Закон і мовники: Українські пісні "підірвали" радіо (відео)

За словами Костинського, майже кожна друга пісня в вітчизняному радіоефірі – українська.

Радіостанції по всій Україні в середньому на 21% перевиконують мінімальні мовні квоти на українську музику в ефірі. Такі дані озвучив член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський в програмі "Мова" з В'ячеславом Кириленком на ObozTV, передають Патріоти України.

На його думку, в Україні немає проблем з новими композиціями та виконавцями. "Закон передбачає, що в денному ефірі кожної радіостанції має звучати не менше 35% пісень українською мовою від загальної кількості пісень. Але наші загальнонаціональні радіостанції, в середньому, дають 56%", – розповів Костинський.

"Тобто, в середньому, кожна друга пісня в нашому радіоефірі – українська", – уточнив він.

Член Нацради звернув увагу, що деякі радіостанції дають 100% українських пісень. "Наприклад, Країна FM. Зараз київська радіостанція Київ FM повністю виключила ротацію російськомовних пісень. Величезний відсоток дають громадські радіостанції Радіо Промінь, Радіо Культура. І ми бачимо, що і приватні радіостанції також підтягуються", – зазначив він.

Костинський наголосив, що перевиконують квоти навіть ті радіостанції, для яких законом передбачено "послаблення". "Якщо радіостанція транслює в своєму ефірі понад 60% європейських пісень, які виконуються європейськими мовами, то квота українських пісень може становити 25%. Але ми бачимо, що і такі радіостанції – а їх небагато – теж перевиконують мовні квоти і дають більше 30% пісень українською мовою", – пояснив експерт.

"Ми дивимося відбір на Євробачення і бачимо, що у нас немає проблем з новими виконавцями, артистами, піснями", – резюмував Костинський.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...