Живуть у піску і їдять каміння: Вчені знайшли незвичайних істот

Незвичайні істоти, які харчуються каменями, були виявлені на Філіппінах.

Організм цих молюсків здатний переробляти породу в пісок. Таке відкриття для вчених зробив житель острова Бохоль Філіппінського архіпелагу, передають Патріоти України.

До цього існувало припущення, що ці істоти, які відносяться до виду двостулкових молюсків, харчуються деревиною. Зокрема, вони поглинають днища кораблів, а подрібнюють їх за допомогою симбіотичних бактерій. Останні виробляють ферменти та інші речовини, придатні для створення антибіотиків. Однак міжнародна група дослідників з США та Філіппін прийшла до висновку, що інші молюски роз'їдають нори в кам'яних породах, поїдаючи їх зсередини. Так, нового виду річкових мешканців дали назву Lithoredo abatanica.

Раніше кадри з 3-метровим биком-бодібілдером "підірвали" соцмережі. Варто відзначити, що всього пару років назад їх знайшла експедиція, організована Національним музеєм природничої історії Франції. На той момент молюсків застали в піщанику і всередині скель під водою, які засіяли дірами. Тепер же вченим вдалося дослідити Lithoredo abatanica за допомогою розтинів і тестів. В ході досліджень виявилося, що, на відміну від деревних черв'яків, у цих була відсутня сліпа кишка. Також було встановлено, що в організмі молюсків були присутні крихти вапняку, в якому вони облаштували нори.Більш того, за допомогою електронної мікрофотографії з'ясувалося: у Lithoredo abatanica є лопатисті різці, що використовуються для буріння гірських порід. Довжина тіла молюсків - до 10 сантиметрів, їх кишечник довгий. На даний момент учені не до кінця розібралися, що саме черви отримують від поїдання каменів. Однак деякі з них упевнені, що кам'яні гранули беруть участь в процесі перетравлювання планктону за прикладом птахів, яким камені також допомагають перетравлювати їжу.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...