ЗНО і медпослуги за рахунок бюджету: Головні нововведення 2020-го

У 2020 році вперше українські вузи для вступників на бакалаврат прийматимуть сертифікати ЗНО трирічної давності: за 2017-2020 роки. Виняток становить іноземна мова, результати оцінювання за яким будуть дійсні тільки з 2018 року.

Цього року електронні заяви зможуть подавати не тільки випускники шкіл, а й вступники до магістратури, передають Патріоти України.

Поріг для вступу буде не нижче 125 балів. На деякі спеціальності ( «Публічне управління та адміністрування», «Право», «Міжнародні відносини») його підвищать з 130 (як в попередньому році) до 140 балів.

Зміни в законодавстві про вищу освіту передбачають скасування дипломів державного зразка - тепер кожен вуз буде затверджувати власні зразки дипломів. Однак освітні програми все ж повинні бути акредитовані Нацагентством забезпечення якості освіти, іноземними агенціями із забезпечення якості або залученими ними незалежними акредитаційними установами.

Також МОН обіцяє змінити підхід до розподілу бюджетних коштів між вузами: фінансування буде залежати не тільки від кількості студентів, а й від якості наданої ними освіти, міжнародного рейтингу, залучення університетами альтернативних джерел фінансування та ін. Вузи отримають більше автономії: вони самі будуть визначати кількість необхідних викладачів і їх зарплати. Зате міністерство встановить мінімальну собівартість навчання за контрактом, щоб навчальні заклади не демпінгували, занижуючи вартість контрактного навчання і компенсуючи її бюджетними коштами.

З січня 2020 контракти з ректорами будуть укладатися за новими правилами, вказуючи ключові показники ефективності, яких керівники вузів повинні будуть досягти у встановлені терміни. У той же час ректорам нададуть право самостійно (за результатами конкурсів) призначати своїх заступників і керівництво інститутів і факультетів.

З 1 січня в Україні повинна була стартувати програма медичних гарантій. Однак її відстрочили на 1 квітня. Буде встановлено перелік послуг, гарантованих державою безкоштовно, для всіх видів допомоги: первинної, екстреної, паліативної, спеціалізованої, високоспеціалізованої, реімбурсації ліків і медичної реабілітації. Зокрема, це обстеження для виявлення онкозахворювань, хіміо- і радіотерапія, хірургія, психіатрична і наркологічна допомога в стаціонарі, допомога при пологах, інфарктах та інсультах, консультації у фахівців та ін.

Якщо ці послуги будуть рекомендовані лікарями первинної допомоги - сімейними, педіатрами, терапевтами, їх оплатить Національна служба здоров'я України (НСЗУ). Однак медустанови, які будуть отримувати за це гроші, повинні будуть довести, що зазначені послуги ними дійсно надаються і для цього у них є необхідні фахівці та обладнання. У той же час медустанови зможуть більш вільно розпоряджатися отриманими коштами.

З 1 січня набуває чинності новий Закон «Про соціальні послуги». Він розширює кількість громадян, які мають право на отримання цих послуг, мета яких - подолання складних життєвих обставин. Крім того, новим законом встановлюється мета профілактики цих обставин, а також їх мінімізації. Зокрема, до таких людей віднесли внутрішньо переміщених осіб.

Затверджено список осіб, які мають право на отримання повного спектру таких послуг за рахунок бюджету: постраждалі від торгівлі людьми, сімейного насильства або насильства за статевою ознакою, діти-інваліди, сироти, позбавлені батьківського піклування, дитячі будинки сімейного типу, патронатні сім'ї, малозабезпечені та ін. Ті, хто не увійшли до цього списку, безкоштовно отримають лише інформаційні послуги.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...