоблок".

Зараз "біло-голубі" мають 10-11% підтримки, що може принести їм достойну кількість місць у парламенті.

У політичній силі вирішили не вигадувати велосипед і понесли в народ все ті думки, з якими вони жили останні роки. Вони стверджують, що мають конкретний план з відновлення миру на Донбасі.

"Досягти цього можна шляхом прямих переговорів в чотирикутнику Київ - Донецьк - Луганськ - Москва. Виконавши зобов'язання за Мінськими угодами, припинивши економічну блокаду Донбасу", - розповідає ЗМІ Бойко.

Через цей меседж лідери партії доносять ще один - відновлення відносин з Росією. І тут криється одне з "хворих" місць електорату. З дружбою з РФ політики обіцяють домогтися для України дешевого газу і нафти. Досягти такого успіху вийде тільки після підписання нової газової угоди з росіянами. Для підтвердження своїх намірів Бойко і Медведчук уже двічі літали в Москву на зустріч з головою "Газпрому" Олексієм Міллером.

Головним конкурентом на південному сході у політичній силі вважають "Слугу народу". Щоб збити Зеленського в цьому регіоні, у "ОП-За життя" доносять до виборців, що новий президент - це продовження Петра Порошенка, і не варто чекати від нього кардинально нової політики.

Голос

Сила Вакарчука - та сама партія, яка з величезною швидкістю відбирає електорат у Порошенка і є його головним конкурентом. Парадокс в тому, що на президентських виборах Святослав Вакарчук закликав голосувати "не по приколу". Як стверджують джерела в оточенні п'ятого президента, дана акція була узгоджена зі штабом Порошенка.

На парламентських виборах Вакарчук змінив пріоритети. Він нарешті прийняв рішення йти в політику і швидко сформував команду. Партійний список повністю складається з кандидатів, які раніше не були в політиці. А ось до списку мажоритарників змогли потрапити діючі депутати - там обмежень не було.

Кампанія Вакарчука крутиться навколо слова "Людина". "Людина - ось якої ноти не вистачає для справжньої гармонії в Україні", - з долею пафосу йдеться у програмі партії.

Співак, як і всі його попередники і нинішні конкуренти, обіцяє світле майбутнє і готовий вирішити всі проблеми. "Корупція означатиме тюрму", "Ми станемо багатшими", "Олігархи стануть законослухняними громадянами" - про це та багато іншого свідчить програма "Голосу".

До речі, Вакарчук раніше повідомляв, що першою законодавчою ініціативою "Голосу" стане законопроект проти олігархів. Для цього необхідно законодавчо перекрити можливість олігархам монополізувати економічні галузі, а також не допускати лобіювання ними своїх людей на державні посади.

Червень Вакарчук проводить активно - дає безкоштовні концерти по Україні і агітує голосувати за "Голос". При цьому він не вважає непрямим підкупом виборця свої концерти. Незважаючи на це, на заходах часто виступають з промовою члени партії.


Молодь активно підтримує Вакарчука, приєднується до його волонтерського руху та допомагає на місцях.

Єдине, що не помічає молодь - це слабка аргументація Вакарчука на тлі досвідчених колег. Він погано розбирається у цифрах, даних, бюджеті. Але це не заважає йому користуватися риторикою Юлії Тимошенко і заявляти, що людям нема чим платити за тарифи.

Важливо, що меседжі "Голосу" схожі з меседжами "Слуги народу". До того ж, політичні сили не проти створити спільну коаліцію у майбутньому парламенті. Їх відрізняє лише палітра кольорів. Тому виборцю буде складно обирати між цими силами.

Батьківщина

Для Юлії Володимирівни було нелегко пережити черговий програш на президентських виборах. Тепер її чекає не менш важка боротьба за місце в парламенті. Поки її партія займає п'яте місце в списку електоральних переваг.

"Батьківщина" будує кампанію нема на обіцянках, а на пропозиціях. На телеканалах Тимошенко весь час повторює, що вона готова увійти в коаліцію з "Слугою народу". І для партії Зеленського це також повинно бути важливим. Вона намагається максимально пов'язувати себе з новим президентом, аргументуючи тим, що йому потрібні досвідчені політики. Також Тимошенко позиціонує себе як майбутнього прем'єра.


За інформацією "Апострофа", в штабі "Батьківщині" чекали остаточного рішення Конституційного суду і не поспішали починати кампанію. В регіонах ще не працюють агітатори, немає бордів та не затверджені бюджети. З останнім пунктом у Юлії Володимирівни дуже складно: у неї ще залишилися борги з президентських виборів.

Поки вся комунікація лідера партії з виборцями проходить через участь у політичних шоу. Звичайно ж, Тимошенко не забуває говорити про тарифи. Хоча ці розмови стали більш стриманими у порівнянні з президентськими виборами.

"Наша команда готова до дій. Ми будемо сильною командою в парламенті. Разом з президентом і новими політичними силами ми будемо відроджувати нашу державу. Віримо, що Україна зможе піднятися, а українці зможуть жити щасливо", - таким бачить Тимошенко покликання партії у Верховній Раді . Поки ж її кампанія нічим не виділилася.

Європейська солідарність

Рейтингу нової/старої партії п'ятого президента Петра Порошенка нічим похвалитися. В середньому він коливається від 5 до 8%. Переформатування партії, про яку голосно заявляв Порошенко, практично не принесло ніяких результатів. Подолати позначку в 10% виявилося непростим завданням.

Ще під час президентської кампанії в штабі Петру Олексійовичу радили стати відкритим для народу. Виборці таке рішення прийняли на ура. Тому в парламентській кампанії штаб продовжив використовувати цей прийом. Зараз Порошенко мандрує Україною, проводить зустрічі, фотографується з людьми. А ті раді, що він тепер без охорони і доступніший.

В цих поїздках бере участь і Марина Порошенко. Вони разом заходять перекусити на заправці, гуляють містами і зізнаються в коханні один одному.

Крім Марини Порошенко в тур потрапили і деякі представники виборчого списку. Як правило, кожен раз Порошенка супроводжують 4-5 кандидатів від "ЄС", які міняються від міста до міста.

Частіше за всіх на таких зустрічах присутня Динара Габібуллаєва - лідер організації "Солідарна молодь". У цій парламентській кампанії вона стала чи не ключовою особою, хоча в списку їй віддали 36-те місце. І тут немає нічого дивного. На президентських виборах у Порошенка ніяк не намагалися залучити молодь, яка віддала свої голоси Зеленському. Зараз в штабі свою помилку зрозуміли і вирішили виправити.

В іншому кампанія п'ятого президента повністю повторює весняні вибори. На білбордах "ЄС" закликає вибирати НАТО і ЄС, в соцмережах і на телеекранах - протистояти реваншу і Росії, а також боротися за українську церкву.

"Я - людина, яка точно не сповідує принцип "чим гірше, тим краще". У питаннях, які становлять державний інтерес, президент Зеленський в разі необхідності точно може розраховувати і на мою пораду, і на моє плече, і на мою допомогу. Допомагаючи Зеленському, я допомагаю Україні", - заявив Порошенко.

Як повідомили "Апострофу" у штабі, стратегію кампанії міняти не збираються, попри невтішні результати соцопитувань.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...