Виїхати з зони комфорту: "П’ять речей, яких можна навчитися тільки у подорожах", - Пітер Сантенелло

За всю історію України не було кращого часу для подорожей. Дешеві перельоти, безвізовий режим із ЄС, безліч нових рейсів...

Пітер Сантенелло

Про це у своєму блозі пише американський підприємець і мандрівник Пітер Сантенелло, передають Патріоти України.

"Це одна з причин, чому я переїхав до Києва: понад шість місяців на рік я подорожую світом, знімаючи відео, і це дуже легко робити, мешкаючи саме тут.

Географічне положення країни ідеальне. Раніше, коли я жив у Сан-Франциско, поїздка до Стамбула була грандіозною ідеєю: 13 годин шляху, перетин 10 часових поясів, приблизно $800 витрат. Тепер я можу дістатися туди за дві години, витративши менше $200, і різниця у часі становитиме всього годину. Це приголомшливо, і я досі не можу звикнути до думки, що таке можливо.

Викроюйте час, сідайте в літак і вирушайте досліджувати світ. Якщо вам не чужий дух авантюризму, будь-яка поїздка дасть можливість не тільки відволіктися від повсякденного життя, але і здобути корисні знання.

Ось п’ять речей, яких можна навчитися тільки у подорожах.

1. Знання про Україну. Виїхавши за її межі, ви більше дізнаєтеся про неї. У рідній країні вам здається нормальним, як усе працює. Ви звикли, як все влаштовано. Вам зрозумілий культурний контекст. Від першого дня життя ви запрограмовані мислити певним чином і сприймати все таким, як є.

Але за кордоном є можливість поглянути на країну з боку. Ви більше не гравець на полі — тепер ви глядач, який спостерігає за матчем із трибун. Це зовсім інший ракурс. Із цієї позиції відкривається гарний краєвид, озирнувшись, можете побачити, що вам подобається і не подобається в Україні. Це дозволить краще зрозуміти, чому ви саме такий і робите те, що робите. І допоможе прояснити, що б ви хотіли змінити у своєму житті, коли повернетеся.

2. Спілкування. Якщо вирушаєте у країну, мови якої не знаєте, доведеться покладатися на навички невербального спілкування. Можна вивчити кілька фраз, хоча б мінімальних: «Привіт», «Дякую», «До побачення». А Google-перекладач допоможе впоратися на базовому рівні, достатньому для виживання. Але решту доведеться розуміти без слів.

Кажуть, 90% спілкування здійснюється невербально, тож перебування у чужих широтах дозволить відточити це корисне вміння. Слова можуть бути сповнені обману, але мова тіла не бреше. І повернувшись додому, ви зможете застосувати вдосконалену навичку, розмовляючи з босом, партнером або колегами.

Ще одна перевага обмеженого знання мови: зникає інформаційний шум. Ви не зрозумієте рекламу або інші нав’язливі повідомлення. Є певна свобода у цій відсутності шуму в нашому перенасиченому світі.

3. Світ величезний. Люди постійно кажуть, що світ тісний, але я з цим абсолютно не згоден. Можливо, вони випадково зустріли одну й ту саму людину в декількох місцях і тепер заявляють: «Який тісний світ, я знову і знову тебе бачу». Насправді це означає, що тісний той світ, у якому живуть вони.

Справжній світ настільки великий, що неможливо об'їхати його весь, навіть якщо ви вирішите витратити на це весь свій час. В одній лише Індонезії 17.508 островів, 6.000 з яких нежилі. Тільки, щоб побачити всю Індонезію, знадобиться усе життя.

4. Ви зрозумієте, що живете не в центрі всесвіту. У нас у всіх етноцентричний погляд на речі. Оскільки всі українські новини стосуються України, нам починає здаватися, що ми відіграємо важливішу роль, ніж насправді. Так відбувається у кожній країні, і це зрозуміло: люди егоїстичні. Це одна з навичок виживання, закладених у нашій ДНК.

В іншій країні ви дізнаєтеся, що вважають важливим її жителі. Є країни, де взагалі не цікавляться Україною. Ви зрозумієте, що багатьом майже нічого не відомо про вашу культуру. Завдяки такому досвіду можна по-новому поглянути на речі.

5. Ми всі однакові й водночас різні. Ми всі хочемо одного і того ж, але в залежності від нашої культури можемо використовувати абсолютно різні способи цього досягти. Кожен прагне уваги до своїх успіхів. Італійці емоційніші, їм подобається повідомляти про свої досягнення, натхненно розповідаючи про них. Українці, можливо, вважатимуть краще вражати новою машиною. Зрозуміло, я максимально спрощую, втім: усі хочуть одних і тих самих речей — любові, близькості, захоплення, — проте в різних культурах різні підходи до досягнення цих цілей. Мені завжди здавалося неймовірно цікавим спостерігати за цим.

Є величезна різниця між відпусткою і подорожжю. Якщо прилетите до Туреччини, купивши пакетний тур, ви навряд чи засвоїте будь-які з перерахованих уроків. Так, щоб відволіктися від роботи і повсякденних турбот, це непоганий варіант. Але так, прилетівши в нову країну, ви лише закриєтеся у своїй бульбашці.

Якщо ж завдяки подорожам ви хочете вчитися і зростати, вам доведеться вийти із зони комфорту. Зростання відбувається за її межами, і найкращий спосіб там опинитися — покинути звичний світ і зануритися у незнайому культуру."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...