Зможе збивати цілі без участі людини: "Панцирь-С" отримав "ознаки штучного інтелекту"

Намагання зменшити реакцію дії "Панцирь-С" шляхом виключення людини може призвести до катастрофічних наслідків.

Відомий своєю спірною бойовою ефективністю російський зенітний ракетно-гарматний комплекс "Панцирь-С" отримав автоматизовану систему управління. Вона дозволяє без участі людини здійснювати пошук, визначення найбільш загрозливих повітряних цілей, їх захоплення та знищення, передають Патріоти України з посиланням на Defense Express.

"Система розроблена спеціально для захисту від масових ударів будь-якими повітряними засобами ураження - від саморобних безпілотників-камікадзе до крилатих і балістичних ракет. Під її управлінням бойові батареї можуть також ефективно прикривати один одного ракетним і гарматним вогнем", - повідомляють російські ЗМІ з посиланням на власні джерела у Міноборони Росії.

Панцирь-С
Для реалізації цієї системи було використане програмне забезпечення, яке має "ознаки штучного інтелекту". Це рішення пов’язують із необхідністю забезпечити ефективне використання комплексу в ситуації масованого повітряного нападу.

"При масованому ударі з повітря командир не завжди встигає проаналізувати обстановку, особливо якщо атака йде з різних напрямків", - пояснив колишній начальник зенітно-ракетних військ військово-повітряних сил Росії генерал-лейтенант Олександр Горьков.

Панцирь-С1
Зазначимо, що у російській пресі модернізований комплекс названо саме "Панцирь-С", без додавання індексу "1", який за радянською традицією використовувався для бойових машин, які ще не мають повного запланованого функціонала.

З боку Defense Express маємо зазначити, що аналогічна система створювалась ще у радянські часи та призначалась до зенітного ракетного комплексу "Тор", який з версії "Тор-М1" може інтегруватися до системи "єдиного ППО" та отримав можливість самостійно вести моніторинг повітряного простору та завдавати удар без участі оператора.

ЗРК Тор
Це пов’язано із тим, що "Тор", як і "Панцирь" - комплекси ближнього радіуса дії із дальністю виявлення цілей - близько 30 км, та знищення - до 20 км, але це, як говорять, в ідеальних полігонних умовах.

Враховуючи швидкість польоту такої цілі, як крилата ракета, то час для її виявлення, ідентифікації, захоплення та прийняття рішення про запуск обмежений 1-1,5 хвилинами. В умовах масованого нападу, та ще й активного застосування засобів радіоелектронної боротьби, цей час обмежується ще більше. І розв’язати це питання можливо не тільки зменшенням часу реакції комплексу, а і оператора.

Тор Іран
Проте повне виключення оператора з системи керування комплексу може призвести до катастрофічних наслідків. Один з яких, цілком можливо, стався у небі Тегерана 8 січня 2020 року, коли комплексом "Тор" був знищений Boeing-737 української авіакомпанії МАУ.

Defense Express по "гарячих слідах" присвятив цій темі окремий матеріал. Фактично, тоді протиповітряна оборона Ірану була переведена у посилений бойовий режим в очікуванні відповіді на ракетний удар по базах США. І в цій ситуації цілком логічним було переведення комплексів "Тор" у автоматизований режим знищення цілей.

Панцирь-СМ
А затягування передачі "чорних скриньок" та недолуга пропагандистка компанія російських ЗМІ зі спробою "відбілити" "Тор" та можливу участь, попри міжнародну заборону, російських фахівців у модернізації іранських комплексів, залишають цю версію цілком реальною, але критично не вигідною для російського військово-промислового комплексу.

Таким чином, встановлення на "Панцирь-С", а надалі, скоріш за все, на інші російські зенітні ракетні комплекси автоматизованих систем з "ознаками штучного інтелекту", становить реальну загрозу, не тільки з військової точки зору, але і з огляду на безпеку повітряного простору для цивільних літаків.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...