Збитки на мільйони доларів: ЄС заборонив імпорт овочів і фруктів з України

Таким чином ЄС має намір захищатися від шкідливих карантинних організмів.

З 1 вересня 2019 року імпортерам фруктів в країнах ЄС заборонили купувати овочі та фрукти з України та інших країн, що не входять до Євросоюзу: в силу вступила директива (EU) 2019/523. Документ стосується поставок груш, яблук, томатів, перцю, баклажанів і ряду інших продуктів, уточнили в Українській плодоовочевої асоціації, передають Патріоти України з посиланням на Главред.

Таким чином ЄС має намір захищатися від шкідливих карантинних організмів. Однак перераховані в документі карантинні організми не зафіксовані в українській продукції, підкреслили в Госпродспоживслужбі країни. У зв'язку з цим українське відомство попросило "помилувати" українську продукцію - але відповіді від Єврокомісії поки немає, так що дія заборони триває.

Українські виробники намагаються самостійно вирішити проблему. Наприклад, експортери тепличних перців і томатів за власні кошти намагаються оформити юридично ввезення своєї продукції в зони або регіони, вільні від цих шкідників, діючи в рамках процедур ЄС. Виробники відзначають, що вже стикалися з подібною проблемою раніше. Вони прогнозують, що розблокувати експорт зможуть ще до середини вересня.

Якщо поставки розблокувати не вдасться, то втрати українських виробників яблук в новому сезоні оцінюються приблизно в $ 4-5 млн. За даними асоціації, це близько 15% всієї експортної виручки.

Поки ж українська продукція направляється в країни Азії і на Близький Схід.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...