Здатність виживати високо в горах: Вчені зробили важливе відкриття про пращурів Homo sapiens

Високо в горах в Тибеті жили стародавні люди, яких називають денисовскими. До такого висновку прийшли вчені, раніше вважали, що здатність виживати в екстремальних умовах володіють тільки Homo sapiens

Виявилося, сучасним людям предками переданий ген, який робить реальним існування на великій висоті в горах, передають Патріоти України з посиланням на журнал Nature, де опубліковано відповідне дослідження.

Відомо, що десятки тисяч років до того, як сучасні люди поширилися по світу, в Азії мешкав загадковий вигляд людини – денисівський. В Алтайському краї Росії в Денисівській печері були знайдені кілька фрагментів його кісток і зубів. До відносно недавнього часу вони були єдиними останками цього виду.

Результат аналізу ДНК дозволив зробити висновок про те, що денисівські – окрема гілка в людській родині. Однак у 1980 році в карстовій печері Байшия, що знаходиться на висоті 3280 м на Тибетському плато, була знайдена частина нижньої щелепи. Вчені визначили, що їй 160 тисяч років.

Знахідка стала справжньою сенсацією в науковому світі, – стверджує співавтор дослідження Жан-Жак Ублан з Інституту еволюційної антропології товариства Макса Планка в Лейпцигу.

Він каже, що раніше вважалося, що здібності людей виживати в екстремальних умовах обмежені. Максимальна висота, на якій знаходили залишки людей – 2000 м, говорить учений.

Він зазначив, що, судячи з усього, денисівські мешкали на плато постійно, а не з’являлися тимчасово. Крім того, стало зрозуміло, чому останки з сибірської печери мали високогірний ген, хоча Денисова печера знаходиться на висоті 700 м над рівнем моря. Туди просто прийшли з Тибету.

Учені додають, що у сучасного населення Тибету, такий же ген.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...