Вибух на Позняках: Які квартири отримали мешканці постраждалого будинку (фото, відео)

На сьогодні 16 родин з 40 постраждалих отримали право власності на нові квартири.

Журналісти поспілкувалися з Мариною Писаненко, донькою мешканців постраждалого від вибуху будинку на Позняках. Вона розповіла, що не так з квартирами, які пропонує їм держава, передають Патріоти України з посиланням на НВ.

Літні батьки Марини Писаненко 20 років жили у будинку на вулиці Соломії Крушельницької, який постраждав від вибуху 21 червня. Ось її розповідь:

"На сьогодні 16 родин з 40 отримали право власності на нові квартири, останні шість — нещодавно, минулої п’ятниці. При цьому ще з 26 жовтня помічники [народної депутатки партії Слуга народу Лесі] Забуранної гарантували, що кожного тижня шість родин отримуватимуть право власності.Мешканці будинку почали звертатися по допомогу до Київської міської державної адміністрації. Пишуть заяви на отримання матеріальної допомоги до відділу соціального захисту Дарницької районної адміністрації. Там ми отримуємо усну відмову, тобто в нас не приймають заяви, поки ми не підпишемо відмову від колишніх квартир.

Мешканцям сплачують компенсацію 2925 гривень за один квадратний метр колишньої квартири. Однак, у нові квартири люди вселяються не охоче.

Наскільки я знаю, жодна з родин не заселилася в ці квартири, адже вони голі та необлаштовані, там немає ремонтів, електрики, газу, водопроводу. Там потрібно робити ремонти і це затяжний процес, ще й не всі отримали кошти.

Багато родин буде змінювати отримане житло на нове, так само плануємо зробити і ми. Батьки отримали квартиру на першому поверсі ЖК Лісова казка [на вулиці Радистів] у приблизно 25 хвилинах швидкої ходьби до метро Лісова. Йти доводиться через ліс. Квартира має сучасне планування і панорамні вікна, але розташування на першому поверсі створює низку незручностей.

Вікна спальні виходять на під'їзд… Інша спальня виходить вікнами на бетонний паркан і на триповерхову будівлю, відстань до неї, може, метрів сім. Крім того, під квартирою — три комерційних приміщення. Я не думаю, що це придатне для проживання двох пенсіонерів житло.

Більшість родин отримали квартири у ЖК Кришталеві джерела на вулиці Метрологічній. Дорога громадським транспортом від комплексу до метро займає понад 20 хвилин. Добиратися дуже далеко. Звісно, люди звикли жити за п’ять хвилин від метро пішки, а тепер все трошечки інакше.

У понеділок, 21 жовтня, минуло півроку від вибуху будинку на Позняках. Його мешканці створили навпроти артоб'єкт у пам’ять про загиблих сусідів. Люди зацементували 40 ключів від 40 квартир будинку, де зараз активно відбувається роботи зі знесення.

«Кожен вставив ключ на своє місце. Я сказала своїй мамі: „мама, приїдь, візьми участь, поплач, якщо вже так станеться, ти поплачеш, але більше ти не будеш плакати“. Не спрацювало… Жодної назви ми для цього не придумували», — розповідає Марина Писаненко.

Під час вибуху будинку на Позняках загинуло п’ятеро людей."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...