Витримуємо кризу або failed state: Науковець озвучив два сценарії для України

З моменту свого утворення Україна витримала серйозні випробування, зіткнувшись з викликами розпаду, переходу на авторитарний шлях розвитку і навіть зникнення з політичної карти Європи під час агресії північного сусіда.
Ярослав Грицак

Сьогодні українська державність і українське суспільство зіткнулися з викликом слабкою і непрофесійної влади. Таку думку висловив вчений і публіцист, доктор історичних наук, професор Українського католицького університету, директор Інституту історичних досліджень Львівського національного університету, почесний професор Києво-Могилянської академії Ярослав Грицак, передають Патріоти України з посиланням на Факти.

«Перед українським суспільством наступний виклик - виклик слабкою і непрофесійною владою. Якщо витримаємо, вийдемо з цієї кризи міцнішими, не витримаємо - перетворимося на failed state (в перекладі з англійської - не відбулася, провалилося, нежиттєздатне держава. - ред.), дуже сильно залежними від зовнішньої допомоги», - вважає він.
Подібний шлях розвитку подій, на думку експерта, стане найгіршим для України, тому на нього найбільше розраховує Росія. Адже якщо Україна буде саме такою, Путін завжди зможе показати на неї росіянам: «Дивіться, ви такого хотіли?»
Звичайно, нікуди не зникло бажання Кремля знову інтегрувати Україну в свій державний простір, але після краху «русской вєсни», вважає Ярослав Грицак, ця загроза набула в основному теоретичний характер, так як Росія сама зараз слабка.
«Загалом, потрібно чітко уявляти, яка зараз у нас вилка можливостей: або ми витримуємо кризу і стаємо сильнішими інституційно, або стаємо failed state», - резюмував вчений.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...