Зайва вага: 4 неочевидні причини, які не пов’язані з харчуванням

Всім відомо, що зайві кілограми з’являються через малорухомий спосіб життя, спадковість, надмірне споживання їжі та стрес.

Однак гормони, що відповідають за метаболізм, відіграють теж значну роль. Якщо ви зменшили кількість їжі, збільшили кількість фізичних навантажень, а результату немає, варто задуматися над цим, передають Патріоти України.

Ми поділимося з вами чотирма причинами зайвої ваги, які стосуються гормонів.

1. «Надниркова» зайва вага

Надниркові залози беруть участь у захисній реакції організму бий або біжи, яка виникає в відповідь на стрес. Якщо організм часто перебуває у стресових ситуаціях, це можу викликати дисбаланс гормонів та як наслідок призвести до порушення різноманітних функцій організму.

Залози також виробляють кортизол – гормон стресу. Його підвищений рівень призводить до ожиріння в середній частині тіла («кортизоловий живіт»).

Ось симптоми порушень функціонування надниркових залоз:

  • Жирові відкладення в ділянці живота та талії
  • Огрядні обличчя та шия, однак ноги та руки – відносно худорляві
  • Підвищений артеріальний тиск
  • Високий рівень цукру в крові, слабкість у м’язах, перепади настрою

Якщо у вас виникли підозри, що ваша надмірна вага криється дійсно у роботі надниркових залоз – відвідайте лікаря. Спробуйте зменшити рівень стресу (наприклад, за допомогою медитації та йоги).

2. «Печінкова» зайва вага

Печінка – один із найважливіших органів, що відповідає за здоров’я та гарне самопочуття. Якщо відбувається збій в її роботі, починає відкладатися жир в області живота.

Можуть виникнути такі проблеми, які як:

  • Підвищений рівень цукру в крові
  • Збільшений артеріальний тиск та рівень холестерину
  • Біль в усіх суглобах, алергія та проблеми зі шкірою

Якщо ви помітили, що в ділянці живота почав накопичуватися жир (раціон ви не змінювали, харчувались досить правильно) – зверніться до лікаря. Неправильна або неефективна робота печінки могла спричинити ці зміни в організмі.

3. «Щитовидна» зайва вага

Щитовидна залоза регулює швидкість, яку тіло витрачає на використання енергії. Якщо вона працює не достатньо активно, то збільшення ваги буде спостерігатися навіть при зменшенні вживання калорій.

Ознаки зниженої активності щитовидної залози:

  • М’язова слабкість та непружна шкіра
  • Постійна втома, збільшення ваги
  • Випадіння волосся
  • Сповільнене серцебиття
  • Депресія

Необхідно регулярно відвідувати ендокринолога, щоб вчасно розпізнати перебої в роботі щитовидної залози і вжити заходів для її відновлення.

4. Зайва вага, спричинена порушенням в роботі яєчників

© depositphotos.com

Така проблема спостерігається у жінок із гормональним дисбалансом. Всі вуглеводи, які споживає жінка, перетворюються в жирові відкладення в її організмі. Незалежно від того, наскільки правильним є раціон жінки, вона буде набирати зайву вагу.

Ознаками порушеного функціонування роботи яєчників є:

  • Зайва вага навіть при дієті та активних фізичних навантаженнях
  • Надмірне бажання солодощів та молочних продуктів
  • Збільшена вага саме в нижній частині тіла
  • Біль в яєчниках

Звісно, ці причини порушення ваги не є єдиними, адже існують інші хвороби, що ведуть до збільшення ваги навіть при правильному харчуванні та постійні фізичній активності. Саме тому проконсультуйтесь з лікарем в тому випадку, коли ви різко почали товстішати і не можете схуднути.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...