Залишилось 5-10 років: В Україні забили на сполох через "чорних лісорубів"

Народні депутати припустилися помилки (???) в законі про посилення відповідальності за незаконну вирубку лісу і зробили її безкарною — зараз такі справи закривають десятками.

За словами активістів, у результаті нелегальна вирубка стала настільки нахабною, що "чорні лісоруби" вже не намагаються приховати свої сліди і за 5-10 років такої "роботи" усі Карпати можуть бути вирубані, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

"Уявімо собі, що стоїть лісова охорона, людина рубає, а інші зловмисники тримають лісову охорону. Але лісова охорона, уявімо, це документує. Навіть якщо таких дерев буде зрубано 300 навмисно. Все одно це не буде кримінальна відповідальність. Бо, щоб вона настала — треба, щоб таких дерев накопичилося до 500. І щоб вони в сумі збитків досягли межі 1,9 мільйона гривень", — повідомив координатор проекту "Лісовий дозор" при всесвітньому фонді дикої природи Дмитро Карабчук.

Він зазначив, що це означає до 70 лісовозів, або приблизно 12 вагонів із краденим лісом. Водночас зафіксувати і потім довести до суду таку справу — майже нереально. "Це наслідки дії нового закону, який набув чинності від початку 2019 року. Тому, наприклад, за старим законодавством незаконна вирубка на території природно-заповідного фонду автоматично передбачала кримінальну відповідальність. Навіть якщо це одне дерево. Сума штрафу йшла до 5 тисяч гривень, а також від умовного терміну до 3 років позбавлення волі", — додав Карабчук.

Зокрема у вересні 2018 року Верховна Рада ухвалила закон щодо збереження українських лісів і запобігання неналежному переміщенню необроблених лісоматеріалів. У положенні про розмір "істотної шкоди довкіллю", за яку передбачається вже кримінальна відповідальність, зазначено, що це шкода в розмірі понад 2 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Водночас депутати не врахували, що у кримінальному законодавстві неоподатковуваний мінімум становитиме не 17 гривень, а 960 гривень. Так, зараз декриміналізовані всі незаконні рубки, де збитки досягають менше 2 мільйонів гривень.

"Можу стверджувати, що закриється понад 90% всіх справ, бо в більшості випадків сума збитку, заподіяного незаконними рубками, становить від 2 тисяч до 100 тисяч гривень. Це те, що орієнтовно зловмисники крадуть у межах однієї вантажівки", — підсумував головний лісничий Львівського лісгоспу Роман Коваль.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...