Заміна керівника ОПУ: "Що зміниться з відставкою Богдана", - політолог

На думку експерта, призначення Андрія Єрмака у нас і Дмитра Козака в РФ призведе до більш офіційних контактів з Москвою, виникне те, чого у нас не було вже давно, з часів Януковича.

Про це у своєму блозі пише політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, передають Патріоти України.

"Не думаю, що тепер політика президента зміниться, все-таки не Андрій Богдан її визначав. Але Богдан впливав на цілу низку напрямків і, можливо, в перші місяці на стилістику Зеленського — бліцкриги, дострокові вибори. А зараз, коли вже є певний досвід і у самого Зеленського, і він значною мірою визначився з чим і в сенсі політики, і в сенсі роботи з Офісом, вважаю, великих змін не відбудеться.

Я очікую швидше організаційно-стилістичних змін, пов’язаних з особливостями характеру і темпераменту Єрмака. Темперамент у Єрмака зовсім інший, ніж у Богдана, це потрібно враховувати. Навряд чи відразу відбудуться кардинальні кадрові й організаційні зміни. Швидше, точкові зміни, можуть піти люди, пов’язані з самим Богданом, наприклад, Андрій Смирнов. Допускаю, що Єрмак може і свою людину поставити і в правовому напрямку, але по більшості інших напрямків — малоймовірно, у всякому разі, не відразу.

Звичайно, Єрмаку знадобиться якийсь час, щоб просто опанувати всіма завданнями і напрямками, які є у глави Офісу, стати координатором і знайти свій стиль керівництва. Це вочевидь відбуватиметься інакше, ніж у Богдана. Єрмак вже займався деякими речами і був причетний до кадрової політики в останні тижні і місяці, що трохи полегшує завдання. Але все одно є низка напрямків, зациклених саме на Богдані. Зокрема, це судова система і в широкому сенсі правова політика. У парламенті, що зараз особливо важливо, Богдан впливав на фракцію і парламентську політику. До речі, те, що його не було в останні два тижні, негативно позначилося і на ситуації із земельною реформою. Оскільки все було зациклено на Богдані, складно сказати, як це буде збудовано. Зараз Єрмак явно змінювати нічого не буде, але йому треба якось на себе переспрямувати цю комунікацію і керівництво напрямками, які раніше були за Богданом.

Призначення Андрія Єрмака у нас, і Дмитра Козака в Росії призведе до більш офіційних контактів, виникне те, чого у нас не було вже давно, з часів Януковича, — прямі офіційні контакти між керівниками адміністрації президента РФ і президента України.

Підозрюю, що тут є статусна і функціональна проблема — переговори в нормандському форматі. До речі, незрозуміло, що з Сурковим — залишається він чи ні. І що означає роль Єрмака, як головного переговірника Зеленського в нормандському форматі? Зазвичай в цій ролі виступають помічники, заступник голови адміністрації — у нас був Костянтин Єлісєєв, котрий, як помічник брав участь як Єрмак, що ж буде зараз? Підозрюю, що, найімовірніше, Єрмак спробує зберегти за собою роль переговірника, оскільки у них з Козаком започаткувався переговорний тандем. Можливо, обидва постараються підняти статус цих переговорів з рівня помічників до рівня керівників адміністрації.

Це важливий момент ще й тому, що Богдан теж намагався організувати такий канал комунікації, але цього не вийшло, а тут навіть не треба докладати особливих зусиль.

Однак тут найскладніший момент полягає в тому, що, судячи з різних витокам в телеграм-каналах і не тільки, у російської сторони вже є претензії до Єрмаку — нібито він щось обіцяв, але не все було виконано. Сумніваюся, що Єрмак міг щось обіцяти щодо конституційних змін. Кажуть, що це могла бути тема поставок води в Крим або питання газових домовленостей. І в зв’язку з цим потрібно звернути увагу, що вже з’явилася офіційна інформація про те, що Росія наполягає на перенесенні дати зустрічі в нормандському форматі в Берліні. Це вже показник кризи в переговорах.

Єрмак зараз опинився на розтяжці — з одного боку, його попередні успіхи були пов’язані саме з переговорами, а з іншого боку — саме на цьому напрямку зараз очевидна криза, вийти з якої буде складно. Адже досягти якогось результату без поступок з нашого боку непросто, а істотні поступки не будуть прийняті всередині країни — це дуже велика проблема для Зеленського і Єрмака. Друга проблема Ч як це можна поєднувати — російський переговорний напрям вимагає часу і зусиль від керівництва Офісу президента. Тому, найімовірніше, він збереже за собою загальне кураторство переговорним процесом, і просто виведе їх на рівень прямих відносин з Козаком по лінії адміністрації президента.

З іншого боку, Єрмак істотно не змінюватиме структуру й організацію роботи Офісу президента як мінімум перший час. Там можуть бути певні заміни, але тільки тоді, коли знайдуться конкретні люди. Наприклад, багато хто критикує кадрову і регіональну політику. Теоретично, звичайно, новий глава Офісу президента повинен розставляти своїх людей на ключові позиції. Перший заступник може бути з іншої «пісочниці», тому Сергій Трофимов може і залишитися. Зеленський, думаю, буде зберігати цю систему стримувань і противаг, щоб не було надмірного контролю над Офісом президента у його нового керівника, щоб і кварталівці свої позиції зберегли. Але, як я розумію, великого кадрового резерву у Єрмака немає.

У нього була не дуже велика команда, нам взагалі мало відомо про його найближче оточення. Тому поки Єрмак для нас персонаж малозрозумілий і маловідомий, про Богдана ми знали набагато більше. До перемоги Зеленського Богдан був відомий у юридичній сфері, у цих колах у нього була певна репутація, неоднозначна, але репутація. Його близьке знайомство з Портновим теж дуже показове. Про Єрмака ж більшість нічого не може сказати. Хоча, здавалося б, одне і те же співтовариство, і одне й те ж середовище. Це дуже показовий момент. Поки він для нас персона інкогніто — ми знаємо про нього, але занадто мало для того, щоб робити висновки. Тому яким буде стиль його керівництва, поки складно сказати.

Богдан — це кіт, який ходить сам по собі, і любить комфорт, а в уряді потрібно орати, там дуже багато роботи. Давно ходять чутки, що в разі відходу Богдана, він може отримати якийсь впливовий статус у правовій сфері. Що це буде — Вища рада правосуддя, ВККСУ або щось ще — невідомо. Це залежить від його бажань, амбіцій, того, що йому близько і якого статусу він хоче. Так, щоб він міг зберігати певну свободу дій і водночас бути впливовою фігурою, мати в цьому середовищі статус.

Цей варіант начебто обговорювали, але з іншого боку у мене таке відчуття, що одна з причин нинішнього рішення — це певна втома Богдана, він втомився і морально, і психологічно, можливо, і фізично. Можливо, йому знадобиться деяка пауза, щоб прийти до тями. Думаю, що це не був конфліктне звільнення. З Єрмаком — так, з кварталівцями, кажуть, теж є складнощі в спілкуванні, але з Зеленським він збереже гарні стосунки, Зеленський не стане розкидатися людьми."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...