Згадуючи великого актора: Найкращі ролі Армена Джигарханяна (фото, відео)

Актор помер на 86-му році життя.

Армен Джигарханян помер у Москві в РФ - легендарний вірменський, радянський і російський актор і режисер трохи більше місяця відзначив свій 85-й день народження, а 14 листопада його серце зупинилося. Про трагедію повідомив у Facebook його офіційний представник Артур Согомонян, передають Патріоти України.

"Складно підібрати слова, таких людей більше немає! Ми осиротіли. Я впевнений, що пам'ять про Армена Борисовича, як і його роботи будуть жити вічно. Світла пам'ять", - йдеться у публікації.

Метра не стало о 6 ранку в суботу. Про дату і місце прощання буде оголошено пізніше. Согомонян не уточнив причини смерті Джигарханяна.

Зазначимо, що здоров'я культового актора, театрального режисера і педагога останнім часом серйозно похитнулося. Рівно рік тому він потрапив до реанімації у важкому стані - у Армена Борисовича загострилися хронічні захворювання. Це посилила затяжна пневмонія, яку переніс актор. У серпні 2019-го також з'являлися новини про те, що він був госпіталізований із загостренням давнього захворювання.

Джигарханян народився в Єревані 3 жовтня 1935 року. Він походив зі старовинного роду тифліських вірмен. У шкільні роки захопився театром і кіно, і після невдалої спроби поступити в ГІТІС влаштувався на кіностудію "Арменфільм" помічником оператора. У 1954 році вступив до Єреванського художньо-театральний інститут на акторське відділення, і вже через рік вперше вийшов на сцену, а в 60-му році дебютував в кіно у фільмі "Обвал".

Одні з найвідоміших його ролей у радянському кінематографі - це професійний вбивця Макс Рішар "Тегеран 43"...

... штабс-капітан Овечкін (серія "Пригоди невловимих месників")...

... Горбун Карл з культового детективного серіалу "Місце зустрічі змінити не можна" та багато інших.


Всього в фільмографії актора понад 300 кіноробіт, а також участь в сотнях театральних постановок. А також він багато працював на дубляжі, озвучував мультфільми, читав записи платівок дитячі казки як фольклорний персонаж мусульманського Сходу Ходжа Насреддін.

Колега Армена Борисовича Валентин Гафт якось іронічно обіграв цей факт в епіграмі: "Набагато менше на землі вірмен, ніж фільмів, де зіграв Джигарханян".

Джигарханян став народним артистом СРСР у 1985 році, був лауреатом двох Державних премій Вірменської РСР (1975 і 1979 роки), він - один із засновників, президент і художній керівник Московського драматичного театру під керівництвом Армена Джигарханяна з 1996 року.

На президентських виборах в РФ 2012 року був довіреною особою кандидата Володимира Путіна. У березні 2014-го, під час окупації Росією українського Криму, не підписав колективний лист діячів культури РФ в підтримку позиції Путіна по Україні.

Армен Джигарханян три рази був у шлюбі. Його перша громадянська дружина Алла Юріївна Ванновська був актрисою, боліла хореєю і померла в психіатричній лікарні. Дочка від цього шлюбу Олена померла в кінці 1987 року в результаті нещасного випадку. Друга дружина - Тетяна Сергіївна Власова - також була актрисою. Спільних дітей у них не було, а пасинок Степан Арменович Джигарханян в дитинстві знімався в кіно, вчився на журналіста і зараз проживає в США. Третя дружина - Віталіна Вікторівна Цимбалюк-Романовська - піаністка, їхній шлюб не протривав і двох років (з 25 лютого 2016 року по 27 листопада 2017 року).

У 2019-му Армен Борисович возз'єднався з Тетяною Власовою, яка спеціально повернулася з США, щоб доглядати за ним.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...