Зірки 90-х: Левко Дурко (фото, відео)

Леонтій Бебешко розповів про перші пісні, виступи в США, концерти для глухонімих і вічний оптимізм.

Леонтія Бебешка в Україні знають під псевдонімом Левко Дурко, і сам він у свої 71 такого амплуа не соромиться: "Дружина мене називає Заслужений Дурко України. А чим погано?" Артист, чий хіт No Problem у 90-х наспівувала вся країна, досі пише оптимістичні тексти - за 30 років творчості їх назбиралося понад 300. І хоча в кінці 90-х Левко Дурко зник з екранів ТБ, трагедії з цього він не робить: його пісні вже увійшли в історію і залишилися в пам'яті українців, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

Леонтій перетворився на Левка Дурка з легкої руки молодшого брата - звукорежисера та продюсера Володимира Бебешка. На той момент йому було вже 40 років, за плечима - солідний досвід роботи музикантом і з десяток союзних республік, які він об'їздив з концертами. Всі необхідні для кар'єри навички брати успадкували від батька - керівника художньої самодіяльності, який з раннього дитинства залучав їх до музики.

"Батько Володимир був людиною веселою, знав багато пісень, міг поставити танець, керувати хором. Ми з молодшим братом цьому вчилися і допомагали йому як "оркестр Бебешка": батько на акордеоні, я - на піаніно, а брат - на барабанах. Виступали з 5-6 класу, репетиції були вдома. Мама Гєна (Євгенія) була просто весела від природи жінка, яка підтримувала все, що ми робили, - згадує Левко. - Проживши чимале життя, ми досі дивимося на все з оптимізмом. І не тільки собі, а й іншим даруємо надію - в піснях, музиці, якихось проектах".

До 1990 року брати Бебешко грали в клубах, ресторанах і на весіллях. У 1979 році їх вперше запросили до Калінінграду грати у філармонії та на секретних військово-морських базах. Гастролі продовжилися в Казахстані, Узбекистані, Таджикистані та Москві, але коли дирекція спробувала відправити їх до Сиктивкару в січневі -50 °C, музикантам довелося написати заяву на звільнення. Після короткого перепочинку братів запросили до Йошкар-Оли, а потім - до Горького (Нижній Новгород), де вони два роки працювали разом із вихідцем зі Львова Юрієм Варумом - батьком співачки Анжеліки Варум.

"Ми повернулися додому і робили все, що могли. А в 1989 році в Чернівцях пройшла перша "Червона рута", і з неї все почалося - "Брати Гадюкіни", Андрійко Скрябін. Кожен робив програму, концерти проводили по всій Україні, на стадіонах", - згадує Бебешко.

Володимир Бебешко, Віка Врадій та Леонтій Бебешко в 1989 році виступали у складі гурту "Сестричка Віка"

Саме в 1989 році Леонтій несподівано для себе самого почав складати веселі тексти. Дебютна пісня "Їду в Югославію", записана разом із братом, одразу стала хітом. Секрет успіху Бебешко бачить в добрій іронії та злободенній тематиці, зрозумілій кожному українцю.

"Тоді люди всім колгоспом їхали в Югославію, везли продукти, а звідти - долари, відеомагнітофони, машини. А я не їздив, був зайнятий. Мене друзі весь час підколювали: "Ми вже по два рази з'їздили, заробили, а ти тут сидиш, граєш на своєму інструменті". Я відповідав: "Та їдьте вже в свою Югославію!" Ось тоді мені прийшов текст: "Мене учили в школі усім допомогати, я їду в Югославію голодних рятувати. Везу їм ковбаси и сиру, трошки масла, чотири банки шпротів, що мама їх припасла. За тую ковбасу комп'ютер привезу, чотири банки шпротів міняю на Тойоту, лишилось масло й сир, віддам - хай буде мир. Не жаль мені провізії, священна наша місія", - наспівує Бебешко. - Пісні, які після цього створювалися, всі були гротескні, з зерном правди. І брат назвав мене Левко Дурко, адже я дуркую, жартую - як скоморох".У 1992 році Левка помітили в Америці, і артисту вдалося не тільки заробити, а й вчасно роздивитися підводні камені еміграції, до якої тоді прагнули багато людей в його оточенні.

"У Філадельфії давав концерти в суботній українській школі, і директор запитав, чи не збираюся я залишатися. Я відповів, що мені і в Україні нормально. Пропонували гарну характеристику, пожити років сім, а потім на громадянство подавати. Але залишатися і починати з нуля я не хотів. Там всі в боргах живуть, у всіх кредити і праця-праця-праця. Праця це добре, але жити без роботи для них страшно, - згадує Левко. - Туди треба їхати в 25 років, повним сил і енергії, мати купу спеціальностей не в мистецтві. Музикант? Кому він там треба! Це тимчасово, на фестиваль. А потрібен там ремонт двигуна автомобіля - якщо добре його знаєш, будеш мати роботу навіть без знання мови. Дуже важко там прижитися, а зараз і поготів".

Повернувшись до України, брати Бебешко розділилися: Володимир почав працювати в Києві, а Леонтій повернувся до рідного Стрия - писати смішні коломийки та їздити з концертами по горах. Вдома розповіді про його американські пригоди були такими ж популярними, як і пісні. "Починаючи з війни з сільської місцевості багато хто виїхав, і бабусі питали: "А ви там мою сестру не бачили? Чого вона мені не пише, я вже скучила!" Я кажу: "Бачив! У Філадельфії вона, напише обов'язково!" - сміється Леонтій. - Я хоч і не бачив, але треба ж підтримати стареньких, які тут залишилися".

Леонтій Бебешко з дружиною Лідією

На початку 2000-х Бебешко з дружиною спробували вкоренитися в Києві, але в столиці йому погано писалося: не вистачало натхнення і "підказок з вулиці". Коли в Стрию захворіла мама співака, він вирішив повернутися на батьківщину, яку з тих пір надовго не залишав. Тоді ж свою творчість він переформатував на дитячу аудиторію, і без роботи не сидів: разом з дружиною Левко Дурко виступав у школах, дитячих будинках, на святах і фестивалях. Іноді завдання приходили дуже незвичайні, наприклад, провести концерт для глухонімих дітей.

"Привозять мене в інтернат глухонімих. Я кажу: "Алло, я ж співаю, як це буде?" Директорка мені відповідає: "Пане Левко, до нас ніхто не їздить, ви вже якось, я вас прошу!" Кажу: "Добре, щось придумаємо". Поставили апаратуру на підлогу: вона коли грає, по підлозі трохи йде вібрація. Знайшли дівчинку, яка трохи чує, посадили її на перший ряд, і вона іншим своїм перекладала. Уявіть, починається концерт, я щось говорю поволі, ми з дружиною співаємо, дівчинка швидко переводить, а ритм б'є по підлозі. Так що дітки трохи заводяться, вже можуть не сидіти в кріслах, розуміють сенс пісні і хихикають. Хоч і з запізненням, але весело їм. І так ми прекрасний годинний концерт провели", - згадує артист.

Подібних концертів Левко Дурко провів багато, за що в 2002 році отримав звання "Заслужений артист України". Тепер воно дає йому 200 грн надбавки до пенсії, і сам він ставиться до нього скептично. "Заслужений-застужений, спекуляція якась. Знаю, що хтось собі купував, щоб на афіші було написано. Але ти б краще показав майстерність виконання на сцені, а не понти гнав! - вважає він. - Багато хто купував, хоча ніхто прямо говорити про хабарі не буде. Але я нікого не звинувачую і не суджу. Треба дивитися за собою і бути зразком - для дітей, для дорослих, для свого глядача та слухача".Сьогодні Левко Дурко живе у Львові і продовжує створювати пісні. Не всі з них жартівливі: з початком війни в 2014 році в його репертуарі з'явився й інший матеріал. "Я маю данину віддати як артист, як громадянин. Загибель генерала Кульчицького, якого підбили на вертольоті [в Слов'янську], дуже мене вразила. Писав і про донорство крові. Я не афішую, не кричу, який я патріот, але маю ці пісні для себе, і коли потрібно де-небудь, можу їх заспівати", - пояснює він.

Часи "Території А", коли пісні та кліпи Левка Дурка були в ротації, брати Бебешко згадують як світлі та щирі. Нинішній стан шоу-бізнесу в обох викликає гіркі почуття. "Тиск російської попси був дуже серйозним, і комусь було дуже невигідно, щоб українська пісня розвивалася. Тому, я думаю, хтось зробив все, щоб "Територію А" прикрити, - вважає Володимир Бебешко. - Відтоді шоу-бізнес у нас так і не розвинувся повноцінно, весь час щось заважало: то економіка, то війна, то коронавірус. Люди слухають "Шльопки" і "Ніно", і їм цього цілком вистачає".

Леонтій більше стурбований відсутністю майданчику для старшого покоління артистів, у яких немає можливості пробитися на ТБ і радіо.

"Немає доступу відомим виконавцям, вони вже розчаровані, у них криза, депресняк - Іво Бобул, Василь Зінкевич... Має бути якийсь канальчик, щоб старші включили, а там наша українська естрадна музика, - каже він. - Хтось скаже, що це старий нафталін, але ж це наша українська традиція. Це повинно підтримуватися державою і бути доступним, а зараз - спробуй його знайди".Бебешко добре знає про розчарування, яке спіткало згаслих зірок 90-х. Не зумівши реалізуватися, багато хто з них змінював професію, втрачав здоров'я і життя. Сам він цієї долі уникнув завдяки родині і особливому погляду на світ.

"Коли музикантам вже не цікаво, вони нічого нового не шукають в музичному плані: вивчили програму і поїхали на гастролі, від концерту до концерту. А в готелі бардак, п'янка, жінки. Ми ж із братом і ще одним гітаристом Леонідом Борисовим завжди трималися разом, все віддавали музиці. Нас звали випивати, але ми норму знали і завжди намагалися бути при формі. Тому і музика далі пишеться, - розповів він. - А деякі музиканти змінювали країни, сферу діяльності. Багато спилися від депресняка, багато хто помер. Я ж ніколи навіть сигарети в руках не тримав, бо дим дуже впливає на голосові зв'язки. Веду здоровий спосіб життя, чисто символічно можу випити грам 20. Намагаюся в своєму віці підтримувати форму і настрій".

Ресурси для оптимізму артист досі черпає з дитинства: унікальний погляд на світ йому подарувала мама. "Вона вміла бачити таке, на що інші люди не зважають: як сонечко в траві копошиться, як птаха ходить. І дійсно, є люди, які ніколи прекрасного навколо себе не бачать. Вони обділені, позбавлені натхнення, - каже він. - Ми на цій планеті короткий час, як іскра. За цей час потрібно хоч щось залишити. Нехай воно не оціниться ніким, нехай ти в стіл засунеш те, що написав або намалював. Коли-небудь його час прийде. Або не прийде, але ти все-таки створив! Ти на землі не просто для того, щоб дихати, їсти і спати, а щоб щось створювати. Залишити після себе людинку, а якщо ні, то хоча б спогад про цей світ".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...