Згадуючи Іловайськ: Журналіст розповів, як у 2014 році виніс з російського полону відео з танком T-72Б3 (відео)

У серпні 2014 року українські військові підрозділи зайняли захоплене бойовиками місто Іловайськ Донецької області біля російського кордону і через два тижні потрапили в оточення...

Через п'ять років група британських дослідників Forensic Architecture, проаналізувавши сотні годин відео,опублікувала докази участі російської армії в битві під Іловайськом. Всі зібрані докази учасники тих боїв збираються використовувати в Європейському суді з прав людини, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Ростислав Шапошников, український журналіст, блогер, в серпні 2014 року разом з українськими військовими потрапив у полон до бойовиків, але зміг винести звідти флеш-карту з відео, на якому, в тому числі, танк T-72Б3, нова модель, яка в той час була тільки у Росії. Саме зняті українським журналістом матеріали лягли в основу дослідження Forensic Architecture.

Зараз Ростислав Шапошников живе в США. В ефірі програми «Вечір» він розповів, як зміг в полоні зберегти флеш-карту з відео.

– Нашим глядачам треба пояснити, що ви і самі були в полоні після Іловайська.

– Так, я був в полоні у солдатів Російської Федерації, власне, спілкувався з ними віч-на-віч. Тому я – безпосередній свідок тих подій, про які йдеться у доповіді британських дослідників.

– В який момент ви зрозуміли, що перед вами росіяни, як ви говорите, російські військові – мабуть, маєте на увазі кадрових військових?

– Справа в тому, що коли ми були в Іловайську, військові зайшли до нас зі спини. Вони обійшли нас навколо і зайшли до нас зі спини. І перший доказ того, що це дійсно були російські військові, ми отримали через пару днів після початку оточення, яке почалося 24 серпня 2014 року за Іловайськ.

Я на свою відеокамеру записав той знаменитий танк Т-72Б3, власне, відео якого використовується зараз британськими дослідниками, які довели, що це дійсно танк Т-72Б3. Ці дані передаються зараз до ЄСПЛ за звинуваченням Росії у військовій агресії.

– Це дивовижна історія. Є відео, є свідки цього відео, і свідки цього відео пережили полон, я вас правильно розумію?

– Дійсно, ці відеозаписи, які ви зараз можете бачити на екрані, які використовують британські дослідники і в суді, я провіз через полон на флеш-картах. Я їх сховав. Я потрапив у полон, я був добу в полоні у російських солдатів. У мене все забрали: камеру, ноутбук, телефони, документи, навіть золотий ланцюжок зірвали. Але флеш-карти – найцінніше – я сховав, і вони не знайшли.

– Вони просто не здогадалися? Як це сталося?

– Справа в тому, що флеш-карти з камери, ви знаєте, дуже маленькі. Я їх сховав в обшивку своїх кросівок. Їх просто неможливо було промацати, треба було тільки розпорювати кросівки, щоб виявити. Це була така ситуація, там війна була, було не до того їм.

– Давайте подивимося відео, яке ви зняли. Можете пояснити, що відбувається?

– Це три бронетранспортери, російська каска – це залишки того, що залишилося від російських солдатів. Там трупи. Я замилив, тому що там розірвані трупи. І полонені солдати Російської Федерації. Також ви можете – я надав відео – подивитися, ми захопили в полон живих російських солдатів.

– Вони зізнавалися [в цьому], називали назву частини або що?

– Так звісно. Це Руслан Ахметов і Арсеній Ільмітов, це десантники з Ульяновська.

– Що це за гвинтівка зараз в кадрі?

– Це російська гвинтівка «Винторез» [гвинтівка снайперська спеціальна], використовується десантниками, спецназом. В Україні таких гвинтівок немає, наші підрозділи не використовують «Винторез».

– Як так вийшло, що ви змогли з полону так швидко піти? Що відбувалося там?

– Справа в тому, що нас було чотири людини, коли ми потрапили в полон: це були троє журналістів разом зі мною – Єгор Воробйов і Тарас Чкан, також був поранений солдат, якого кинули наші командири. Ми переодягли його «по гражданке», видали за водія телеканалу. Коли нас взяли в полон, нас хотіли розстріляти, поставили в ряд, перекрутили затвори автоматів. Сказали: «Все, хлопці, до побачення». Загалом шляхом переговорів нам вдалося переконати, що ми – не «шпигуни-диверсанти», що ми – журналісти, видали нашого військового теж за журналіста, оскільки він у цивільному одязі [був].

Наступного дня нам привезли ще людей 15-20 військовополонених. Під кінець наступного дня, якщо не помиляюся, це було 31 серпня 2014 року, нас всіх повантажили у вантажівку і відвезли на точку збору, де було ще кілька вантажівок з українськими військовополоненими. Загалом було десь осіб 170-180. І був «Червоний Хрест». Цих всіх людей військовополонених зібрали в купу і разом зі мною – я в цій купі – поїхали вже на ту територію України, яка була під контролем наших військ.

Ті солдати, які були з добровольчих батальйонів – «Донбас», «Дніпро» – їх залишили в полоні і передали «ДНР». Російські солдати вирішили так: ті, хто від ЗСУ, – вони невинні, їх примушують воювати, і тому вони їх відпустили. Ну і журналістів.

– Ви були в статусі журналіста там? Ви ким були?

– Так, я був журналістом.

– Ви не воювали там?

– Ні, звичайно. Я фіксував, я був у цивільному одязі, я жодного пострілу [не зробив].

В кінці серпня 2014 року бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. За даними української влади, військові регулярних частин Збройних сил Росії вторглися в Україну для захисту підтримуваних ними бойовиків і обстріляли коридор, яким, за домовленістю, мали виходити українські силовики. Росія заперечує заяви про її участь в збройному конфлікті на Донбасі. Тоді, за даними Генпрокуратури України, під час бойових дій в Іловайську загинули 366 військовослужбовців і добровольців, 429 були поранені, 28 потрапили в полон, 158 вважають зниклими безвісти.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...