За його злочини розстрілювали невинних: Історія душогуба, який убив 36 дівчат

На початку 1980-х років Білорусь сколихнув ряд жорстоких вбивств в місті Вітебськ – жертвами стали 36 жінок, які були вбиті і зґвалтовані.

Душогубом виявився "зразковий сім'янин" Геннадій Міхасевич, передають Патріоти України з посиланням на АіФ.

Перше вбивство трапилося в 1971 році – 19-річна місцева жителька Людмила Андаралова загинула в результаті задушення.

Ситуація почала приймати катастрофічний характер. За одне тільки літо 1982 року в різних районах Вітебської області були зґвалтовані і задушені п'ять жінок. А за один тільки 1984 рік аналогічних злочинів в області було скоєно понад десять.

У Вітебську і околицях назрівав бунт. Прості громадяни переставали вірити владі, жінки боялися ходити на роботу.

При цьому силовики затримували і засуджували до в'язниці невинних людей, щоб підвищити статистику розкритих злочинів. Тільки в 1984-1985 роках в регіоні було розкрито 221 злочин, в тому числі 27 вбивств, 17 фактів умисного заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, 14 пограбувань та розбоїв, 93 крадіжки, заарештовано 479 злочинців, знайдено 186 зниклих без вести, вилучено 7 одиниць незареєстрованої вогнепальної зброї.

Невловимий душитель став нервувати. В газету "Вітебський робочий" надійшов анонімний лист, з якого випливало, що в області діє антирадянська організація "Патріоти Вітебська". Анонімку передали в КДБ, де їй не надали особливого значення.

Але в жовтні 1985 року після чергового вбивства в роті жертви була знайдена записка: "За зраду – смерть! Смерть комуністам і їх посіпакам! "Патріоти Вітебська". Графологи встановили: записку і анонімку в газету писав один і той же чоловік. В руках слідства виявився зразок почерку вбивці.

Крім того, в результаті опитування свідків вдалося встановити, що кілька загиблих жінок сідали в червоний "Запорожець".

На початку грудня 1985 року графологи повідомили: почерк з записки збігся з почерком з пояснювальної записки власника "Запорожця" Геннадія Міхасевича.

Підозрюваний мав відмінну репутацію: ударник праці, активіст, член партії, народний дружинник, зразковий сім'янин. Його затримали в будинку родича в селі Горяни Полоцького району. Міхасевич зібрав речі і збирався вилітати з сім'єю на відпочинок до Одеси. У будинку підозрюваного під час обшуку були виявлені речі загиблих жінок.

Свідчення Міхасевич почав давати майже відразу. Оперативна зйомка свідчить: відійшовши від першого шоку після затримання, Міхасевич став розповідати про свої злочини з явним задоволенням, мріючи про те, що його будуть показувати по телевізору по всьому СРСР.

Маніяк відрізнявся дивовижною пам'яттю: він точно пам'ятав місця скоєних вбивств, без помилок показував, де ховав тіла жертв, в подробицях розповідав про те, як саме вбивав.

Він народився в 1947 році в селі Іст Вітебської області. У дитинстві був скромним і мало спілкувався, піддавався глузуванням, особливо з боку дівчаток. Його батько зловживав алкоголем, часто бив матір. Геннадій був свідком цих побиттів.

Перше вбивство він скоїв 14 травня 1971 року. Жертвою стала Людмила Андаралова. Міхасевич стверджував, що в той час переживав зраду коханої і збирався накласти на себе руки. Але, побачивши 19-річну дівчину, змінив свої плани: "Коли я проходив повз фруктового саду, мені попалася дівчина, яка йшла назустріч. Коли я її побачив, то у мене тоді вперше і виникла думка задушити її".

"Навіщо ж я буду гинути через бабу, краще сам якусь задушу", – так злочинець описував свої думки після першого вбивства.

Мотиви, які штовхали його на все нові і нові злочини, він пояснював так: "Час від часу, коли я залишався сам з собою, на мене находив якийсь стан, який мене спонукав вишукувати жінку, щоб спочатку поспілкуватися з нею, доторкнутися до її тіла, спробувати зробити з нею статевий акт. Коли ж я входив в контакт з жінкою, мною оволодівало якесь запаморочення, в якому я жінок тиснув і вбивав. Я вважав, що жінку потрібно неодмінно задавити, і в таких випадках нічого не міг з собою вдіяти. Після вбивства у мене наступало полегшення, про те, що зробив, я не шкодував".

У 1981 році Міхасевич придбав червоний "Запорожець". Після цього він став їздити по області і заманювати в машину самотніх дівчат і жінок. Кількість скоєних ним вбивств різко зросла.

Маніяк зізнавався, що двічі був близький до того, щоб задушити власну дружину, але зумів стриматися.

Міхасевич заявив, що всього з 1971 по 1985 роки зробив 43 вбивства. На суді, однак, розглядалися 36 доведених випадків.

Зізнання Геннадія Міхасевича розкрили жахливі факти фальсифікації кримінальних справ. За злочини, скоєні маніяком, в різний час були засуджені 14 осіб. Тринадцять з них, які провели багато років в ув'язненні, звільнили, реабілітували, навіть призначили якусь компенсацію. Чотирнадцятого теж реабілітували, але тільки посмертно: Микола Тереня, засуджений за злочин, скоєний насправді Міхасевчем, був розстріляний.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...