"Загрожувало прихожанам!": На Львівщині знищили стародавній розпис храму (фото)

Храмовий розпис вважався одним з небагатьох уцілілих прикладів української сецесії (напрямок в мистецтві, одне з відгалужень модерну).

В смт Славське Львівської області під час ремонтних робіт в храмі Успіння Пресвятої Богородиці знищили його давню розпис. Місцеві представники громадськості пішли врозріз порадам мистецтвознавців і єпархії та зняли штукатурку зі стін разом з храмовими іконостасами. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила заступник міністра енергетики і вугільній промисловості України з питань євроінтеграції Наталя Бойко, передають Патріоти України.

"Мистецтвознавці підкреслювали виняткову цінність храмового розпису, який вони вважали одним з небагатьох уцілілих прикладів української сецесії (напрямок в мистецтві, одне з відгалужень модерну. – Ред", – написала Бойко.

Мистецтвознавці шукали пам'ятки

У прес-службі Самбірсько-Дрогобицької єпархії повідомили, що жителі Славського оголосили храм своєю власністю, яка вимагає термінового ремонту. Вони відмовилися чекати експертних висновків щодо цінності пам'яток і зняли штукатурку по всьому периметру храму.

Своє рішення вони аргументували тим, що стан будівлі загрожує прихожанам, які приходять туди молитися.

фрагменти

Штукатурку викинули перед церквою

знищена розпис

Фрагменти розпису були викинуті

"З жалем заявляємо, що в цій прикрій ситуації повторився приклад необдуманого і неприпустимого ставлення до сакральних пам'яток", – повідомили в єпархії.

У коментарях до посту Наталії Бойко багато користувачів соцмережі висловили своє обурення.

"Це якась дикість! Варвари, які в нашому столітті знищують все, що дали нам попередні епохи", – висловив свою точку зору Олесь Орищук.

"Це жах", – підтримала інший коментатор.

"Наша культурна сутність – щоб чистенько було і люрексно", – поділилася думкою Марина Уманська.

Церква Успіння Богородиці є найдавнішим храмом Славського. Була побудована в 1901 році архітектором Василем Нагірним. Храм розписував художник Модест Сосенко.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...