"Змінити всю судову систему": Вакарчук під Конституційним судом пояснив, навіщо йде у Раду (фото, відео)

Співак висловив невдоволення діями попередньої влади...

Лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук заявив, що його політсила йде у парламент, щоб завершити в Україні судову реформу. Співак висловив невдоволення тим, що попередня влада не змогла цього реалізувати. Свою позицію щодо судової реформи Вакарчук виклав у відео, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Святослав Вакарчук

Святослав Вакарчук під Конституційним судом

"Я публічно писав з цього приводу позиції, я давав коментарі, що судова реформа має бути завершена до кінця. На жаль, вона не завершена. Саме тому партія "Голос" сьогодні йде у парламент. Для нас це один із ключових пріоритетів. Не можуть старі судді оновлювати самі себе", — каже лідер "Голосу".

Він висловив упевненість у тому, що для максимального ефекту необхідно змінити всю судову систему. Для цього потрібно внести зміни у закони, щоб і Вища кваліфікаційна комісія суддів, і Вища рада правосуддя мали зовсім інший склад.

У свою чергу заступник глави партії "Голос" Ярослав Юрчишин зазначив, що позиція політсили полягає в тому, щоб підтримати громадський заклик зберегти систему люстрації та навіть поглибити її. "Ми хочемо зробити більш ефективною майнову люстрацію, бо ті люди на посадах, які не можуть пояснити свої статки, швидше за все отримали їх в результаті хабарів від олігархів, а отже, теж повинні бути відсторонені від посад", – впевнений він.

Юрчишин підкреслив, що процес люстрації – усунення за певними ознаками людей від державної влади, свого часу дуже ефективно спрацював в Балтиці та Східній Європі, відсторонивши від влади представників тоталітарних спецслужб і керівників комуністичної партії в цих країнах.

В Україні цей процес, нагадав він, запустився після Майдану. Тоді, розуміючи, що слабка правоохоронна і судова система не захистить державну владу від тих, хто створив режим Януковича, був введений закон про очищення влади. Він заборонив людям, які співпрацювали з Партією регіонів, займати керівні посади у владі.

Близько тисячі людей було знято з посад і, фактично, в той же час почалася боротьба за скасування цього закону. Ініціаторами цієї відміни стали представники Партії регіонів, більше 47 депутатів попереднього скликання, скликання Януковича.

Мітинг під Конституційним судом

Мітинг під Конституційним судом

Мітинг під Конституційним судом

"Всі чотири роки громадськість відстоювала цей закон, не дозволяючи Конституційному Суду, в якому також є судді, які самі повинні були потрапити під люстрацію, скасувати його. Відповідно, щойно відбулася зміна влади в травні, була ще одна спроба скасувати закон. Сьогодні ми знову стали свідками того, що Конституційний Суд повернувся до цього питання", – говорить Юрчишин.

Він також нагадав, що закон проходив оцінку Венецйської комісії та був визначений таким, що містить технічні неточності, але цілком може бути застосований в Україні.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...