Заради доплат? У лікарнях України розгорівся скандал, у МОЗ спростували

Серед українського суспільства ширяться чутки, мовляв, лікарі можуть навмисне вказувати про тести з позитивним результатом, щоб отримувати 300% надбавки до заробітної плати.

За останню добу, 12 серпня, в Україні на коронавірус захворіли 92 медики. Загалом, це вже вдвічі-тричі менші цифри, ніж були на початку епідемії. Однак, попри це, у суспільстві досі ширяться чутки, що спалахи в районних лікарнях, особливо в регіонах, – це "накручена статистика, щоб медики могли отримати надбавку до зарплати в 300%". Чи справді українські лікарі користуються такою схемою – передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Лікарі не були готовими до епідемії коронавірусу

Загалом від початку епідемії в Україні коронавірус виявили в 9 482 медичних працівників, одужали – 7 067. Приблизно 60 померли. У квітні кількість заражень серед медиків доходило до 21%. Фактично це був найвищий показник. Бувало, в лікарнях одночасно захворювали навіть 30-40 медпрацівників.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов таку статистику пояснював тим, що українські лікарні на самому початку епідемії "не були готовими до таких викликів", і додав, що з квітня рівень захворюваності серед медиків упав утричі: "Тоді було два аспекти: по-перше, масова відсутність у медперсоналу засобів індивідуального захисту; по-друге, вони не зовсім ретельно дотримувалися правил профілактики внутрішньолікарняної інфекції. На сьогодні у нас відсоток захворюваності медиків – 7%. Ми його скорочуємо надалі".

Проте серед українського суспільства ширяться чутки, мовляв, лікарі можуть навмисне зазначати про тести з позитивним результатом, щоби отримувати 300% надбавки до заробітної плати. Логіка українців така: якщо зарплата медсестри становить 4 тис. 573 грн, то з надбавкою на руки вийде десь 14 тис. 634. Точна сума залежить від кількості відпрацьованих діб.

У МОЗі категорично спростували таку інформацію, назвавши її "повною нісенітницею", і додали, що 300% надбавки для лікарів виплачують лише у разі, якщо вони працюють із хворими на COVID-19, а не хворіють самостійно. Якщо медперсонал заразився коронавірусом на роботі, жодних інших доплат не отримує. Лікування призначають, як і всім іншим громадянам.

Лікарі щомісяця проходять тест на коронавірус

Українські медики, які працюють із інфікованими, в коментарях категорично заперечують подібні схеми. Мовляв, медикам "невигідно" хворіти через бюрократичні процедури – треба заповнювати чималу кількість документів.

"Чому росте кількість хворих? Насамперед через тісні контакти людей, колектив-то один, в усіх сім'ї, родичі. До того ж це така морока проводити розслідування гострого професійного випадку захворювання. У цьому точно ніхто не зацікавлений, купа паперів. Так само у нас – сувора щотижнева звітність із наявності, залишку і запасів засобів спеціального захисту. Усе під жорстким контролем", – запевнила головна лікарка однієї з лікарень на Західній Україні, попросивши не вказувати її імені.

Приблизно те саме розповіла медсестра однієї зі столичних лікарень, де в червні на коронавірус захворіли 93 медики: "У нас постійні серйозні перевірки, все контролюють, тому написати "липовий" діагноз неможливо. Зараз нас щомісяця перевіряють на коронавірус за допомогою ІФА-тестування. Зразки возять на вулицю Естонську".

Довідки про коронавірус купити неможливо

Журналісти обдзвонили декілька контор, які в Києві займаються виготовленням різних довідок, зокрема й медичних, але жодна з них не робить довідок про наявність або відсутність коронавірусної інфекції: не мають правильних бланків, які можна було би вважати законними.

Теоретично, єдиний момент, де можна "написати" собі коронавірус, – це домовитися напряму з лабораторією. У МОЗі визнають, що тести ПЛР можуть мати погрішність, тому якщо у разі наявності симптомів тест показує негативний результат, варто здати його ще раз. Ось у цьому проміжку і можна "купити" собі довідку про наявність коронавірусу.

Однак цей варіант здається чимось зі сфери фантастики.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...