Зміна статусу Керченської протоки: Що це дає Україні, - Огризко

Останнім часом в Україні почали активно обговорювати питання зміни статусу Керченської протоки, щоб зробити його міжнародним.

Володимир ОгризкоНавіщо змінювати статус Керченської протоки, та як підписувалась нині діюча двостороння угода між Україною та Росією, розповів екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко, передають Патріоти України з посиланням на 24 канал.

Між Україною та Росією діє двостороння угода від 2003 року. В цій угоді зазначено, що Азовське море – це внутрішні води двох країн – України і Росії – і жодні іноземні військові кораблі не можуть зайти в цю акваторію без дозволу іншої сторони. "Ця угода підписувалась під тиском. До речі Медведчук брав активну участь в підготовці документу. Наскільки я пам’ятаю, тоді МЗС до останнього тримало оборону, але під тиском деякі речі були змушені пропустити", – наголошує екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

Якщо ця угода буде денонсована, що залежить від однієї зі сторін, скажімо від України, тоді вона більше не буде чинною. Екс-міністр зазначає, що за таких умов діє міжнародне право тобто Конвенція ООН з морського права від 1982 року, яка чітко і ясно говорить – немає заборонених зон для проходу іноземних кораблів. Умовно кажучи, якщо якийсь турецький, болгарський, американський чи будь-який інший фрегат захоче зайти в Маріуполь, то Російська Федерація не має права його зупинити інакше "отримає по зубах". Ось в чому сенс нав’язаної нам угоди.

Деякі наші бізнесмени від рибного господарства заявляють, мовляв, у разі зміни статусу Керченської протоки на міжнародний Росія буде ловити рибу по всій акваторії. Проте екс-міністр наголошує – нічого подібного не трапиться. "Якщо йдеться про розмежування територіального моря, згідно з міжнародним правом і вищеназваною конвенцією, дві третини Азовського моря припадає на Україну і лише одна третина на Росію. Оскільки ніхто, крім Росії, не визнає Крим російською територією, то відповідним чином наші прикордонники повинні виставляти свою так би мовити лінію по лінії делімітації й охороняти водні простори України", – додає Володимир Огризко.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...