"Вже давно існують на території України". У Раді хочуть узаконити приватні армії: Що відомо

У Раді з'явився проект закону про військово-консалтингову діяльність.

В Україні можуть з'явитися приватні армії - у Верховній Раді зареєстровано відповідний законопроект, суть якого полягає в легалізації приватних військових компаній (ПВК) для діяльності за кордоном, передають Патріоти України.

Автором ініціативи є нардеп від партії "Слуга народу" Ольга Василевська-Смаглюк, яка кілька місяців тому викликала в суспільстві хвилю критики через висловлювання про свободу слова в Україні - мовляв, її потрібно "приглушити".

До речі, в Україні депутати і раніше піднімали питання щодо узаконення ПВК. Так, у 2018-му лобіював ідею парламентарій Євген Дейдей, а також Валерій Карпунцов.

Зазначається, що нинішній документ №3005 про військово-консалтингову діяльність покликаний, зокрема, полегшити долю ветеранів АТО/ООС на Донбасі, які мають намір і надалі реалізовувати свої військові навички після демобілізації, отримувати високу зарплату.

"Головною метою прийняття Закону України "Про військово-консалтингову діяльність" є законодавче врегулювання порядку діяльності і створення суб'єктів військово-консалтингової діяльності. Норми проекту Закону спрямовані, насамперед, на забезпечення працевлаштування осіб, які мають значний військовий досвід, ветеранів війни, учасників антитерористичної операції, військовослужбовців, звільнених з військової служби та колишніх працівників правоохоронних органів", - йдеться в пояснювальній записці.

У проекті закону зазначено, що під військово-консалтинговою діяльністю (ВКД) мається на увазі надання державам, юридичним чи фізичним особам за межами України послуг військового чи охоронного характеру. Наголошується, що ініціатива виключає можливість утворення "приватних" армій в самій Україні.

Законопроект регулює порядок ВКД і створення її суб'єктів для подальшого застосування спеціальних навичок і вмінь, офіційного працевлаштування та матеріального забезпечення фахівцями у військовій сфері.

Окремо йдеться про зброю і законодавчою неврегульованістю питання її обороту в Україні. Крім того, закон вводить Єдиний державний реєстр вогнепальної зброї і боєприпасів, пристроїв та патронів, який знаходиться у суб'єктів ВКД, а також чіткі вимоги щодо контролю за її обігом.

За словами нардепа, документ пройшов публічне обговорення в експертному середовищі.

Василевська-Смаглюк впевнена, що ухвалення цього закону цілком відповідає інтересам держави і суспільства, враховує європейське законодавство і досвід, дає можливість врегулювати на законодавчому рівні питання діяльності суб'єктів ВКД. А також сприятиме економічному зростанню в області надання послуг військового та охоронного характеру, позитивно вплине на створення нових робочих місць та збільшення надходжень до держбюджету.

"Я доопрацювала законопроєкт Карпунцова. Ми виправили ряд суперечливих норм. Наприклад, прописали, що ПВК може діяти виключно ПОЗА МЕЖАМИ України. Найбільш болюче інше: іноземне управління, під яким частково знаходиться наша держава, змушує нас нічого не робити, бо допомогу не дадуть. Але навіщо нам така допомога, якщо ми самі можемо - заробляти? На ПВК, зброї, бурштині, землі, гральному бізнесі, легалізації медичного канабісу?.. Варто лише з розумом і по-державницьки підійти до налагодженн процесів. Чи й далі стоятимемо з простягнутою рукою?" - пояснила нардеп свою ініціативу в Facebook.

Також Василевська-Смаглюк зазначає, що приватні військово-консалтингові компанії вже давно існують на території України. "Наразі їх щонайменше 5, які не приховують свого "профілю". З тренувальними базами, рекрутинговими центрами, зброєю тощо. Проблема лише в тому, що вони реєструються і податки платять не в Україні, а в Болгарії, Туреччині, Британії. Вони співпрацюють з такими ж українськими приватними виробниками продукції ВПК, яким нещодавно дозволили напряму, без участі державних посередників постачати свою продукцію на експорт, в т.ч. до країн НАТО", - пише вона.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...