Закони їм не писані: Попри санкції ЄС, українські олігархи продовжують бізнес в анексованому Криму

За п’ять років анексії Криму десятки компаній, які працювали на півострові, були вимушені продати свій бізнес. Або ж були й ті, хто не хотів позбуватися своїх активів, тому знайшли спосіб, як обійти санкційні обмеження.

Журналісти здобули документи, які інформують про компанії, які порушують міжнародні санкції, передають Патріоти України з посиланням на Настоящее время.

Економічні обмеження України, США та Євросоюзу порушують мільярдери Рінат Ахметов і Дмитро Фірташ, компанії, які перевозили "зелених чоловічків", російський бізнесмен і акціонер "Нової газети" Олександр Лебедєв, колишній міністр оборони України Павло Лебедєв та багато інших бізнесменів. Також на півострові працюють компанії, пов'язані з німецьким авіаперевізником Lufthansa, виробником горілки Medoff, найбільшим у світі депозитарним банком Bank of New York Mellon.

Рінат Ахметов

Наприкінці 2018 року так званий заступник міністра економрозвитку анексованого Криму Андрій Кулик заявив, що на півострові продовжують працювати компанії з ЄС та США. Проте через санкції "не всі хотіли, щоб афішували їх імен". Уже влітку 2019 року уряд Росії дозволив приховувати з державного реєстру інформацію про кримські компанії. Дані будуть засекречувати, якщо компанія перебуває під іноземними санкціями, працює з держоборонзамовленням або має там свої філії.

Експерти з санкційного права США і ЄС розповіли, що найчастіше важко визначити, що саме вважається порушенням, адже закони сформульовані абстрактно.

"Закон про санкції дуже важко зрозуміти. Мені здається, що іноді формулювання роблять двозначними спеціально. Одна з моїх улюблених фраз: "санкційні закони написані не для того, щоб опрацювати будь-який можливий бізнес-сценарій, а щоб домогтися певної політичної мети", – заявив американський юрист з компанії Ferrari&Associates Ерік Феррарі.

За час, поки тривало розслідування, невелика частина європейських і американських компаній пішли з півострова і фактично перестали порушувати санкції. Але, як кажуть фахівці із санкційного права, це не знімає з них відповідальності навіть у разі повного скасування економічних обмежень.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...