Вигідно, але не всім: Як купити собі пенсію, якщо не вистачає стажу

Українці можуть офіційно купити до 5 років страхового стажу.

Більше двох років тому в Україні стартувала пенсійна реформа, в рамках якої істотно підвищилися вимоги до страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію. Зокрема, українцям потрібно буде мати не менше 35-ти років стажу, щоб вийти на пенсію в 60. Але не все безнадійно для тих, кому не вистачатиме до 5 років страхового стажу. Журналісти розбиралися, як громадянам не залишитися без пенсійних виплат, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

Стаж всьому голова

Трохи більше двох років тому в Україні вступила в силу пенсійна реформа, наріжним каменем якої є страховий стаж - саме від нього залежить, в якому віці ми зможе вийти на заслужений відпочинок. Насправді, багато громадян після досягнення пенсійного віку продовжують працювати, але наявність пенсії є непоганою надбавкою до зарплати, розмір якої, як мінімальної, так і середньої, залишається досить скромним не тільки за європейськими мірками, але й навіть у порівнянні з багатьма країнами колишнього СРСР. Та й наявність пенсійного посвідчення не буде зайвим, так як воно дає своєму власникові певні пільги - наприклад, право на безкоштовний проїзд в громадському транспорті.

Реформа формально не вплинула на пенсійний вік - як і раніше він становить 60 років (для жінок з 2011 року пенсійний вік щороку підвищується на 6 місяців і в 2021 році він досягне 60 років, як вже сьогодні є для чоловіків). Однак у дійсності далеко не всі українці, що розміняли сьомий десяток, мають право на пенсійні виплати.

Цьому причина - той самий страховий стаж або, правильніше буде сказати, його відсутність. Відповідно до пенсійної реформи з 2018 року необхідний для отримання пенсії страховий стаж протягом 10-ти років збільшується на один рік щорічно. У 2018 році для того, щоб вийти на пенсію в 60 років, потрібно було мати стаж не менше 25 років (у 2017 році, тобто до набрання чинності пенсійної реформи, було всього 15 років) і на 1 січня 2028-го він досягне 35 років. Не важко підрахувати, що з 1 січня 2020 року вимога щодо стажу дорівнюватиме 27 рокам.

Якщо немає необхідного стажу у 60, можна набратися терпіння і попрацювати до 63-х років - у цьому випадку для виходу на пенсію в 2020 році знадобиться всього 17 років стажу (в цій опції також діє щорічне підвищення стажу, яке в 2028 році складе 25 років). Ну і, нарешті, якщо дотягти до 65-ти років, для виходу на пенсію знадобиться всього 15 років стажу - це вимога залишиться без змін (якщо, звичайно, в майбутньому не буде прийнятий якийсь новий закон).

Стаж стажу не рівня

Але в чому, власне, проблема з цим стажем? Адже якщо людина не є запеклим тунеядцем, то, почавши працювати в 25 років, а можна і раніше, до 60-ти років якраз і "набіжить" необхідний стаж. Але важливою умовою є те, що мова йде про легальне працевлаштування. Відразу обмовимося, що облік страхового стажу в Україні ведеться лише з липня 2000 року, а до цього часу враховується так званий трудовий стаж - грубо кажучи, за трудовою книжкою. І, якщо за часів СРСР з цим проблем здебільшого не було, то вже в "лихі 90-ті" багато українців були змушені працювати неофіційно. Значить, необхідний для пенсії стаж їм не враховувався. Далеко не всі офіційно працевлаштовані і сьогодні. А тому на пенсію в 60 такі люди можуть не розраховувати.

Втім, у них є можливість отримувати так звану соціальну пенсію, яка, грубо кажучи, не є пенсією, будучи одним з видів державної допомоги. Згідно з постановою Кабінету міністрів від 27 грудня 2017 року (№1098), громадяни, які досягли "загального пенсійного віку", але не отримали права на пенсійну виплату, можуть розраховувати на "тимчасову державну соціальну допомогу", яка буде виплачуватися до часу, коли громадянин отримає право на повноцінну пенсію.

Наприклад, вам 60 років, а ваш страховий стаж - 15 років. Право на отримання пенсії у вас з'явиться тільки в 65, а тому протягом п'яти років ви будете отримувати соціальну допомогу.

Але й тут не все так просто. Соціальна допомога не призначається громадянам, які продовжують працювати або мають будь-який інший дохід. Її також не призначать, якщо з'ясується, що будь-хто з членів сім'ї такої людини протягом попереднього року здійснив покупку на суму понад 50 тисяч гривень, якщо у його сім'ї є у володінні більше одного будинку або квартири, або більше одного автомобіля, якщо середньомісячний сукупний дохід сім'ї в розрахунку на одну особу за останні півроку перевищує 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 1 грудня 2019 року до 1 липня 2020 року він буде на рівні 1638 гривень на місяць, зараз - 1564 гривні).

Хто за стажем останній?

Схоже, перелік можливостей для гідного виходу українців на пенсію вичерпався. Хоча ні. Є ще одна - стаж можна купити. Мова не йде про щось незаконне - все в рамках закону. І страховий стаж, якщо його комусь бракує, можна дійсно купити - як хліб чи картоплю. Є й прейскурант. Купити, правда, можна всього 5 років стажу. Але і така скромна "покупка" може бути не по кишені багатьом - на сьогодні один рік "потягне" більш ніж на 20 тисяч гривень (якщо зовсім точно - 22,03 тисячі гривень).

Доплата вираховується за формулою, в яку включено кількість місяців стажу, які купуються, сума ЄСВ за ставкою 22% від мінімальної зарплати і коефіцієнт, що відповідає кількості років стажу, які купуються. Нагадаємо, "мінімалка" на сьогодні становить 4173 гривні, відповідно 22% від цієї суми - 918,06 гривень. Коефіцієнт для одного року стажу - 2. Перемножимо: 12 (місяців) X 2 (коефіцієнт) X 918,06 (ЄСВ) = 22 033,44 гривні (зазначена вище сума). Для двох років стажу, яких бракує, коефіцієнт становить 1,8, для трьох - 1,6, для чотирьох - 1,4 і для п'яти - 1,2. Порахуємо, скільки коштуватиме покупка п'яти років стажу: 5 X 12 X 1,2 X 918,06 = 66 100,32 гривні. Сума, м'яко кажучи, чималенька.

Але можна купити стаж в розстрочку. В цьому разі, всупереч законам ринку, ціна буде нижчою за оптову - у відповідній формулі відсутній коефіцієнт за кількість купованих років. Таким чином, рік стажу в розстрочку коштуватиме трохи більше 11 тисяч гривень, п'ять років - трохи більше 55 тисяч гривень.

Але тут є нюанс, а, точніше, цілих три. По-перше, розмір мінімальної зарплати в Україні щорічно підвищується (поки, принаймні), і в наступному році, згідно з проектом держбюджету на 2020 рік, "мінімалка" складе вже 4723 гривні, а, значить, розмір ЄСВ зросте до 1039,06 гривні. По-друге, вимога щодо кількості років стажу також щорічно збільшується - докуповувати доведеться більше. І, по-третє, стаж, який купується за цією схемою, піде в залік лише після закінчення виплат. Відповідно, якщо в розстрочку оплачувати п'ятирічний стаж, загальна сума "набіжить" пристойна. Поки назвати її навіть приблизно дуже важко, але це точно буде більше 55 тисяч гривень.

Таким чином, виникає закономірне питання: а чи має сенс сама ідея покупки страхового стажу, якого бракує для виходу на пенсію? Адже навіть всього за один рік доведеться заплатити 11 тисяч гривень (в кращому випадку). І, головне, чи варта, як то кажуть, "гра свічок"? Адже на сьогодні середня пенсія за віком становить 3016 гривень. Ця сума з роками, ймовірно, зростатиме, проте навіть після отримання "жаданого" стажу далеко не всі отримуватимуть таку пенсію - її розмір крім стажу залежить також від розміру зарплати, яку отримувала людина. І, якщо протягом тривалого часу їй платили "мінімалку", то і пенсія, найімовірніше, також буде близькою до мінімальної (на сьогодні, нагадаємо, вона дорівнює прожитковому мінімуму для непрацездатних і становить 1564 гривні).

Це тільки початок

Купувати чи не купувати стаж? Запитаємо про це у самих українців. Звичайно ж, мова не йде про поквартирний обхід - клопітка ця справа, та й відповідних повноважень у нас немає. Замість цього "Апостроф" направив до Міністерства соціальної політики і Пенсійного фонду України ідентичний запит на доступ до публічної інформації, поцікавившись, скільки співвітчизників вже скористалися можливістю купити страховий стаж для пенсії, а також, скільки сукупно було отримано державою від таких виплат (нагадаємо, пенсійна реформа діє вже другий рік). Відповідь на запит прийшла з Державної податкової служби України. За даними податкової, в 2019 році (станом на 1 жовтня), 3215 громадян скористалися можливістю докупити необхідний для виходу на пенсію стаж.

У відповіді на запит також йдеться про те, що сума сплаченого єдиного внеску згідно з договорами про добровільну участь у системі загальнодержавного соціального страхування становить 29603,2 тисячі гривень (тобто 29,6 мільйона гривень). Вочевидь мова йде про всі відрахування ЄСВ у поточному році на зазначену вище дату, а не тільки про тих громадян, що докуповували стаж.

Трохи більше 3 тисяч чоловік - багато це чи мало? Адже щороку в Україні право на пенсію отримують по кілька сотень тисяч громадян.

Поки, дійсно, загальна кількість людей, що скористалися цією опцією, є невеликою, вважає колишній заступник голови Пенсійного фонду України Віктор Колбун. Однак, як зазначив він в коментарі "Апострофу", можливо далеко не всі, кому б згодилася така можливість, нею скористалися.

"Ця норма ще нова, і навряд чи люди тільки й роблять, що відстежують новини з пенсійної тематики", - підкреслив Колбун.

І з часом таких людей буде більше.

"Чим ближче нові покоління будуть підходити до пенсійного віку, тим гостріше стоятиме ця проблема. І я не виключаю, що в наступному році буде, наприклад, 30 тисяч (тих, хто скористається опцією покупки стажу)", - сказав він.

Допоможи собі сам

Саму норму, яка дозволяє докупити стаж, Віктор Колбун назвав правильною. Крім того, відповідні виплати повинні спрямовуватися до Пенсійного фонду.

"Цілком можливо, це стане досить пристойним підживленням бюджету фонду, і навіть завдяки цьому буде зменшено його дефіцит", - вважає фахівець.

Експерт також зазначив, що заплатити за стаж можуть, наприклад, діти або навіть онуки, є вони вже працюють, або їм (тим, кому потрібно докупити стаж, - ред.) може допомогти роботодавець.

Крім того, питання покупки стажу може бути цікавим для деяких заробітчан.

"Особливо для тих, хто працював нелегально, тому що у офіційно працевлаштованих пакет соціального захисту формувався в тих країнах", - підкреслив фахівець.

І дійсно, у трудових мігрантів заробітки в середньому вищі, ніж у тих, хто трудиться в Україні. І, можливо, багато хто з них міг би виділити зі свого бюджету 66 тисяч гривень, які потрібно заплатити за п'ять років стажу (за поточним курсом це менше 2,5 тисяч євро).

Але є в цьому сенс і для тих, хто не залишав батьківщину.

"Якщо була хороша зарплата, але з якихось причин не вистачає стажу, тоді вигідно", - пояснив експерт з питань пенсійного забезпечення Віталій Мельничук. Наприклад, людина протягом 10-ти років отримувала офіційну зарплату 20-30 тисяч гривень, і в такому разі можна розраховувати на хорошу пенсію. Але досягти цієї цілі реально, лише докупивши стаж, якого бракує.

Таким чином, в сухому залишку маємо, що єдиного рецепта купувати чи не купувати стаж для пенсії не існує. "Кожен сам для себе повинен розрахувати", - каже Віталій Мельничук.

"Вигідно чи невигідно використовувати цю опцію - тут кожен вже вирішує сам", - погоджується Віктор Колбун.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...