Життя після Кернеса: Що відомо про Ігоря Терехова, який став в.о. мера Харкова (фото, відео)

17 грудня в Німеччині помер харківський міський голова Геннадій Кернес. Відповідно до закону, до нових виборів обов’язки мера має виконувати секретар міської ради. Ним з 9 грудня є колишній перший заступник Кернеса Ігор Терехов.

Ігор Терехов народився у Харкові 14 січня 1967 року. Після школи поступив до Харківського інженерно-будівельного інституту (спеціальність - промислове та цивільне будівництво), закінчив його в 1990-му, після чого залишився в вузі на посаді стажиста-дослідника. Писав кандидатську дисертацію, але не захистився. Науковий ступінь здобув уже в 2006-му в Академії державного управління, передають Патріоти України з посиланням на НВ.

Хобі молодого інженера - суддівство футбольних матчів. Як лайнсмен Терехов обслужив 22 гри Вищої ліги чемпіоната України в 1992-1995 роках. «Був такий харківський арбітр Ігор Терехов, який згодом допомагав Арсену Авакову і Геннадію Кернесу в справах політичних. Терехов став асистентом арбітра ФІФА не тому, що добре розумівся на футболі, а тільки тому, що його батько контактував із Костянтином Вихровим (керівник українського суддівського корпусу в 90-х - ред.). А людина ж по м'ячу навіть не вміла вдарити. Харківські хлопці розповідали, що він зрікся усіх і тепер не пізнає людей, з якими їв з однієї тарілки», - згадував ексарбітр Ігор Горожанкін в інтерв'ю "Українському футболу".

Закінчення кар'єри у футболі збіглося з початком бізнес-сторінки біографії Терехова. У 1994 році він влаштувався в ЗАТ Укркондиціонер, з 1997 року - голова ради акціонерів компанії, перейменованої на ВАТ Харківський завод Кондиціонер.

Після переходу Терехова в чиновники підприємство оформили на його матір Вікторію. У середині 2000-х завод збанкрутував...

Від Нашої України до Блоку Кернеса

З 1999 року Ігор Терехов - на управлінській роботі. Перша посада - начальник відділу споживчого ринку управління економіки та комунального майна Харківської міськради.

Після приходу в мерію тандему Михайло Добкін - Геннадій Кернес Терехов перевівся в облдержадміністрацію. Рік працював в апараті ОДА, балотувався (невдало) до Верховної Ради від блоку Наша Україна. Потім губернатор Арсен Аваков зробив його своїм заступником.

Призначення Добкіна головою ОДА навесні 2010 року круто змінило долю Терехова. Він став... заступником Кернеса, який через півроку випередив Авакова на скандальних виборах міського голови.

«Давайте чітко розставимо всі акценти. Ми говоримо і говорили про те, що муніципалітет - це не арена якихось політичних висловлювань та політичних проектів. Ми всі тут працюємо і завжди працювали на благо міста Харкова та на благо харків'ян, тому ми сьогодні не будемо говорити ні про які команди - ексгубернатора і так далі», - сказав він про перехід до Кернеса 29 квітня 2010-го.

У ролі заступника мера Терехов працював аж до 9 грудня 2020 року. Після поранення Кернеса все частіше саме перший віцемер (посів цю посаду в 2015-му) заміщав його на засіданнях виконкому та публічних заходах.

Терехов і Рудольф Джуліані, 2018 рік

Політичні вивіски Терехов міняв синхронно з босом: Відродження, Довіряй справам, врешті - Блок Кернеса. У 2020-му Терехов став другим номером у списку блоку, який отримав 34 з 84 місць у міськраді нового скликання.

У листопаді 2020-го джерела "Української правди" називали Терехова реальним претендентом на місце глави облдержадміністрації, однак цей пост дістався Айні Тимчук.

Звідки гроші?

Перебуваючи в тіні головних харківських політичних важковаговиків, Терехов, як відзначала місцева преса, офіційно жив на платню чиновника. Однак ще в 2007 році тодішній секретар міськради Кернес згадав його як співвласника найбільшої в місті мережі тютюнових кіосків Кисет. «Ось коди ОКПО засновників всіх тютюнових, а також ряду інших кіосків. Називаю прізвища: Терехов, Протас, Протас, Терехов, Котвицький, Бешанов», - заявив Кернес. Брати-бізнесмени Олександр і Владислав Протаси в той час перебували в опозиції до мерії, а Ігор Котвицький вважався найближчим фінансовим партнером губернатора, а нині міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Національне агентство з питань запобігання корупції в 2018 році заявило про перевірку трьох електронних декларацій віцемера Харкова.

Так, в 2015 році, коли його зарплата становила 11 270 гривень на місяць, Терехов купив престижний годинник Omega Speedmaster Automatic, вартість якого не вказав у звітності. Також чиновник заявив, що взяв в оренду автомобіль Mercedes-Benz GL 350 2013 року випуску.

У 2017-му зарплата Терехова зросла до 60 тис. грн, а в декларації з'явилися дані про заощадження, які він зберігав удома: 420 тис. грн, 6,8 тис. євро, 21 тис. доларів. Крім того, чиновник зазначив борг в розмірі... 15 млн грн! Стверджувалося, що цю суму він позичив у співвласника компанії Фенікс-капітал і витратив на придбання інвестиційних сертифікатів цієї ж фірми, писало "Depo.Харьков".

Утім, перевірка не призвела до санкцій проти віцемера.

Терехов голосує на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року

Як стверджує "bihus.info", з 2018 року Терехов, як і Кернес, одержував дивіденди від Фенікс-капітал, їх розмір досягав 10,5 млн грн. Крім того, інвесткомпанія увійшла в управління фірмами, які отримували мільйонні підряди від міської влади.

Журналісти припустили, що це - лише частина бізнес-схеми Терехова. В електронних деклараціях чиновники вказують майно і активи найближчих родичів, але колишні дружини до них не належать. Віцемер розлучився з Оленою Винник в 2014 році. Про поділ майна подружжя нічого не відомо. Тим часом Винник формально є співвласницею компаній, що контролюють як тютюнові кіоски (разом зі структурами Котвицького-Авакова), так і ринки в обласному центрі (разом зі структурами Кернеса), йдеться в публікації bihus.info. Крім того, ексдружина Терехова вказана як бенефіціар компаній, які володіють мережею медцентрів Он Клінік.

Після Кернеса

9 грудня 2020 року депутати Харківської міськради чергового скликання зібралися на першу сесію. Головувати повинен був переобраний на третій термін мер Геннадій Кернес, але він перебував у Німеччині на лікуванні.

У залі оголосили, що Кернес пропонує кандидатуру Ігоря Терехова на пост секретаря міськради. Лист із Берліна нібито було датовано 8 грудня і завізовано електронним підписом мера. Документу депутатам так і не показали. Однак вибори секретаря пройшли: 73 особи проголосували за Терехова.

11 грудня надійшла інформація, що у Кернеса відмовили обидві нирки. 17 грудня міський голова помер.

«Згідно із законом про місцеве самоврядування, секретар Харківської міської ради, я, Терехов Ігор Олександрович, виконую обов'язки мера міста Харкова. У встановлений законом термін ми обов'язково звернемося до Верховної Ради для виконання всіх необхідних процедур», - сказав секретар ради на брифінгу в мерії 17 грудня, повідомляло "Суспільне".

На питання, чи подадуть звернення до парламенту про призначення нових виборів на п'ятнадцятий день після смерті мера, як того вимагає закон, Терехов відповів: «Якби це було самим злободенним питанням для міста Харкова і харків'ян... Сьогодні є зовсім інші питання, якими ми повинні займатися».

Координатор мережі Опора Ольга Айвазовська вказує, що формально Верховна Рада зобов'язана розглянути питання про призначення позачергових виборів міського голови протягом 90 днів після отримання звернення місцевої ради. Але не раз термінів не дотримувалися. «Оголошення позачергових виборів - питання, яке лежить в площині відповідальності парламенту і може бути розтягнуте в часі на роки, що демонструвала неодноразова практика. Тому, поки функції міського голови є кому виконувати і є консенсус місцевих еліт в цьому, не факт, що вибори міського голови Харкова відбудуться найближчим часом», - написала вона в Facebook.

Найближча можлива дата виборів в Харкові - 28 березня. Якщо процедуру дотримати не встигнуть, Терехов залишиться в.о. мера як мінімум до кінця жовтня 2021 року.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Провідна неділя 2924 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 12 травень 2024, 6:23

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2024 року у хр...

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...