З єгипетського полону в Україну повертаються моряки з танкера Sea Shark (відео)

Моряки пригадали нелюдські умови тримання.

Додому почали повертатися українські моряки з танкера Sea Shark, який в грудні минулого року затримали в Єгипті за незаконний перетин кордону. 4 з 17 мореплавців сьогодні зранку прилетіли в Одесу, ще один в Херсон. Ще четверо українців повертаються додому завтра, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Зі сльозами на очах, але з посмішкою на обличчі. Вони обнімають рідних та розповідають що пережили за ці шість місяців арешту. В листопаді минулого року у танкера, завантаженого іранською нафтою, закінчилася панамська реєстрація, тому необхідно було змінити прапор. Поки компанія вирішувала це питання, судно дрейфувало Червоним морем. При цьому на кілька миль увійшло в територіальні води Єгипту. Sea Shark заарештували.

"Найважчий період був коли екіпаж розбили по групах і закрили вже в приміщеннях не дали вільного переміщення по судну і почали вже застосовувати силу. Такого чесно кажучи не зустрічав в своїй практиці, - пригадав старпом Геннадій Навоєнко.

Кадет Аркадій свій перший рейс згадує з жахом. Екіпаж примушували злити нафту з танкера, бо нібито вона загрожувала місцевій екології. Коли люди відмовлялися на них тиснули. "Нам забороняли привозити паливо на судно і через це нам доводилося на час відключати світло + було важко коли нам не давали привозити нову провізію доводилося їсти одноманітну їжу типу рису", - розповів Аркадій Степушкін.

Двоє моряків перебували у передінсультному стані. Екіпаж виходив на палубу з плакатами про допомогу, намагалися бодай якусь вісточку відправити рідним. "Обмежували нашу свободу пересування, ми постійно перебували офіцери в одних кімнатах рядові в інших що б не було ніяких контактів. Намагалися психологічно задавити", - розповідає механік судна Сергій Бадрак.

Родини моряків спільно з дипломатами та благодійниками щодня боролися за звільнення бранців єгиптян. "У нас була створена група там, де ми могли спілкуватися. Ще продовжують наші хлопці перебувати на судні, серед них Віталік, капітан наш, за нього ми сильно переживаємо. Він підтримував весь екіпаж, - говорить дружина моряка Ірина Навоєнко.
Сам капітан наразі - на судні. Він оголосив голодування. Телефоном каже — боїться за своє життя після інциденту з танкером та нафтою, яку військові все ж примусили розвантажити: "Я переживаю, що мене можуть отруїти. Це не параноя я знаю просто як все сталося - єгипетські військові вкрали у нашій компанії 70 мільйонів доларів, це дуже велика сума і я як свідок їм заважаю".
Долею капітана, судна та вантажу займаються судновласник та українські дипломати. Одинадцятьом членам екіпажу єгиптяни вже дозволили зійти на берег та повернутися до України.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...